Témánk

A családállítás segít feltárni a meddőség okait

A családállítás segít feltárni a meddőség okait

meddőség lelki okai

Családállítás és a meddőség okai

Fontos és semmiképpen sem elhanyagolható tényező a meddőség témájában a családi minták jelenléte – melyek mint a meddőség okai jelentkezhetnek. Hidas György és Raffai Jenő szerint bár az élet folytonos, mely a fogamzással kezdődik és a halálig tart, de a tapasztalatok azt mondatják, hogy, hogy emberi élet legalább két generációval korábban kezdődik, az apai és anyai nagyszülők házában (Hidas- Raffai-Vollner, 2007).

A Hellinger féle családállítás megmutatja, hogy mi rejlik a családi tudatodban

A családállítás elmélete szerint létezik egy közös családi mező, családi tudat, amelynek működési törvényei képesek felülírni a családtagok személyes szándékait és hatással lenni a sorsukra. Albrecht Mahr ezt a családi tudatot  „mindentudó mezőnek” nevezi. A „Mindenki a maga sorsának kovácsa” mondás ebben a kontextusban, úgy tűnik mégsem állja meg a helyét, illetve tudatosítanunk kell, hogy

családunk korábbi felmenői is jelentős mértékben ‘kovácsolják’ sorsunkat.

A rendszerállítási megfigyelés szerint a családi lélekben, ill. mezőben szigorú törvények uralkodnak, amelyek ha megsérülnek, generációkon keresztül negatív hatással vannak a család tagjaira és többek között a gyermekvállalást is befolyásolhatják.

Egyik ezek közül a törvények közül az odatartozás joga. Ezt azt jelenti, hogy a család MINDEN egyes tagjának egyenlő joga van ahhoz, hogy a többiek a családhoz tartozónak ismerjék el. Ez a jog megilleti az abortált vagy elvetélt magzatokat is. Megesik, hogy a szülők nem tudatosak arra, hogy az ilyen módon elveszített magzatot is el kell gyászolni. Gyászmunka szükséges a lombik és inszemináció sikertelen kimenetelében is. Nem megoldás gyorsan elfordulni az eseménytől és úgy tenni, mintha meg sem történt volna, vagy inkább nem beszélni róla a békesség érdekében.  A családállítás szemszögéből az ilyen módon ‘kitagadott’ gyermekek nincsenek az őket megillető helyükön, és ez zavart okoz az esetlegesen soron következő gyerekek életében vagy fogantatásában is. Az odatartozás jogának megsértése úgynevezett ‘nehéz sors’-ot jelent, a nehéz sorsokra pedig jellemző, hogy tovább adódnak.

A nemzetközi irodalom alapján a családállítás módszere egyértelműen hatékony módszer a lelki eredetű meddőség okainak felderítésében

Kiemelten a meddőséghez kapcsolható esetek, ahol pozitív változásokat hozhat a rendszer-/családállítás:

  • a szülő-gyerek kapcsolat tartós zavarai a felnőttkorban is
  • a felnőttkorban is fájó gyerekkori hiányok, sebek
  • párkapcsolati problémák, kudarcok
  • gyerektelenség, félelem a gyerekvállalástól, funkcionális meddőség
  • életviteli nehézségek
  • ismétlődő, elhúzódó nőgyógyászati, urológiai esetek
  • érthetetlen lehangoltság, depresszió, düh, harag és más nehéz érzelmek
  • függőségek
  • pszichoterápiás kezelés ellenére fennálló pszichés problémák: hangulatzavarok, öngyilkossági késztetés, szorongás, pánik, evészavarok, alvászavarok, gyerekkori magatartászavarok, teljesítménybeli nehézségek, pszichés meddőség. Ilyenkor a kezelést végző terapeuta lehetőleg jelenlétében és engedélyével állítunk.

A meddőség mögött számos ok húzódhat meg. Célravezető először egy egyéni ülés során feltárni a a meddőség lelki okait, majd ezeket fókuszban tartva elvégezni egyéni vagy csoportos családállítást.

Ha úgy érzi segíthetek Önnek a meddőség lelki okainak feltárásában, az okok leküzdésében, keressen bátran!

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több a családállításról, egyéni családállítás

Még több a meddőségről