Témánk

Terapeuta jelentése

Terapeuta jelentése

terapeuta jelentése

Mit csinál egy terapeuta? Mi a terapeuta jelentése?

A terapeuta jelentése szó szerint gyógyító szakember aki nem gyógyszereket vagy sebészeti megoldásokat használ. A terapeuta kifejezést gyakran alkalmazzák pszichológusokra, de ide tartozhatnak mások is, akik különféle segítő szolgáltatásokat nyújtanak, beleértve a szociális munkásokat, tanácsadókat, életvezetési tanácsadókat és sok mást. Ebben a kontextusban a terapeuta jelentése: engedéllyel rendelkező mentális egészségügyi szakember. A terapeuta arra szakosodott, hogy segítsen a klienseknek jobb kognitív és érzelmi készségek fejlesztésében, a mentális betegségek leküzdésében, a különböző kihívásokkal való megbirkózásban.

Sokféle terapeuta létezik…

Művészetterapeuták
Gyermekterapeuták
Házasság- és családterapeuták
Zeneterapeuták
Foglalkozásterapeuták
Életvezetési tanácsadók
Pszichoterapeuták
Stb.

Mikor forduljunk terapeutához?

Néhány általános ok, amiért érdemes terapeutához fordulni:

Viselkedési problémák
Depresszió
Nehézségek az életben bekövetkező változásokkal való megbirkózásban
Evészavarok
Magányosság
Gyász
Alacsony önbecsülés
Negatív gondolkodás
Krónikus betegség
Alvási problémák
Párkapcsolati problémák
Szorongás és állandó stressz
Kábítószer- vagy alkoholproblémák
Öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatok
Nagyobb testi vagy lelki trauma feldolgozása

Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb terapeutát?

Olyan terapeutát kell találnunk, akinek tapasztalata van azzal a területtel kapcsolatban, amelyben érintettek vagyunk. Legjobb módszer természetesen referenciák alapján találni egy jó terapeutát, aki másoknak hasonló helyzetben hasonló problémákkal már tudott segíteni. Még ebben az esetben is mindenképp érdemes az első találkozás előtt meggyőződni arról, hogy…

Mi pontosan a terapeuta szakterülete?

Milyen képesítései vannak?

Mennyi az ülésenkénti költség?

Hogyan működik az időbeosztás?

A terápia időben mennyire hosszú távú lesz?

Mire számíthatunk a terápiával kapcsolatban?

Az első találkozás előtt teljesen normális hogy kétségeink és félelmeink vannak, nem tudjuk mire számíthatunk. A terapeuta felkeresése első alkalommal épp olyan, mintha orvosi vizsgálatra mennénk. Az első találkozás a legfontosabb és talán a legnehezebb, a későbbiek már gördülékenyebben zajlanak.

Mi történik az első találkozásnál?

A terapeuta bemutatkozás után alaposan kikérdezi a klienst problémáiról, tüneteiről amik őt ide hozták és arról, hogy mit remél a terápiától.
Az első interjú alapján röviden összefoglalja a helyzetet és felvázolja a további lépéseket, amely tartalmazhatja a diagnózist is, de a terápiás célokat, a célok eléréséhez szükséges technikákat és a szükséges ülések becsült számát mindenképpen.

A következő alkalom már sokkal könnyebb lesz.

A terápia folyamata aztán – ha mi is komolyan dolgozunk, részt veszünk benne és végig csináljuk, hisz a változás főképp tőlünk függ – hatékony lehet a mentális problémák megoldásában, akár a gyógyszeres kezelést is kiválthatja. Emellett segít új megküzdési készségek megtanulásában és  begyakorlásában, mely más problémákkal való szembenézést is megkönnyíti a későbbiekben.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége a szorongás okainak feltárásában és a szorongás kezelésében! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde

Még több: Egyéni konzultáció