Témánk

Szorongás kezelése

Szorongás kezelése

szorongás kezelése

A szorongás kezelése

 

Meglepő mondattal kezdem: a szorongás többnyire normális jelenség, az élet természetes velejárója. Időről időre az ember sajnos olyan helyzetekbe kerül, amitől szorong, és ez teljesen normális dolog. Ki ne izgulna, szorongana például egy komoly műtét előtt vagy akár csak egy vizsga, vagy nagyobb megmérettetés előtt? Ilyenkor tapasztaljuk magunkon a szorongás jeleit: erős szívdobogás, túlzott izzadás, nyugtalanság, felgyorsult légzés, tág pupillák, gyomorfájás. Belülről feszültek, ingerlékenyek vagyunk vagyunk, alig tudunk koncentrálni, képtelenek vagyunk élvezni a dolgokat, ingadozó a hangulatunk és aggodalmaskodunk, esetég még aludni sem tudunk. Jó hír viszont, hogy mindez leküzdhető, bár tudnunk kell, hogy ahogyan maga a szorongás, úgy a szorongás kezelése is igen összetett dolog. Nagyban függ többek között attól, mennyire súlyos a szorongás.

 

A generalizált szorongás

A fent leírtak szerint világos, hogy a szorongás általában mindig egy konkrét kiváltó okhoz, eseményhez, tárgyhoz, személyhez köthető.  Ezzel szemben az úgynevezett generalizált szorongás viszont a szorongás egy komolyabb formája. Nem beazonosítható ugyanis hogy mi pontosan a szorongás kiváltó oka, jóval intenzívebb szorongásos tüneteket észlelünk, továbbá a generalizált szorongás sajnos hosszú időre szól, nem szabadulunk tőle hónapokon át (definíciója szerint legalább hat hónapon keresztül folyamatosan fennáll). Sajnos a mindennapjainkat meghatározó érzés, mely befolyásolja az életminőséget.

A generalizált szorongás állapotában nem egy konkrét dolog okozza a szorongást, hanem általánosságban véve szorongunk például

 • a jövővel
 • a párkapcsolattal
 • a tőlünk elvárt teljesítménnyel
 • saját vagy mások egészségi állapotával
 • egzisztenciális körülményeinkkel

kapcsolatosan. A megmagyarázhatatlan szorongató érzés lassanként áthatja mindennapjainkat, nem hagy nyugodni, és állandóvá válik. A szorongás általánosságban előforduló testi és mentális tünetei érzetei pedig felerősödnek, a kliens nem véletlenül érzi tehát betegnek magát a generalizált szorongás állapotában.

A szorongás kezelése

A szorongás és a generalizált szorongás kezelése függ attól, hogy mennyire súlyos ez az állapot.

 

Az enyhe szorongás kezelése

Ha a szorongás mértéke még nincs befolyással a normális életvitelünkre, tevékenységeinkre sokat segíthet az életmódváltás, vagy akár csak bizonyos új szokások tudatos bevezetése.

 • odafigyelés az egészséges étkezésre
 • B vitamin és szelén bevitel
 • nyugtató, lazító teák (pl orbáncfű, citromfű, gyógyszertári teakeverékek alkalmazása)
 • rendszeres testmozgás beiktatása
 • állandó napirend kialakítása
 • szakítsunk időt a hobbinkra
 • szakítsunk időt barátainkra, társas érintkezésre, társasági alkalmakra
 • kiránduljunk
 • relaxáljunk és meditáljunk

Az életmódváltás sokszor nem könnyű feladat. Ha már próbáltuk és mégsem megy egyedül, egy jó életmódtanácsadó sokat segíthet. Összeállíthatjuk vele együtt, hogy min kell változtatnunk és ha már elindultunk az úton, az ő segítségével könnyebben rajta maradhatunk, támogatásával könnyebben vesszük a hullámvölgyeket is.

 

Súlyos szorongás kezelése és a generalizált szorongás leküzdése

 

Ebben az esetben általában már szükséges valamilyen terápia. Amennyiben a fenti könnyedebb módszerek nem vezettek eredményre, szintén javasolt szakemberrel konzultálni. Általában egyéni és / vagy csoportos terápiás módszerekkel, pszichoterápiával jól kezelhető a szorongásos betegség. A súlyos mértékű szorongás kezelésében a terápiát általában kiegészítik gyógyszeres (nyugtató, antidepresszáns) kezeléssel.

Különösen eredményes a szorongás kezelésében például a kognitív viselkedésterápia, mely a pszichoterápiás módszereknél általában rövidebb, strukturált technika. A gondolataink, alapbeállítódásaink módosításával segít megváltoztatni azokat a viselkedésmintákat, melyek a szorongást előidézik. A terápia során a kliens hozzáállásában olyan perspektívaváltozás megy végbe, amely őt a megfelelő megértéshez juttatja a kívánt viselkedés begyakorlásához és eléréséhez.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége a szorongás okainak feltárásában és a szorongás kezelésében! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

szorongás jelei