Témánk

Életvezetési tanácsadó

Életvezetési tanácsadó

életvezetési tanácsadó

Miben és hogyan segít az életvezetési tanácsadó?

 

Az életvezetési tanácsadó – főleg elakadás esetén – a célok kitűzésében és elérésében segít, általában személyes konzultációk keretében, díjazás ellenében. A coach / életvezetési tanácsadó nem mondja meg, hogy mi a jó és helyes lépés, nem erőltet semmit a kliensre, ehelyett abban fogja támogatni, hogy a saját válaszait találja meg élete kérdéseire. A coaching sikere elsősorban a kliens és a coach kapcsolatán múlik. Ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, fel­tétlenül olyan szakembert kell találni, akiben a kliens maximálisan megbízik, aki előtt őszintén fel meri tárni az érzelmeit. Ám aki például a barátnőmnek beválik, nem biztos, hogy nekem is. Minden életvezetési tanácsadónak megvan a saját stílusa és eszköztára, szemléletmódja, melyet sikerrel alkalmaz. Az alábbiakban saját szemléletmódomat mutatom be.

 

Balázs Tünde vagyok, életvezetési tanácsadó, rendszerszemléletű személyiségfejlesztő tanácsadással foglalkozom.

 

Pontosabban mit is jelent ez? Az embereket nem csak fiziológiai szükségletek motiválják az életben, hanem alapvető szükségletük az is, hogy a bennük rejlő lehetőségekből és képességekből a legtöbbet hozzák felszínre és éljék meg. A szabad választás, kreativitás és önmegvalósítás velünk született minőségek, amelyek kibontakoztatásáért aktívan lehet  tenni, azáltal is, hogy ránézünk és szembesülünk lényünk árnyoldalaival, az életünkben lévő problémákkal vagy akadályokkal, miközben tudatosítjuk erősségeinket, lehetőségeinket és adottságainkat. Küldetésemnek érzem az emberek segítését ezeknek a képességeknek és lehetőségeknek a kibontakoztatásában.

 

Életvezetési tanácsadóként munkám alapját a rendszerszemlélet képezi

A rendszerszemlélet alaptézise, hogy minden rendszer állandóan egyensúlyban van, még akkor is, ha ezt az egyensúlyt egy jelenlévő konfliktus biztosítja. Az önismereti munka elsődleges célja, hogy feltárja a konfliktus szerepét és segítséget nyújtson abban, hogy az egyensúly a konfliktus nélkül is elérhetővé váljon. A rendszerszemlélet tükrében nem mindig feladat az, hogy feltárjuk az összes kiváltó okot, legtöbbször elég megoldáscentrikusan megkeresni a fő pontokat, és azokat a helyükre tenni, különösképpen figyelve arra, hogy senki és semmi fontos ne legyen kitagadva a rendszerből. Ezeket az elveket használja a megoldásközpontú coaching és a családterápia is.

 

Hiszek az élethosszig tartó fejlődésben

Soha sincs késő új ismeretekkel gazdagodni, új területeken képződni vagy új irányokba fordulni. Az élethosszig tartó fejlődés nem csak a szakmai életünkben fontos, hanem ugyanolyan mértékben a személyes életünkben is. Akkor leszünk flow-ban, ha megfelelő szinten tudjuk tartani a szakmai és magánéleti kihívásokat. Ha a magunk elé tűzött célok és kihívások túl magasak, akkor szorongást idéznek elő és nem fejlődünk, ha pedig túl könnyen elérhető célok felé haladunk, akkor unatkozni fogunk. Ugyanez igaz a szervezetfejlesztésben is, amikor cégek tűznek ki maguk elé elérendő célokat. A megfelelő kihívás és az unalom egyensúlyban tartása mindig izgalmas kihívás, aminek kísérésében örömmel veszek részt a klienseknél.

 

Éltető kapcsolatok ereje

Hiszek a mély emberi kapcsolatok fontosságában. A Harvard Egyetem a felnőttek változásait vizsgáló kutatása 75 éven keresztül követte 724 ember életét. A kutatók arra keresték a választ, hogy mitől vagyunk boldogok és egészségesek egy életen keresztül. A válasz pedig a jó és mély kapcsolatok a családdal, barátokkal, a társunkkal, kollégákkal és más életterületeken működtetett kapcsolataink.
Az emberi kapcsolatokon kívül fontosnak tartom az önmagunkkal való minőségi kapcsolódást is, aminek eszköze a mindfulness gyakorlása a hétköznapokban vagy a meditáció, ami szerves részét képezi az én életemnek is.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre, életvezetési tanácsadóra van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta