Témánk

Egyéni családállítás

Egyéni családállítás

egyéni családállítás

Egyéni családállítás

A családállítás alap ismereteiről egy előző cikk szólt, ebben a cikkben az egyéni családállítás specifikumaira tekintünk rá. A két családállítás fajta között egyetlen alapvető különbség van: a csoportos állítás esetében élő emberek jelenítik meg a kliens problémájának szereplőit, az egyéni családállítás esetében pedig csak a kliens és az állítást vezető vannak jelen, a történet szereplőit pedig tárgyak képviselik. Bármilyen meglepő, az élettelen tárgyak segítségével is tökéletesen fel lehet térképezni a transzgenerációban megbúvó elakadásokat és oldani őket.

Az egyéni családállítás specifikus folyamata

A csoportos állítás esetében a kliens szinte végig csak nézi az előtte kibontakozó történetet, amit a szereplők jelenítenek meg. Általában az állítás közepe-vége felé kéri őt fel az állítást vezető, hogy lépjen be az állításba a saját helyére. Az egyéni családállítás során a kliens végig aktívan részese a folyamatnak. Mivel nincsenek jelen élő emberek, akik megjelenítenék a szereplőket, az állítás vezető különböző tárgyakat használ. Ezek lehetnek kövek, ásványok, fadarabok, bábuk, papírlapok, vagy egyéb tereptárgyak. A családállítás erősen tapasztalat alapú. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokat lehet beszélni a működésmechanizmusról, hogy miként lehetséges, hogy ha a kliens rááll egy fehér lapra, ami az anyját képviseli, akkor képes lesz átszellemülni az anya szerepébe, mégis elég egy pillanat, hogy ezt valaki tényleg átélje és megtapasztalja a hatását.

A csoportos állítás során a kliens inkább kívülről nézi a történéseket. Az egyéni állítás során ő maga áll be az egyes szereplők helyére és átérezheti az ehhez a szereplőhöz kapcsolódó dinamikát. Erre az átérzésre és beleérzésre mindenki képes, gyakorlattal pedig tovább finomítható az érzékelés.

Mikor érdemes egyéni családállítás mellett dönteni?

A kliensek általában akkor választják ezt a formát, amikor a problémájukat túlságosan intimnek, nehezen megoszthatónak élik meg és kényelmetlenül éreznék magukat a csoport előtt. Ebben az esetben az egyéni ülés elegendő biztonságot ad, hogy el lehessen indulni a problémafeltárás felé. A választásnál mérvadó lehet az idő faktor is. A csoportos állítások jellemzően egész naposak, mivel egy nap 4-6 kliens állítása zajlik le, az egyéni állítás időtartama 1,5- 2 óra.

Milyen témákban lehet hasznos az egyéni állítás?

 • Párkapcsolati problémák, féltékenység, sematikusan ismétlődő minták a párkapcsolatban
 • Függőségek
 • Gyermektelenség és félelem a gyermekvállalástól
 • Munkamánia, maximalizmus
 • Ismétlődő, elhúzódó testi betegségek
 • Feldolgozatlan veszteségek
 • Munkahelyi problémák, vagy problémák a vállalkozásban
 • Szülő-gyerek kapcsolati problémák
 • Nehéz élethelyzetek, döntésképtelenség
 • Gátolt előremenetel az életben, sikertelenség, képességeknél gyengébb teljesítmény
 • Pénzproblémák
 • Depresszív hangulat, düh, harag és más nehéz érzelmek.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több: családállítás