Témánk

Inzulinrezisztencia mozgás

Inzulinrezisztencia mozgás

Inzulinrezisztencia mozgás

Inzulinrezisztencia, a PCOS és a mozgás

 

A PCOS vagy policisztás ovárium szindróma egyes nők szervezetet érintő hormonális zavar. A PCOS egyik vezető oka pedig általában az inzulinrezisztencia. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek felszínén található receptorok nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezért a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell a vérbe juttatnia, hogy a cukor be tudjon kerülni a sejtekbe.

Az inzulinrezisztens állapot normalizálása érdekében minden esetben négyes kezelésre van szükség. Amennyiben valamelyik közülük hiányzik, úgy nem biztos, hogy a beteg eléri a kívánt eredményt, vagy ha mégis javulást ért el, könnyebben visszaeshet. A 4-es kezelés „lábai” a következők:

 • gyógyszeres kezelés
 • IR diétás étrend
 • edzésterv
 • lelki terapeuta támogatása

A gyógyszeres kezeléshez mindenképpen orvosi segítséget,  a diétás étrend összeállításához pedig dietetikus szakember segítségét érdemes igénybe venni. Amiről itt szeretnék írni, az pedig a kezelés másik két lába, vagyis a mozgás illetve a lelki támogatás.

IR és a mozgás

A testmozgás és a sport abban segít, hogy a glükóz a sejtekbe kerüljön, méghozzá könnyebben és kevesebb inzulin felhasználásával, hiszen a rendszeres mozgás növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét. 30-60 perces testmozgás hatására ezek az előnyök már 20 órán keresztül is fennállhatnak, így nem csak a mozgás alatt, hanem utána is tart a hatása. A mozgás másik pozitív hatása a fogyás, vagyis a testzsír csökkenése. Már 5 százalékos súlycsökkenés is csökkenti az inzulinszintet és javítja  a glükóz felhasználást.

A mozgás / sport előnyös hatásai inzulinrezisztens állapotban:

 •     normalizálódik a vércukorszintet
 •     csökken az inzulin mennyisége
 •     súlycsökkenés túlsúly esetén
 •     csökken a vér triglicerid szintje is

Milyen az ideális IR és a PCOS mozgás forma?

Leginkább javasolt mozgásforma ezen állapotokban a kardio (zsírégető mozgás), emellett azonban az izomépítést sem szabad elhanyagolni! IR esetében kiemelten hangsúlyos a rendszeresség, heti 3-5 alkalommal javasolt minimum 30 percnyi mozgás. Mivel sok IR-es vagy PCOS kliens túlsúllyal küzd, ezért eleinte odafigyelést igényel a mozgás és a sport.

Érdemes személyi edzőhöz fordulni, aki egy előzetes állapotfelmérés alapján segít összeállítani személyre szabott, biztonságos mozgásprogramot, mert lényeges, hogy sportolás során ne terheljük túl az izületeket. (sport gyógytornász, egyéni edző segítségével moovefizio.hu) A későbbiekben, illetve azoknak, akik nem küzdenek túlsúllyal nagyon jó megoldást – akár hobbiként, szabadídős tevékenységként végezhető mozgásformák, mint

 • Rendszeresen végzett futás (30-60 perc között)
 • Rendszeresen végzett úszás (30-60 perc között)
 • Bármilyen, de rendszeresen végzett edzőtermi kardio óra (60 perc)
 • Rendszeresen végzett táncmozgás, táncoktatás Román Sándor Táncakadémia (minimum 60 perc)
 • Idősebbeknek ajánlott a gyaloglás, nordic walking.

Az Inzulinrezisztencia és a PCOS lelki okainak kezelése

A fentiek alapján tehát világos, hogy a fókusz a testünkbe bevitt energia és annak felhasználása közötti egyensúly megteremtésén, s az eléréshez szükséges lelki stabilitás erősítésén valamint a rendszerességen kell hogy legyen. A 4 lábon álló terápia szinte teljes életmódváltást követel meg tőlünk.

A testi folyamatokat érintő változtatáson túlmenően éppen ezért kiemelten fontos a pszichológiai jóllét, mert ha a lelki harmónia hiányzik, nagyon kevés az esély az életmódváltásra és ezen keresztül a gyógyulásra.

Az, hogy az IR vagy PCOS szindróma és annak kísérő külső és belső tünetei milyen mértékű stresszt, szorongást okoz az egyén számára, ez teljesen egyéni lehet. Az egyéni beszélgetéseken a klienssel közösen próbálunk rájönni arra, hogy melyek azok a blokkok amik megakadályozzák, hogy lelki és testi folyamatai is jól működjenek. Ha megtaláltuk a probléma gyökerét, akkor azon kell dolgoznunk, hogy személyre szabott megoldásokkal el tudjuk engedni ezeket a blokkokat, és teret adni saját magunknak, egészségünknek.

Ha szeretnéd felfedezni ezt az önmagad felé vezető utat és az orvosi szempontok mellett felkutatni és meggyógyítani az IR vagy PCOS lelki okait,  várlak szeretettel. Adj esélyt magadnak, hívj most!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia