Témánk

Inzulinrezisztencia lelki okai

Inzulinrezisztencia lelki okai

Inzulinrezisztencia lelki okai

Szervezetünk működésére nagy hatással van a vércukorszintünk. Ennek szabályzásában fontos szerepet tölt be az inzulin, amely arról gondoskodik, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek felszínén található receptorok nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezért a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell a vérbe juttatnia, hogy a cukor be tudjon kerülni a sejtekbe. Ezt a terhelést a hasnyálmirigy egy ideig bírja, viszont utána kimerül, aminek eredménye a cukorbetegség lesz. Mielőtt utánanéznénk, hogy mik lehetnek a kialakult inzulinrezisztencia lelki okai, vegyük sorra – a jóval látványosabb és nyilvánvaló – testi tüneteket.

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél

Napjainkban az inzulinrezisztenciát nőknél legtöbbször a családtervezés időszakában ismerik fel, amikor a teherbeesés elmaradásának okát kutatva megmérik a vér inzulin szintjét is. Inzulinrezisztencia testi tünetei lehetnek nőknél a

 •  meddőség ( Inzulinrezisztencia meddőség témájú cikkünk itt olvasható: inzulinrezisztencia meddőség )
 • menstruációs zavarok
 • petefészekciszták (PCOS szindróma)
 • szőrösödés
 • bőrproblémák (zsíros, pattanásos bőr)
 • női nemi hormonok nem megfelelő szintje (vérvizsgálattal kimutatható)
 • pajzsmirigy problémák
 • egyáltalán nincs észrevehető inzulinrezisztencia tünet

Sokan nem gondolják, pedig az inzulinrezisztencia vagy más néven metabolikus szindróma a férfiaknál is komoly tünetek kialakulásához vezethet.

Az inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál

 • merevedési zavar, csökkent potencia erő, impotencia
 • csökkent spermiumszám
 • férfi meddőség
 • pajzsmirigy problémák
 • sörhas kialakulása
 • kopaszodás
 • egyáltalán nincs észrevehető inzulinrezisztencia tünet

Mindkét nem érintett lehet tehát, szerencsénkre azonban napjainkban  egyre több orvos véli úgy, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásáért testi tényezők mellet lelki tényezők is felelősek. Ahhoz, hogy javítani tudjunk az inzulinrezisztens állapoton, illetve megtarthassuk az elért javulást, nem csupán testünket (mozgás és diéta, esetleg gyógyszer) de lelkünket is folyamatosan karban kell tartanunk. A testi okok mellett éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a lelki okok felderítésére is. Nagyon fontos, hogy javítsunk a helyzeten, hogy megelőzzük a cukorbetegség kialakulását, melynek az inzulinrezisztencia az előszobája.

Az inzulinrezisztencia lelki okai

A vér és a vérben keringő cukor az élet, az életöröm és a szeretet analógiája. Az érintett vágyik a szeretetre, mégsem képes hozzá megfelelően kapcsolódni és befogadni, úgy ahogy a sejtek felszíne sem képes felvenni a cukrot a véráramból és így “éhes” marad. Ezek miatt a lelki tartalmak miatt az édes élet megkeseredik. Az inzulinrezisztencia lelki okai megfigyelések szerint leggyakrabban tehát a következők lehetnek:

 • Szeretethiány
 • Nőiség sérülése, megélésének nehezítettsége, önszeretet hiánya
 • Megfelelési kényszer
 • Önértékelési zavar
 • Áldozati bárány szerep
 • Megbocsátásra való képtelenség
 • Gyermekvállalás okozta testi-lelki változások
 • Múltban történt trauma öröklődhet a családban generációról generációra

A gyógyulás felé vezető út: testnek és léleknek

Életmódváltás a testnek: IR diéta és rendszeres mozgás

A megfelelő életmódváltás esetében nagyon jók (70-80%) a gyógyulási esélyek (Rendszeres sportolás minimum 3-4 alkalommal hetente, inzulinrezisztencia diétás étrend betartása: kerülni a cukrozott és a fehér lisztből készült ételeket és fontos odafigyelni, hogy az érintett ne éhezzen, hanem inkább többször naponta kisebb adagokat egyen). Mivel az ingadozó vércukorszint akár öngyilkossági gondolatokat is előidézhet, mély depressziót, hangulatzavarokat, indokolatlan félelmeket, önértékelési válságot, állandó szomorúság érzést, ezért annak egyensúlyban tartása a megfelelő étrenddel kiemelkedően fontos.

Életmódváltás a léleknek: az inzulinrezisztencia lelki okainak feltárása, gyógyítása

Az életmódváltás nem csak testünknek hozhat több örömöt, hanem lelkünknek is. Itt is komoly változásokra van azonban szükség! De miért ilyen nehéz változtatni? Ha kézben tartjuk életünket és nagyon odafigyelünk, időről időre  meg tudjuk változtatni viselkedésünket, érzelmeinket.  Azonban a háttérben, lelkünk mélyén a korábbi traumákból származó önsorsrontó programunk filmje továbbra is forog. Ez pedig képes időnként visszavenni sorsunk felett az irányítást. A gyermekkori vagy éppen a generációról generációra átívelő családi traumák így aztán meghatározzák, beszűkítik az életünket. Ha felismerjük ezeket a traumákat és le tudjuk tenni, azzal nem csupán saját életünkbe, de gyermekeink életébe is felszabadító változást hozunk.

A gyermekkori trauma és a generációkon át öröklött és magunkkal hordozott családi trauma tehát szakember segítségével letehető. Tanult és öröklött viselkedésformák szintén. Ebben hathatósan segítségünkre van például az egyéni családállítás módszere, vagy pedig az egyéni konzultáció. Alkalmazható ebben az esetben továbbá a pszichológus által vezetett kognitív viselkedésterápia módszere is.

Az inzulinrezisztencia egy betegség, ugyanakkor a Te esélyed arra, hogy felébredj az önpusztításból és elindulj önmagad nagyobb szeretete és tisztelete felé, vagy ha éppen a családalapítás a cél, akkor életet adhass egy új életnek.

Ha szeretnéd felfedezni ezt az önmagad felé vezető utat és az orvosi szempontok mellett felkutatni és meggyógyítani az inzulinrezisztencia lelki okait,  várlak szeretettel. Adj esélyt magadnak, hívj most!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

PCOS lelki okai

Családállítás

Mindent a családállításról: http://lelkidolgaink.hu/csaladallitas-lepesrol-lepesre/