Témánk

Inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

Inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

ulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

Inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

Gyakori, hogy az inzulinrezisztenciát a családtervezés időszakában ismerik fel, amikor a teherbeesés elmaradásának okát kutatva megmérik a vér inzulin szintjét is. Inzulinrezisztencia állhat a meddőség, a menstruációs zavarok, a petefészekciszzták, szőrösödés, túlsúly, depressziós fáradtság és a hajhullás mögött is. Vagyis az inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka. Jó hír azonban, hogy van belőle kiút!

Szervezetünk működésére nagy hatással van a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában fontos szerepet tölt be az inzulin, amely arról gondoskodik, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek felszínén található receptorok nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezért a hasnyálmirigynek sokkalta több inzulint kell a vérbe juttatnia, hogy a cukor be tudjon kerülni a sejtekbe. Ezt a terhelést a hasnyálmirigy egy ideig bírja, viszont utána “kimerül” és leáll az inzulin termeléssel, aminek eredménye a cukorbetegség. Az inzulinrezisztenciát ennél az oknál fogva a cukorbetegség előszobájának is nevezik. Előfordulása megegyezik nagyjából a cukorbetegség előfordulásával, de mivel tüneteit hosszú időn keresztül figyelmen kívül lehet hagyni, kevésszer kerül kivizsgálásra és ezért pontos adatok sem állnak rendelkezésre az előfordulásáról. Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 15 százalékának van valamilyen cukoranyagcsere zavara (forrás: WHO anyagai).

Testi kezelés – inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

A kezelés legfontosabb eleme az életmódváltás – rendszeres sportolás minimum 3-4 alkalommal hetente (a mozgás ugyanis fontos szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében) és betartani a inzulinrezisztencia étrendet. Kerülni kell a cukrozott és a fehér lisztből készült ételeket és fontos odafigyelni, hogy az érintett ne éhezzen, hanem inkább többször naponta kisebb adagokat egyen.

Az ingadozó vércukorszint akár öngyilkossági gondolatokat is előidézhet, továbbá mély depressziót, hangulatzavarokat, indokolatlan félelmeket, önértékelési válságot, állandó szomorúság érzést, ezért annak egyensúlyban tartása a megfelelő étrenddel kiemelkedően fontos!

Lelki okok – inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

A háttérben hasonló lelki tartalmak húzódnak meg, mint a cukorbetegség esetében. A vér és a vérben keringő cukor az élet, az életöröm és a szeretet analógiája. Az érintett vágyik a szeretetre, mégsem képes hozzá megfelelően kapcsolódni és befogadni, úgy ahogy a sejtek felszíne sem képes felvenni a cukrot a véráramból és így “éhes” marad.

Ahány ember, annyi történet áll a mögött, hogy valakinek hol és miért szakadt meg a kapcsolata az önmaga és mások felé irányuló szeretettel. Ezek lehetnek nem feldolgozott traumák, a megbocsátásra való képtelenség, ellenállás, mások vagy önmagunk okolása különböző döntések vagy életesemények miatt és még sorolhatnánk. Ezek miatt a lelki tartalmak miatt az édes élet megkeseredik.

Megeshet, hogy nem a saját életünkben szenvedtük el a traumatikus eseményt, hanem egy múltban történt trauma öröklődik a családban generációról generációra és ugyanilyen módon cipeljük a szokásmintázatokat is, amelyek előírják számunka a kötelező haladási irányt. A meddőség okainak kutatása mögött ezt a területet is figyelembe kell vennünk.

A gyógyulás felé vezető út – inzulinrezisztencia: A teherbeesés gátló oka

A megfelelő életmódváltás esetében nagyon jók (70-80%) a gyógyulási esélyek. Az azonnali gyógyulás viszont nem lehetséges, hosszú távon, legalább fél-egy évig kell figyelni a feljebb említett szempontokra. Az életmódváltás pedig nem csak testünknek hozhat több örömöt, hanem lelkünknek is. Az inzulinrezisztencia esély arra, hogy valaki felébredjen az önpusztításból és elinduljon önmaga nagyobb szeretete és tisztelete felé és ha a családalapítás a cél, akkor életet tudjon adni egy új életnek.

Ha szeretnéd felfedezni ezt az önmagad felé vezető utat és az orvosi szempontok mellett megnézni a kialakult betegség lelki hátterét is, várlak szeretettel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta