Témánk

A családállítás lényege

A családállítás lényege

csaladallitas lényege

A családállítás lényege

A családállítás módszerének lényege, hogy megmutatja, milyen rendszerszintű elakadások állhatnak egy-egy lelki problémánk mögött. Bert Hellinger német terapeuta nevéhez fűződik, ezért találkozhatunk a Hellinger terápia elnevezéssel is. A családállítás során a problémánk mögött rejlő kulcsszereplők és jelenségek láthatóvá válnak és ezáltal feloldhatóvá is., ez tehát tulajdonképpen ez a családállítás lényege.

A családállítás néhány nagyon egyszerű törvényszerűséggel dolgozik (a hely törvénye, a kiegyenlítődés törvénye és az odatartozás törvénye), amelyeket ha megismerünk, és ezek fényében kezdünk el gondolkozni önmagunkról, gyökeres változások állhatnak be életünkben. A törvények ismerete által érthetővé válik, hogy miként befolyásolja akár több generációval előttünk élő felmenőnk sorsa a mi saját életünket, és azt, hogy ez milyen hatással van életünk fontos kérdéseire adott válaszainkra.

A családállítás középpontjában a családi mező áll, amit szoktunk nevezni családi tudattalannak is, családi léleknek vagy családi lelkiismeretnek. Ez a családi mező állandóan törekszik a gyógyulásra és a kiegyenlítődésre, és pontosan ugyanúgy működik, mint a testünk. Ha a test működését károsító anyag kerül a szervezetünkbe, akkor azt a test igyekszik semlegesíteni, kilökni magából, megjeleníteni a felszínen, és ezáltal meggyógyulni és visszatalálni az egyensúlyba. Ugyanezt teszi a családi lélek is, amikor mélyen eltemetett és a család által nem feldolgozott sérelmeket, fájdalmakat megjelenít “a felszínen”, egy később született családtag életében, akinek ezáltal esélye van a családi sérülést feldolgozni és meggyógyítani magában.

Az, hogy az éppen aktuális problémánk melyik ős életéhez kapcsolódik, nem annyira fontos információ. A családállítás lényege pontosan abban áll, hogy kiderítsük:  miért éppen annak az ősnek a sorsa ilyen fontos számunkra? Milyen őt ért tragédiához, vagy sérelemhez kapcsolódunk, és ez hogyan függ össze a jelenlegi problémánkkal? A családállítás során talált kapcsolatok sohasem véletlenszerűek, az egész rendszer rendkívüli intelligenciáját tükrözik, amelyikben mindennek van értelme és oka.

A családállítás legtöbbször csoportban történik, több résztvevő jelenlétében, de ugyanilyen hatékony az egyéni családállítás is, amelyben több a beszélgetés és egyeztetés arról, hogy mit látunk a kirakott képben, milyen érzelmek jelennek meg, milyen más szempontok tárulnak fel a kliens előtt, amikor belelép az általa hozott probléma résztvevőinek szerepébe. A családállítás olyan összefüggésekre mutathat rá, amelyek talán eszünkbe se jutnának egyébként, mégis a kirakós kulcsfontosságú részei.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több: családállítás

Még több: Egyéni családállítás