Témánk

A meddőség nem modern találmány

A meddőség nem modern találmány

pszichés Meddőség - Balázs Tünde: egyéni terápia, párterápia, családterápia, családállítás - lelkidolgaink.hu

A meddőség nem modern “találmány” – Mi is a pszichés meddőség

Napjainkban a párok már közel egy ötöde érintett a meddőség kérdésében. A terméketlenség, a gyermek utáni hiábavaló várakozás nem a modern idők „találmánya”. Megjelenik a régi varázslásokban, ott van a Máriához intézett fohászokban, a mesék Babszem Jankójában, Hüvelyk Matyijában. De csak néhány évtizede vizsgáljuk, hogy mi is lehet a hiábavaló sóvárgás, a gyermektelenség, vagy ahogy orvosi szaknyelven hívjuk – a meddőség – oka. Ami sok esetben nem feltétlenül testi ok. Amikor hiába keresik, de nem találják a meddőség testi okát, akkor pszichés meddőségről beszélünk.

Dr. Körösi Tamás, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója szerint napjainkban a párok már közel egy ötöde érintett a meddőség kérdésében. Számuk csaknem duplájára nőtt az elmúlt évtizedben. Azaz minden negyedik-ötödik pár átéli a csalódást, hogy nem jön, nem akkor jön, és nem úgy jön a gyermekáldás, ahogyan megálmodták. Magyarországon ez a kérdés közel 400 000 embert érint. A XX. századtól kezdve tekintik a meddőséget orvosi problémának, ekkor kezdték el kutatni annak lehetséges okait.

 

A mai szemlélet szerint a meddőség általában egy alapbetegség egyik tünete. Ha betegség van a hátterében az orvosok előbb felderítik az alapbetegséget és megpróbálják ezt kezelni. Ha ez nem vezet eredményre, a meddőségi centrumokhoz irányítanak.

 

Nagyon gyakori, hogy akkor is lombikprogramra tesznek az orvosok javaslatot, ha semmilyen szervi eredetű problémát nem sikerült kimutatniuk,

 

mert még ma sincs benne az orvosi közgondolkodásban, hogy a megtermékenyülés és a várandósság nem egyszerűen testi, hanem lelki folyamat is, melyet szaknyelven pszichés meddőségnek neveznek.

 

Személyes tapasztalatom és véleményem, hogy a jelenlegi orvosi gyakorlat nem lát tovább a gyógyszereknél, műszereknél és a meddőség mögött mindig testi okokat feltételeznek. Ennek megfelelően csak a tüneteket próbálják kezelni. A termékenységi problémákkal küzdők hatalmas száma, a rendkívül költséges, de nagy nyereséget hozó high-tech módszerek teremtették meg a ma már meddőségipar néven emlegetett üzletágat. A meddőségipar igyekszik betegségként definiálni az addig az élet természetes részének tekintett termékenységi problémákat, mert így áramoltatja intézményeibe a megváltást remélő párokat.

 

Ugyanakkor jelenlegi nyugati kultúránkból fakadóan a kliensek többsége is az okot testi problémára szeretné visszavezetni. A meddő párok java a sikertelen beavatkozások miatt inkább az orvostudomány korlátait okolja, nem pedig az olyan lelki folyamatokat, párkapcsolati problémákat (pszichés meddőség), melyek gátolhatták a fogantatás létrejöttét, pedig már 1779-ben W. Buchan a következőket fogalmazta meg:

 

“A meddőség gyakran következménye a bánatnak, a hirtelen félelemnek, szorongásnak és minden olyan szenvedésnek, amely a menstruációs folyást elapasztja”.

 

A meddőség mögött számtalan lelki ok húzódhat meg, amelyek visszavezethetőek családi mintákra, az anyával való kapcsolatra, a saját fogantatás körüli tudat alattiba szorított emlékek hatásaira, párkapcsolati nehézségekre, létbizonytalanság érzetére és számos más okra. Ezek mind feltárhatóak és enyhíthetőek terápiás megközelítéssel, komplex módon szemlélve.

Ha úgy érzi segíthetek Önnek a pszichés meddőség okainak feltárásában, az okok leküzdésében, keressen bátran!

Még több a meddőségről