Témánk

Párkapcsolati problémák kezelése

Párkapcsolati problémák kezelése

Párkapcsolati problémák kezelése

Párkapcsolati problémák kezelése

 

Párkapcsolati problémák kezelése avagy miért nem lesz a kutyából szalonna?

 

A kapcsolati nehézségekben, a párkapcsolati problémák kezelése során sokkal gyakrabban tűnik fel számunkra az, hogy a másik miben hiányos, mit nem csinál jól, vagy hogyan kellene viselkednie ideális esetben, hogy boldognak érezzük magunkat mellette. Néha több éves együttélés után is képesek vagyunk elvárni olyan dolgokat, amelyek már a kezdetek kezdetén is jelen voltak, csak talán hittünk abban, hogy majd a másik kinövi, elhagyja, megváltozik. A kutyából nem lesz szalonna, ahogy a mondás is tartja, de ez még így önmagában túlságosan tág és megfoghatatlan. Sokkalta pontosabb képet alkothatunk a partnerünk viselkedéséről és attitűdjéről, ha tisztában vagyunk a személyiség típusokkal. Ezeknek átfogó leírását az Enneagram típustanban találhatjuk meg, amely választ kínál arra is, hogyan lesz az esendőségeinkből erő és tehetség.

 

Az Enneagram eredete valószínűleg Püthagoraszig nyúlik vissza és a Szúfik alkottak belőle először rendszert. Egy ősi, ezoterikus gyökerű, komplex lélektani típustan, amely ötvözi az ősi hagyományok és a modern pszichológia elemeit.

 

Az Enneagram kilenc típust határoz meg, amelyeket 1-9 számokkal jelöl:

  • A 8, 9, 1 típusok ösztön vezéreltek: alapérzetük a frusztráció, karakterfixációjuk központja a düh, kora gyermekkorukban az ösztönös énjük vagy fizikai testük sérült és ennek mentén alakult ki a fixáció
  • A 2, 3, 4 típusok érzelem vezéreltek: gyermekkori traumájuk a szeretethiány volt. Alapérzetük a szégyen, üresség, szomorúság
  • Az 5, 6, 7 típusok gondolkodás vezéreltek: a félelem elkerülése érdekében a gondolataikba menekülnek. Alapérzésük a bizonytalanság és szorongás.

 

Mindegyik alapérzet ismerős mindenki számára és a karakterek sem különíthetőek el egymástól tankönyvszerűen, mégis útmutatóként szolgálnak a saját és a másik ember viselkedésének jobb megértéséhez.

 

A karakterfixációk és a párkapcsolati problémák kezelése

 

Az enneagram karakter a gyerekkorban fixálódik be minden embernél, pár éves korunkban és elkísér minket valamilyen formában egészen életünk végéig. Gyerekkorunkban ugyanakkor felvesszük egy másik karaktertípus színezetét a sajátunk mellé, mégpedig az egyik vagy másik szülőjét. Teljesen meddő tehát várakozni arra, hogy majd a partnerünk egy teljesen más karaktert fog felvenni, mondjuk egy olyat, amilyennek számunkra könnyebb lenne együtt élni. Nincs ilyen típusú átjárás a karakter fixációk között, de nem is ez a cél. Minden karakternek megvan az egészséges és az egészségtelen működése, a fejlődés célja pedig az, hogy a saját karakterünk egészséges és fejlett működését érjük el.  

 

Ha a karakterfixációk egészséges és egészségtelen megnyilvánulásait egy kúpra helyezve képzeljük el, akkor a kúp alján helyezkednek el a karakterfixációk egészségtelen megnyilvánulásai, a kúp csúcsán pedig az egészségesek (megdolgozottak). Ez azt jelenti, hogy minél egészségtelenebb tartományban mozognak a karakterek annál távolabb vannak egymástól és minél inkább haladnak a saját személyiségfejlődésükben, az egészséges tartomány felé annál közelebb kerülnek egymáshoz, egyre jobban kezdenek el hasonlítani a különböző típusok egymásra. Az egészséges tartományban tehát már fel sem merül az, hogy a másikat meg akarjuk változtatni, mert a különbözőségeink ellenére is nagyon közel tudunk kerülni egymáshoz.

 

Az önismereti beszélgetések során elkezdhetünk dolgozni azon, hogy a személyiségtípusod milyen nehézségeket tartogat számodra és ezekből hogyan tudsz erőt kovácsolni. Idővel eléred az egészséges tartoményt, s ennek eredményekként a párkapcsolati problémák kezelése sokkalta könnyebbé válik Számodra!

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

Párterápia