Témánk

Párkapcsolati tanácsadás Budapest

Párkapcsolati tanácsadás Budapest

Párkapcsolati terápia Budapest

Párkapcsolati tanácsadás Budapest és vonzáskörzetében

Az online párterápia mellett párkapcsolati tanácsadás szolgáltatásunk Budapesten és vonzáskörzetében is elérhetővé vált! Az alábbi cikkben részletesebben azt járjuk körül, hogy mikor érdemes párkapcsolati tanácsadást igénybe venni, mire számíthatunk, mire készüljünk, mit tehetünk ha párunk nem szeretne jönni…

Mi a párkapcsolati tanácsadás, mi a célja és miben segít pontosan?

A cikk az alábbi témaköröket tartalmazza:

 • Mi a párkapcsolati tanácsadás?
 • Mikor érdemes tanácsadást igénybe venni
 • A megfelelő párterapeuta megtalálása
 • Párkapcsolati tanácsadás online
 • Mire számíthatunk
 • Tippek: Hogyan lehet hatékony a párterápia
 • Ha a partner elutasítja a párkapcsolati tanácsadást

A “problémás párkapcsolat” kifejezés olyan gyakori, hogy már-már közhelynek számít. A párkapcsolati tanácsadás az az eszköz, mely segíthet a problémás párkapcsolaton, általa a párok feldolgozhatják problémáikat, túllépnek rajtuk, és összességében egymás jobb partnereivé válnak.

Mi a párkapcsolati tanácsadás?

A párkapcsolati tanácsadás során terapeutával együttműködve a párok feltárhatják a kapcsolatukban felmerülő problémákat, dolgozhatnak a kommunikációjukon, javíthatják az interakciókat és megoldhatják a konfliktusokat. A párkapcsolati tanácsadást leggyakrabban problémák kezelésére veszik igénybe a párok, de a kapcsolat bármely szakaszában hasznos lehet.

Mikor érdemes párkapcsolati tanácsadást igénybe venni

Egy átlagos pár hat évet vár, mielőtt párterápiára jelentkezik. Ez rengeteg idő ahhoz, hogy a problémák elmérgesedhessenek, illetve ezen a ponton pedig a problémás kapcsolatokat már sokszor nehéz megmenteni. Mégis legtöbben akkor vágnak bele a párterápiába, amikor a szakítás vagy válás réme fenyeget, ilyenkor azonban sokszor már túl késő. A párkapcsolati terápiát már akkor el kellene kezdeni, amikor ugyanazok a problémák mindennapi életünkben újra és újra rendszeresen felmerülnek és nem tudunk túllendülni ezeken. Íme néhány jel, amikor érdemes fontolóra venni a pártanácsadást:

 • Nehezen fejezik ki egymás felé az érzéseiket a felek
 • Egy vagy több állandóan felmerülő, megoldhatatlannak tűnő konfliktus van
 • Visszahúzódás, kritika vagy megvetés a kommunikáció során
 • Nagyobb stresszt okozó esemény történt a családban
 • Nehézzé válik a közös döntéseket meghozni
 • Hűtlenség, függőség, vagy bántalmazás a kapcsolatban
 • Egyszerűen csak a kapcsolat megerősítése a cél

Hogyan és hol találjuk meg a megfelelő párterapeutát?

Számos szakember kínál párkapcsolati terápiát, köztük klinikai pszichológusok, regisztrált házasság- és családterapeuták, engedélyezett tanácsadók és engedélyezett szociális munkások. Bár ma már szinte mindent interneten szeretünk megtalálni, amikor valaki terapeutát keres, az ismerősök referenciái sokkal hatékonyabban működnek. Inkább olyasvalakihez forduljunk akiről már hallottunk jó benyomást, vagy azt, hogy eredményes párterápiát vezetett.

Érdemes olyan terapeutához fordulni, aki amellett, hogy kitűnő referenciákkal rendelkezik, ismerősünk ajánlotta még könnyen megközelíthető is. Párkapcsolati tanácsadás Budapest és vonzáskörzetében azoknak a pároknak kényelmesen elérhető, akik a fővárosban és környékén élnek. Vidékről nem biztos hogy érdemes ezért órákat utazni. Ha helyben valamiért nem elérhető vagy nem találnak megbízható, mindkettejük számára elfogadható szakembert érdemes az online párkapcsolati tanácsadásnak , vagy legalább egy első online konzultációnak esélyt adni. A Covid járvány óta egyébként is rengeteg terapeuta kínál online párkapcsolati tanácsadást, ezeknél érdemes lehet kipróbálni az ingyenes konzultációt, ha van ilyen. Ez egy remek alkalom arra, hogy meggyőződhessünk arról, hogyan tudunk együttműködni, kialakul-e szimpátia.

Párkapcsolati tanácsadás online

Számos oka lehet annak, hogy miért érdemes kipróbálni az online tanácsadást:

 • A felek távkapcsolatban élnek, vagy külön élnek, és már a végleges szakítást fontolgatják. Online viszont helytől függetlenül kapcsolódhatunk.
 • Túlzottan zsúfolt napirend, vagy gyakori külföldi tartózkodás, utazás a munka miatt: Az online lehetőségek lehetővé teszik, hogy élvezhessük a tanácsadás előnyeit, függetlenül attól, hogy mennyire zsúfolt a napirendünk, vagy hogy a világ mely pontján tartózkodunk.
 • A személyes jelenlét egy szemtől-szembeni terápiában kihívást jelenthet, kényelmetlen, vagy akár szorongást is kiválthat. Az online terápia során egy lépéssel hátrébb léphetünk ebből, kevésbé személyes a jelenlétünk.

Az online párkapcsolati tanácsadási alkalmával videós online találkozási felületeket használunk (Face time, Zoom, Messenger, stb) ahol a párok egymással és a terapeutájukkal beszélgethetnek, így a párterápia szinte ugyanolyan módon folyik, mint személyes találkozás során.

Mire számíthatunk

Az első néhány ülés azokra az előzményekre és a problémákra összpontosít, amelyekkel a párok érkeznek. Készülnünk kell válaszokkal a kapcsolatra, a szülőkre, a gyermekkora, esetleg előző párkapcsolati tapasztalatokra vonatkozó kérdésekre. Lesznek olyan ülések, ahol csak az egyik féllel külön, de olyanok is ahol mindhárman jelen vannak.

A párkapcsolati terápia legszélesebb körben alkalmazott módszere az érzelmi fókuszú terápia (EFT), de ezen kívül több más módszer létezik. A párterápia sikere nyilván az adott párra az adott típusú problémára jól megválasztott módszer függvénye is. Ebben érdemes a jól megválasztott pártanácsadóra hagyatkoznunk, hisz ő képes eldönteni az adott pár adott problémáira mi a legalkalmasabb módszer és menetrend.

Tippek: Hogyan lehet hatékony a párterápia?

A hatékony párterápia nemcsak a tanácsadó felkészültségétől és tapasztalatától függ, hanem a pár hajlandóságától is. Mt tehetünk ezért, hogy legyen értelme a párterápiának?

 • Legyünk őszinték
 • Készüljünk fel lélekben előre a kellemetlen kérdésekre, helyzetre
 • Hallgassuk meg mindig a partnert is
 • Szánjuk rá az időt az ülésekre és az otthoni kommunikációra, feladatokra

Mindez természetesen időbe és energiába kerül, de megéri. A párterápia egy munkafolyamat melyet ha jól csinálunk, a végső jutalmunk a kapcsolat megmentése, vagy egyszerűen egy jobb minőségű kapcsolat lesz.

Ha a partner elutasítja a párkapcsolati tanácsadást

Gyakran előfordul, a pár egyik tagja – bár szükség lenne rá és ezt el is ismeri – mégsem hajlandó részt venni a párterápiában. Mit tehetünk ebben a helyzetben? Kényszeríteni senkit sem lehet a tanácsadásra, még ha úgy érezzük is, hogy erre lenne szükség. Végső soron ilyenkor csak annyit tehetünk, hogy egyedül keressük fel a terapeutát, és egyénileg dolgozunk azokon a problémákon, amelyekkel szembe kell néznünk.

A párkapcsolatban jelen lévő problémák nem feltétlenül fenyegetőek, hiszen ezek a problémák adnak lehetőséget a fejlődésre, változásra. A párkapcsolati tanácsadás Budapest és vonzáskörzetében  segít a kapcsolat jobb megértésében, a tiszta és nyílt kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében és a konfliktus körök megszakításában.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

A párkapcsolati tanácsadás során az ülések időtartama kb. 75 perc.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több:

Párterápia

Családterápia