Megldásközpontú

Megoldásközpontú coaching gyerekeknek

Mit tehetek azért

Hogy gyermekemet még jobban támogatni tudjam?

A szülők többsége küzd azzal a kérdéssel, hogy vajon eleget tesznek-e a gyermekük jólétéért, egészséges fejlődéséért és az életben való boldogulásáért, vagy hogy milyen lépéseket kellene tenni abban az esetben, ha valami “kisiklik” a medréből és problémák lépnek fel. Igényel vajon a gyermek viselkedése szakember segítségét, vagy a viselkedése megfelel a korának és teljesen normális? Hogyan lehet jól kezelni a nehéz helyzeteket? A megoldásközpontú coaching gyerekeknek és serdülőknek válaszokat adhat ezekre a kérdésekre.

A megoldásközpontú coaching jövőorientált. Nem azzal foglalkozik, mik voltak a múltbéli tapasztalatok, hanem a jövőre helyezi a figyelmet és meghatároz egy elérendő célt. Ezután elkezd dolgozni a cél megvalósításán, a gyermek erősségeinek és erőforrásainak tudatosításán keresztül.

Ami jelentősen megkülönbözteti ezt a fajta módszert egy felnőttel való munkától, hogy közben a gyermek játszik, rajzol, játékos feladatokat old meg, különböző eszközöket használ, ami által egy olyan tér teremtődik meg számára, amiben könnyen képes megnyílni. A játék közben irányított beszélgetés folyik.

Ami a hasonlóság a felnőtt terápiákkal az a humanisztikus elvek megvalósítása – feltétel nélküli elfogadás, semlegesség és ítélet mentesség.

“A gyermekkor évei azok az esztendők, amikor a szív legérzékenyebb, leghajlékonyabb, amit oda elültetnek, azt aligha is lehet valaha is onnan kipusztítani.” J.F. Oberlin

Megoldásközpontú coaching gyerekeknek

Coaching gyerekeknek

Milyen típusú problémáknál érdemes alkalmazni

Az eredményorientált, valamint a megoldásközpontú coaching gyerekeknek és serdülőknek egyaránt hathatós segítséget nyújt többek között iskolai nehézségek, tanulási zavarok, dekoncentráltság, szégyenlősség, visszahúzódás, önbizalomhiány,  beilleszkedési nehézségek esetén.

Napjainkban a gyerekek ki vannak téve a magas követelmények által irányított oktatásnak, amiben gyakran szoronganak, feszülnek és sérül a lelkük. Az ilyen környezet hozzájárul a fent említett problémák kialakulásához. A tanulási vagy viselkedési problémákat ugyanúgy a családban történő élethelyzetek is kiválthatják, pl. a szülők válása, lakhelyváltoztatás, komoly betegség valamelyik szülőnél, halálesetek a családban, testvéri konfliktusok.

Rendszerszemlélet

Attól függetlenül, hogy a gyermek valamilyen tünetet produkál, minden esetben családi rendszerszemléletben gondolkodom, ami azt jelenti, hogy a szülőkkel való konzultáció ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a gyermekkel való munka. Lehet, hogy a folyamat egy pontján szükségessé válik az, hogy a közös munka kiegészüljön családterápiával, esetleg párterápiával, hogy kezelni tudjuk a probléma gyökerét is. Sok esetben a gyermek problémája csak tünet, amely család szintjén fennálló nagyobb problémára utal.

Coaching gyerekekenk

Eszközök

Az eredményorientált coaching sokkal rövidebb távú és gyorsabb eredményeket hozó módszer, mint az akár több évet is igénybe vevő analitikus terápiák. A módszert eredményesen használják iskolákban osztályok viselkedésének korrigálására, pl. a fegyelmezetlenség, figyelemhiány produktív irányba fordítására.

A megoldásközpontú coaching gyerekeknek és serdülőknek azért is hasznos segítség lehet, mert fontos eszközei közé tartozik a pozitív visszacsatolás, amikor rámutatunk és kiemeljük megfelelő módon a gyermek jó tulajdonságait, vagy azokat a dolgokat, amiket jól csinál. A skálázás módszere, amely a már elért eredményekre építkezik és tovább segíti a fejlődést belátható és kivitelezhető lépésekkel. Nem arra irányítjuk a gyermek figyelmét, hogy vajon miért alakult ki az a helyzet, amiben van, és ami számára nehéz vagy kellemetlen, hanem arra figyelünk, hogy mit szeretne helyette?

Várom szeretettel, ha úgy érzi szülőként, hogy a megoldásközpontú coaching segíthetne a fennálló problémakon.

Konzultáció - Megoldásközpontú coaching gyerekeknek

Egy alkalom időtartama 50 perc. A folyamat a szülővel való konzultációval kezdődik, feltárva a gyermek fejlődéstörténetét, kitérünk arra, hogy mi a probléma és megfogalmazzuk a coaching célt.

A konzultáció része szükség esetén a pszichoedukáció is, pl. annak megtanítása a szülőnek, miként adjon a gyereknek megfelelő módon visszajelzést, vagy hogyan ismerje el a teljesítményét.

konzultáció hossza 50 perc, ára 30.000 Ft

Gyermeke boldogsága, sikere és egészséges fejlődése nekem is fontos. Keressenek bátran!

Hívjon, vagy küldjön emailt, ha úgy érzi segíthetek önnek!

Tel: 36-20-5563803