Témánk

Hellinger és módszere a családállítás

Hellinger és módszere a családállítás

Hellinger

Hellinger és módszere a családfelállítás

 

A Hellinger módszer

 

A Hellinger féle családállítás terápiás módszer, amely a spiritualitás és a pszichoterápia határterületén helyezkedik el. Hellinger féle családfelállításként is nevezik azt a technikát, amivel a problémák lehetséges generációkon átívelő okai, az emberi kapcsolatok és szociális rendszerek rejtett működési mintái, az egyénre gyakorolt hatásai válnak láthatóvá és megtapasztalhatóvá.

Ki volt Hellinger?

 

A Hellinger módszer kidolgozása Bert Hellinger, német pszichoterapeuta nevéhez fűződik, aki 25 éven keresztül dolgozott papként bennszülött törzseknél Afrikában. Az itt töltött évei alatt figyelte meg a törzsi gyógyító technikákat és a mögöttük meghúzódó elveket, amelyek alapján később megalkotta a Hellinger családállítás módszerét. Rájött, hogy a testi-lelki problémáink kialakulásában óriási szerepe van annak, hogy sorsunk szorosan összefonódott felmenőink és családtagjaink  sorsával. A családfelállítás kialakulásában szerepet játszottak az alábbi módszerek is: hipnoterápia, családterápia, pszichodráma, gestalt pszichológia, pszichoterápia.

A hellinger módszerben kiemelt szerep jut az úgynevezett “családi emlékezetnek”, amely szerint az egymással kötődésben élő lények és emberek energiamezőben összeköttetésben vannak egymással.

 

Milyen problémák esetén kiváló megoldás Hellinger módszere a gyakorlatban?

 

A Hellinger módszer szerint alkalmazott terápia folyamán láthatóvá és megtapasztalhatóvá válnak az emberi kapcsolatok és szociális rendszerek rejtett működési mintái, az egyénre gyakorolt hatásai. Hellinger szerint ezeknek a mintáknak a felismerése megoldást adhat bizonyos problémákra.

Konkrétabban Hellinger módszere hatékony segítség lehet:

– nehéz élethelyzetekben, döntéshelyzetben

– ismétlődő,- krónikus betegségek okainak feltárása, a gyógyulási folyamat segítése

– testsúly problémáknál, étkezési zavaroknál

– alvászavarok, sztessz, szorongás esetén

– depresszió, pánikbetegség, szorongás, esetén

– függőségek estében

– szülő-gyermek kapcsolati nehézségek akár felnőttkorban is

– felnőttkorban is fájó gyermekkori sérülések, hiányok

– párkapcsolati problémák

– ismeretlen eredetű meddőség esetén

– traumatikus gyermekszületés

– gyász feldolgozása

– munkahelyi vagy iskolai feladatok, problémák,- feszültségek oldása

– családi sorsok,- családok több generáción keresztül ismétlődő élethelyzetei

– a pénzhez, anyagiakhoz való viszony rendezése

Nagyon fontos kiemelni azonban, hogy egy családállítástól ne várjunk csodákat. A Hellinger féle módszer akkor hatékony ha valamilyen terápia részeként alkalmazzuk!

 

Hellinger terápia lényege

 

A családfelállítás lényege pontosan abban áll, hogy kiderítsük:  miért éppen annak az ősnek a sorsa ilyen fontos számunkra? Milyen őt ért tragédiához, vagy sérelemhez kapcsolódunk, és ez hogyan függ össze a jelenlegi problémánkkal, gyermekünk problémájával? A családállítás során talált kapcsolatok sohasem véletlenszerűek, az egész rendszer rendkívüli intelligenciáját tükrözik, amelyikben mindennek van értelme és oka. Aki tehát veszi a bátorságot hogy felkutassa ősei sorsát és szembe mer nézni ezekkel a régi és nem ritkán fájó történetekkel az megkönnyítheti saját és gyermekei életét.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több: családállítás

Még több: Egyéni családállítás