Témánk

Alvászavar és párkapcsolat

Alvászavar és párkapcsolat

Alvászavar és párkapcsolat

Alvászavar és párkapcsolat: együtt vagy külön érdemes aludni ilyenkor?

Amerikában a legújabb trend, hogy a friss házasok házukat eleve külön-külön hálószobával terveztetik meg, külön is alszanak. Azoknak, akik közös ágyban alszanak, ötven százalékkal több a zavaró tényező egy éjszaka folyamán bár tény, hogy sokan a párjuk nélkül élik át, hogy nem alszanak jól. A horkoló, mocorgó, későn vagy korán fekvő partner komoly alvászavarokat okozhat. Sok párnál probléma, hogy az egyik fél horkol, beszél álmában vagy mindketten jól alszanak csak az egyikük hajnali 1-2 óra körül szeret lefeküdni, míg a másik már 9-kor aludna és csak egy szobájuk van.

Érdemes ilyenkor tenni egy kísérletet a külön alvásra, ha valakit zavar a közösen alvás. Fontosabb a kipihentség annál, hogy együtt aludjanak. Így viszont biztosítani lehetne, hogy mindenki kipihenten ébredjen.
Túl konzervatívak vagyunk az együtt alvással?
A mondás úgy tartja, hogy “elválunk ágytól, asztaltól”, azaz a külön alvás és evés egyet jelent a párkapcsolat elhidegülésével. Megszoktuk, hogy a párunk velünk alszik, szeretjük az esti tévézéseket, sokan csak akkor alszanak jól ha a párjuk is ott van. Ha elutazik vagy későn jön haza, alvás helyett az ajtót lesik, mikor jön már haza?

Rengetegen szenvednek azonban párjuk horkolásától, forgolódásától, éjszakai jövés-menésétől, ebben az esetben felesleges a közös ágy, sőt kifejezetten ártalmas. Az, hogy a másik mellettünk alszik vagy sem csak megszokás kérdése, és mivel ez egy szokás lehet rajta változtatni. Azonban ez nem mindig egyszerű, nagyon sok párkapcsolati játszma, vita alakul ki az együttalvás és különalvás körül. Sokszor önző módon pont az a társ ragaszkodik az együttalváshoz, akivel a probléma van, horkol, beszél, függetlenül attól, hogy a másik így rendesen nem tudja kipihenni magát.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Amit érdemes kipróbálni az a külön matrac, közös ágyban mégis külön, a forgolódás ellen rengeteget segíthet. Érdemes még kipróbálni a füldugót a zajok és a horkolás ellen, vagy a szemmaszkot ha a másik sokáig szeret olvasni. Hosszú távon viszont érdemes a külön hálószobán is elgondolkodni.

Nem igaz, hogy a külön hálószobától elhidegülnek a kapcsolatok, hiszen csak az alvásra korlátozódik a külön szoba. Attól még lehet együtt tévézni, olvasni, elalvás előtt beszélgetni vagy összebújni. Reggel pedig mindenki frissen, jókedvűen ébredhet. Az ÁgyneműShop webáruházban dupla méretű, pároknak kitalált ágyneműhuzatok sokféle motívummal kaphatók, ha úgy döntünk, hogy mégis együtt alszunk.

Összegezve

Akik párban élnek együtt, általában akkor is együtt alszanak, ha egyiküknek nem megfelelő a helyzet a másik éjszakai horkolása, beszélgetése, nyugtalansága miatt. Azonban a pihentető, nyugodt alvás megoldható, ha külön hálószobában térnek nyugovóra, így mindketten ki tudják pihenni magukat.

A párkapcsolatban jelen lévő problémák nem feltétlenül fenyegetőek, hiszen ezek a problémák adnak lehetőséget a fejlődésre, változásra. A párkapcsolati tanácsadás segít a kapcsolat jobb megértésében, a tiszta és nyílt kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében és a konfliktus körök megszakításában.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

A párkapcsolati tanácsadás során az ülések időtartama kb. 75 perc.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Az írás vendégcikk

Még több:

Párterápia

Családterápia