Témánk

PCOS lelki okai

PCOS lelki okai

pcos lelki okai

PCOS lelki okai

A PCOS vagy policisztás ovárium szindróma egyes nők szervezetet érintő hormonális zavar. Ma Magyarországon kb. minden tizedik nő érintett. Ma már egyre több orvos véli úgy, hogy a PCOS kialakulásáért testi tényezők mellet bizony a lelki tényezők is felelősek. Alábbi cikkünkben a PCOS lelki okait járjuk körbe elsősorban, de kitérünk a testi okokra is. Mert testünk és lelkünk tudatosan karbantartásával igenis tehetünk azért, hogy elkerüljük a PCOS-t.

PCOS tünetei

A policisztás ovárium szindróma tünetei nagyon változatosak, ezért is nehéz a diagnózis felállítása. A diagnózist az esetek kb 70%-ában meddőségi központban állítják fel.

Ezek a tünetek jelen lehetnek egyszerre, vagy 1-2-3 tünet a sok közül:

Külső tünetek

 • menstruáció zavara vagy elmaradása
 • elhízás (főképp has, deréktáj érinett)
 • fokozott férfi nemi hormon termelődése
 • fokozódó szőrnövekedés (arc, mellkas, kar)
 • pattanásos, fénylő bőr

Belső tünetek

 • inzulinrezisztencia
 • meddőség
 • apró cisztás petefészek (UH vizsgálattal igazolható)
 • peteérés és a tüszőrepedés elmaradása ((UH vizsgálattal, hormonvizsgálattal igazolható)
 • férfihormon túlsúly laboratóriumi jelei (hormonvizsgálattal igazolható)

A Policisztás szindróma lelki okai és a tünetek

A PCOS lelki okait kutatván ördögi körre bukkanunk. Nőként nem könnyű elfogadni, szeretni ezt a férfias jegyekben megváltozott női testet (szőrösödés, zsírosabb bőr, elhízás). A nőies külsőt negatívan befolyásoló tünet együttes komoly lelki megterhelés elé állítja a nőket, főként mai világunkban, ahol a média által sulykolt tökéletes női test az ideál.

A saját magunkkal, külsőnkkel, vagy éppen szexuális életünkkel, kialakult gátlásainkkal való elégedetlenség azonban könnyen pszichés problémákhoz vezethet, úgy mint például állandó szorongás, depresszió. A negatív érzeteket sokszor hajlamosak vagyunk külső örömforrással, élvezeti cikkekkel ellensúlyozni, (túlevés, édességek, alkohol, stb.) Sajnos mindez könnyen például evészavarok (bulímia) vagy inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet. Mindkét működési zavar erősen hat a férfi nemi hormontermelődésre, mely a petefészek működését negatívan befolyásolhatja és a kör ezzel be is zárul.

PCOS kezelése – testnek és léleknek

A fentiekből következik, hogy a testi okok és tünetek mellet a PCOS lelki okai sem maradhatnak kezeletlenül. Látványos javulást csak akkor várhatunk, ha minden tényezőt kezelésbe veszünk, vagyis hormonszintet normalizáljuk az alábbiak szerint:

 • gyógyszeres kezelés szükséges lehet endokrinológus felügyelete alatt
 • dietetikus segítségével IR diátás étrend összeállítása
 • edzésterv kialakítása a rendszeres mozgás érdekében
 • PCOS lelki okait pedig pszichés támogatással, lelki terapeutával fontos rendezni

A fókusz a testünkbe bevitt energia és annak felhasználása közötti egyensúly megteremtésén, s az eléréshez szükséges lelki stabilitás erősítésén valamint a rendszerességen kell hogy legyen. Mindehhez elengedhetetlen a fent leírt szakemberek segítő közreműködése, hisz ha jobban belegondolunk ez a terápia tulajdonképpen egy teljes életmódváltást követel meg tőlünk.

Policisztás ovárium szindróma lelki okainak kezelése

A testi folyamatokat érintő változtatáson túlmenően nagyon fontos a pszichológiai jóllét, mert ha a lelki harmónia hiányzik, nagyon kevés az esély a gyógyulásra. Az, hogy maga a  PCOS szindróma és annak kísérő külső és belső tünetei milyen mértékű stresszt, szorongást okoz az egyén számára, ez teljesen egyéni lehet. A PCOS lelki okai leggyakrabban mégis az alábbiakban keresendők:

 • Megjelenés, külsőségek: A külsőnkkel kapcsolatos szorongások, nem csupán megnehezítik a mindennapokat, de jóval nehezebbé teszik a betegséggel való megküzdést.
 • Meddőség: A meddőség elképzelhetetlen nyomás alá helyezi az anyává válni nem képes nőt
 • Párkapcsolati problémák: saját külsőnk vagy élethelyzetünkkel való állandó elégedetlenség, a várt gyermekáldás elmaradása a rányomja a bélyegét párkapcsolatunkra
 • Életmódváltás: Sokunknak nehézséget okozhat a váltás melletti elköteleződés, a rendszerességet fenntartani mai rohanó világunkban nem egyszerű. Könnyen visszaeshetünk.
 • Női és férfi szerepek elmosódása, felborulása a családon belül: Amikor túl sok hárul ránk, nem csupán a háztartás, a gyerekek ellátása, megélhetési gondokból adódó szorongás, állandó versenyfutás az idővel
 • Kommunikációs és kapcsolódási problémák: Gyakran megfigyelhető, hogy az inzulinrezisztens (sejtszintű kapcsolódási zavar –  az inzulin nem tud megfelelően kapcsolódni a sejtekhez, így azok nem jutnak elegendő cukorhoz) kliensek nehezebben fejezik ki saját igényeiket, nem kommunikálják megfelelően, hogy mi lenne a jó nekik, inkább háttérben maradnak, vagy mások érdekeit helyezik a magukéi elé. (inzulinrezisztencia lelki okairól bővebben itt olvashat)

Az egyéni beszélgetéseken a klienssel közösen próbálunk rájönni arra, hogy nála melyek azok a blokkok amik megakadályozzák, hogy lelki és testi folyamatai is jól működjenek. Ha megtaláltuk a probléma gyökerét,  megkezdik a belső munka, ahol személyre szabott megoldásokkal elengedhetővé válnak a blokkokat, és teret adhatunk végre saját magunknak, egészségünknek.

A PCOS egy betegség, ugyanakkor a Te esélyed arra, hogy felébredj az önpusztításból és elindulj önmagad nagyobb szeretete és tisztelete felé, vagy ha éppen a családalapítás a cél, akkor életet adhass egy új életnek.

Ha szeretnéd felfedezni ezt az önmagad felé vezető utat és az orvosi szempontok mellett felkutatni és meggyógyítani az PCOS lelki okait,  várlak szeretettel. Adj esélyt magadnak, hívj most!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több:

Egyéni terápia

Családállítás

Mindent a családállításról: http://lelkidolgaink.hu/csaladallitas-lepesrol-lepesre/