Témánk

Párkapcsolati krízis a 7. évben

Párkapcsolati krízis a 7. évben

párkapcsolati krizis

Párkapcsolati krízis a 7. évben – mítosz vagy valóság?

Mindenki hallott már arról, hogy a párkapcsolati krízis a 7. együtt töltött évben megérkezik a párkapcsolatba, a házasságunkba. De mítosz ez vagy valóság? Honnan ered a feltételezés? És miért éppen a 7. év lett a bűnbak?

Nézzük végig a lehetséges okokat, indokokat és mindjárt látni fogjuk, hogy a párkapcsolati krízis elérkezése a 7. évben ugyan nem törvényszerű, de nem alaptalan feltételezés.

Ennyi idő elteltével nem ritkán előfordul, hogy egyik, vagy mindkét partner unatkozni kezd vagy éppen elégedetlenkedik a kapcsolatban és kifelé tekint. Természetesen nem minden pár tapasztalja ezt, mert egy valóban elkötelezett kapcsolatban a hűség elsődleges, de minden párkapcsolatban vannak nehéz időszakok. Egy jó kapcsolat beletett munkát és elkötelezettséget igényel, függetlenül az eltelt közös évek számától. A szerelemi kapcsolat nem csak egy érzés kérdése, hanem komoly döntés is, ami nem fog működni befektetett energia nélkül.

Gyakran találkozom olyan párokkal budapesti párkapcsolati tanácsadások során, akik hivatkoznak 7 éves krízisre, és le is írják a kapcsolatukban jelentkező nehézségeket. Ilyenkor sok időt töltünk azzal, hogy megértsük, mi az, ami a múltban összehozta a párt és az elmúlt hét évben pedig szétválasztotta őket. Ez egy nagyszerű alkalom a párok számára, hogy felmérjék és megnézzék, mi működött, és azt is, hogy mi nem működik már. Leginkább a következő indokok merülnek fel bennük a házassági krízis okaiként:

A párkapcsolati krízis fő okai

 • Önzés. Gyakran annyira megszállottjai vagyunk a vágyainknak, hogy elfelejtjük, hogyan hatnak döntéseink másokra…
 • Kritika. Egy olyan kapcsolat, ahol a partnered mindent kritizál, amit teszel, nem fenntartható…
 • Bizalomhiány. Hatalom és ellenőrzés: mindent tudni akarunk a másikról…
 • A kommunikáció hiánya. Inkább ki sem mondom, úgyis csak összeveszünk…
 • Túl magas elvárások. Nem vagy elég jó…
 • Neheztelés. Nem tudok túllépni azon, amit akkor tettél, mondtál…
 • Szeretethiány. Nem tudod kimutatni az érzéseidet…

Nem számít azonban, hogy milyen régóta vagyunk együtt a partnerünkkel, hanem az, hogy milyen a kapcsolatunk. Nagyon fontos tudni, hogy minden kapcsolatnak vannak ciklusai, amelyek általában a nagy életváltozásokhoz kapcsolódnak. Ezek pedig óriási befolyással lehetnek a párkapcsolat minőségére. Számos ilyen ciklus lehet egy házasságban hosszú évek során és ezért ezek a bizonyos évek nehezebbek, mint mások. Lássuk, mik lehetnek ezek általánosságban:

 • Az első év azért nehéz egy házasságban, mert a párok most szokják meg egymást, meg kell tanulniuk alkalmazkodni egymáshoz.
 • A második év azért nehéz egy házasságban, mert jellemzően gyerekek “kerülnek a rendszerbe”. A kisbaba megérkezése hihetetlenül boldog pillanat, ugyanakkor óriási hatást gyakorol a jól megszokott és jól működő párkapcsolatra, mert hirtelen át kell alakítani a rendszert, az életvitelt és legalább az egyik szülő élete a mindennapokban is gyökeresen megváltozik egyik pillanatról a másikra. Mindez kihívás elé állítja  a párokat (lásd kapcsolódó cikkünket: gyermekszületés mint a házassági krízis kiváltó oka)
 • A hetedik év nem csak azért lehet problémás házasságban, mert a gyerek(ek) eléri(k) az iskolás kort, hanem a fentebb már említett megszokás, unalom is elérkezhet ennyi idő után, amennyiben nem dolgozunk meg az ellenkezőjéért.
 • A 21. év azért lehet kihívás a  házaspár éltében, mert a gyerek(ek) elhagyja(k) a családi fészket, kirepülnek. A párnak újra ideje egymásra koncentrálnia.

A párkapcsolatban jelen lévő problémák nem feltétlenül fenyegetőek, hiszen ezek a problémák adnak lehetőséget a fejlődésre, változásra. A párkapcsolati tanácsadás segít a kapcsolat jobb megértésében, a tiszta és nyílt kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében és a konfliktus körök megszakításában.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

A párkapcsolati tanácsadás során az ülések időtartama kb. 75 perc.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több:

Párterápia

Családterápia