Témánk

A betegségek lelki háttere

A betegségek lelki háttere

A betegségek lelki háttere

 

Ép testben ép lélek – tartja a mondás, ami fordított esetben is igaz: ha rend van a lélekben, úgy a test is egészségesen működik. A keleti orvoslásban évezredek óta elfogadottnak számít a nézet, miszerint a legtöbb betegség valamilyen lelki problémára vezethető vissza, ebből kifolyólag pedig csakis a test és a lélek együttes, holisztikus kezelése jelentheti az utat a teljes gyógyulás felé. Ha ebből indulunk ki, akkor az összes testi probléma, megbetegedés a feldolgozatlan lelki problémákra vezethetők vissza. A betegségek arra hívják fel a figyelmet, hogy valamit elhanyagolunk vagy elfojtunk magunkban. A test üzen nekünk,  jó lenne már azelőtt észrevenni, mielőtt kialakul valamilyen testi betegség. A betegségek ugyanakkor felhívják a figyelmet a lelki problémákra is, a betegségek lelki háttere előtérbe kell kerüljön.

 

Lista a betegségek lelki hátteréről?

 

Mivel a test és a lélek kölcsönösen hatnak egymásra, ezért kizárólag a lelki okokat kezelni a betegségek mögött ugyanolyan “féloldalas”, mint csak a testet kezelni a lelki okok vizsgálata nélkül. A különböző terápiák elterjedése sokakban azt a benyomást keltheti, hogy elég a lelki okokkal foglalkozni és a testi tünetek idővel majd megszűnnek. A betegségek lelki háttere és lelki okai valóban léteznek, de közben fontos, hogy ne feledkezzünk meg a betegség testi tüneteiről és azok kezeléséről sem. Napjainkban tartalomjegyzék szerű listák jelennek meg arról, mely kialakult betegség vagy tünetegyüttes milyen lelki probléma testi megnyilvánulása, megfelelője. Azt gondolom ez a dolgok végletes leegyszerűsítése, hibát követünk el, ha mindezt készpénznek vesszük. Az alábbiakban csak néhány kézenfekvő példát mutatnék be:

Epekő: összegyűlt fájdalom, sérelem.

Fülbetegségek: Nem akarsz meghallani valamit, nem figyelsz a belső hangodra.

Gerinc, hát: támaszt keresek, vagy túl sok a teher rajtad

Rákos daganat: Elfojtott harag, bánat

Szembetegségek: Valamit nem akarsz meglátni.

Stb.

Ahhoz, hogy a testi betegségek lelki hátterét felderíthessük annál sokkal alaposabban, sokkal mélyebbre kell ásnunk, mintsem hogy szemügyre vegyük a listát és ott kiválasszuk a saját problémánkra vonatkozó összefüggést. Terapeuta segítségével tudjuk sokszor megtalálni a lelki blokkot, a sérülést vagy rég elfelejtett traumát amely a betegség okozója lehet és különféle módszerekkel feloldhatjuk ezeket. A lelki okok “kitakarításával párhuzamosan szükség van azonban a testi okok kezelésére is, mivel a terápiában, segítő beszélgetésekben, családállításokban töltött idő nem képes helyettesíteni azokat az egyszerű dolgokat, amiket ezzel párhuzamosan a testünk egészségéért is meg kell tennünk. Néhány  legfontosabbakat kiemelve például:

  • étrend módosítása
  • több mozgás beiktatása
  • meditáció, vagy relaxáció, amelyek segítenek kiegyensúlyozni az idegrendszert.

Kizárólag a testi okok kezelése viszont önmagában szintén nem lenne képes megszüntetni a lelkükben hordozott traumák hatásait. A mély lelki sérülések ugyanis meghatározott pontossággal újra és újra felbukkannak és kifejtik a hatásukat, a lélek pedig újabb és újabb védekezési mechanizmusokat vet be, hogy megvédje magát a fájdalmas területek hatásától.

 

Testi egészség és a betegségek lelki háttere – kapcsoljuk össze mi magunk e kettőt

 

Egy táplálkozási tanácsadónál vagy az orvosnál ülve, akinél főleg a testünk kezelése  van fókuszban, könnyen azt a benyomást kaphatjuk, hogy ha odafigyelünk ételeink minőségére és összetételére, vagy használjuk a felírt gyógyszert, ez megalapozza majd a jólétünket.

Egy terapeutával szemben ülve, ahol pedig a lelki sérüléseink vannak fókuszban és az azokon való munka, az az érzésünk támadhat, hogy ha kioldjuk a fájdalmas és terhelő kapcsolatunkat anyánkkal, vagy apánkkal, akkor az életünk helyrebillen.

Saját életünk holisztikus szakértője elsősorban mi magunk vagyunk és az a dolgunk, hogy-e két szakember tudását összekapcsoljuk magunkban és egyenlő mértékben szenteljünk nekik figyelmet és fontosságot, ha valamilyen testi betegséggel kell éppen megküzdenünk az életünkben.

 

Ha úgy érzed segítségedre tudnék lenni a betegséged lelki hátterének feltérképezésében, várlak szeretettel.

 

 

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

Párterápia