Témánk

Családállítás utáni tünetek

Családállítás utáni tünetek

Mi a családállítás hatása, melyek lesznek a családállítás utáni tünetek?

A munkám során elvégzett számos családállítási folyamaban módomban állt  megtapasztalni, hogy pontosan mik a családállítás utáni tünetek, mik a családállítás módszerének pozitív (mellék?) hatásai.

Ezeket úgy tudtam összegyűjteni, hogy nem hagyom magára a klienst a családállítás után. Utólagosan is bármikor kérdezhet, ha úgy érzi segítségre, támogatásra lenne szüksége, vagy egyszerűen csak szeretné elmondani, mit tapasztalt és megkérdezni, ez rendben van-e így.

Negatív hatásokkal pedig azért nem találkoztam, mert nagyon nagy hangsúlyt fektetek az előzetes megbeszélésre, és ha a kliensnek olyan problémája van, amellyel a családállítás nem összeegyeztethető, akkor átirányítom más jellegű terápia felé (pl. pszichoterápia, kognitív viselkedésterápia, stb.).

Családállítóként mire kell még nagyon kell figyelnünk? Hellinger megfigyelése szerint “lehetnek olyan családi titkok, amelyeket óvni kell. Ezek nem tartoznak a gyerekekre. Abból, ami a szülők intim kapcsolatára vonatkozik vagy a szülők egy vétkével áll kapcsolatban, semmi sem tartozik a gyerekekre. …és ha [a gyerekek] rájöttek valamire, mit mondanak: Talán megkérdezik a szüleiket: mit tettetek? Ekkor ők játsszák a nagyok szerepét, mintha joguk lenne erre.” A családállítás során ezeket a titkokat elfogadjuk, de nem boncolgatjuk.

A fent leírtak alapján sokunkban felmerül a kérdés: Mi változik meg tehát a családállítás után? Milyen családállítás utáni tünetek, reakciók várhatók és mikor?

Családállítás utáni tünetek

A családállítás élménye legtöbbször nem dolgozható fel 1-2 nap alatt. Ez inkább egy folyamat. Sokszor kapok olyan visszajelzést is, hogy bár azonnal nem érzett semmilyen változás a kliens néhány nap múlva mégis eljön ez a pillanat.

Az önismereti munka során sohasem várható el, hogy minden azonnal megváltozik és évtizedes problémáink hirtelen megoldódnak. Lelkünknek és szervezetünknek is időre van szüksége ahhoz, hogy a megváltozott energetikai viszonyokhoz alkalmazkodni tudjon. Ez az időtáv nagyon egyéni lehet. Mégis vannak általánosnak mondható, ugyanakkor vegyes családállítás utáni tünetek:

  • a családállítás furcsa módon megadhatja például azt a rég meg nem tapasztalt és hiányolt élményt, hogy újra együtt a család, a családi összetartozás élményét. Ez biztonságérzettel tölti el a klienst
  • óriási katarzis élményként hathat a családállítás folyamata a kliensre
  • a családállítás mintha leszívná a kliens energiáját: fáradtság, kimerültség érezhető, de 1-2 nap elteltével ez átfordul és energikusabbnak, felszabadultabbnak érzik magukat a kliensek
  • Előfordulhat enyhe hányinger, szédülés, fejfájás a családállítás utáni első 1-2 napban, de azután óriási megkönnyebbülés érzése következett
  • A családállítás után a kliens úgy érzi, hogy végre elérte a vágyott nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és mintha egészen kristálytisztán látná magát egy adott helyzetben.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne. Adjon egy esélyt magának, próbálja ki most Ön is! Várom szeretettel 🙂 Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több a családállításról: családállítás lépésről lépésre