Témánk

Szorongás leküzdése egyedül?

Szorongás leküzdése egyedül?

szorongás leküzdése egyedül

A szorongás leküzdése egyedül – mire van esély?

 

Mivel is küzdünk pontosan? Nem mindig könnyű felismerni a szorongásos zavart, mert sokszor a szorongás tünetei inkább valamilyen testi betegséget sejtetnek. Vagy ha valaki társaságban visszahúzódó, szótlan, számunkra csupán szégyenlősnek tűnik, pedig valószínű, hogy szorong. Fontos tudni, hogy a hosszan tartó vagy túl erős szorongás kimeríti a szervezetet és ezáltal valódi megbetegedést okozhat. Sokszor ezért van szükség terapeutára, aki képes felismerni a szorongásos zavarokat. Ha az állapot súlyos, mindenképpen szakember kell hogy kezelje, általában pszichoterápiás módszerekkel, gyógyszeres kezeléssel kombinálva. Amennyiben a szorongás még nem generalizált szorongás, nem hosszan tartó, életvitelünket meghatározó jelenség, akkor azonban a szorongás leküzdése egyedül is lehetséges!

Miről lehet felismerni azt, ha valaki szorong?

A szorongás sajnos bármely életkorban előfordulhat és a XXI. században gyakori jelenség.

A generalizált szorongás tünetei 

 • ingerlékenység, ingadozó hangulat, állandó feszültség érzése
 • koncentrációs zavarok, alvászavar, kimerültség
 • hőhullámok, izzadás, vagy éppen hidegrázás
 • légszomj, szapora – vagy nehéz légzés
 • emelkedett pulzus
 • izomfeszülés, izomgörcsök, merevség
 • emésztési panaszok, gyomorpanaszok

A szorongás leküzdése egyedül

A szorongás leküzdése vagy kezelése attól függ tehát, hogy mennyire súlyos a szorongásos állapot. Ha a szorongás mértéke még nincs befolyással a normális életvitelünkre, tevékenységeinkre minden esély megvan arra, hogy a szorongást leküzdjük.

Szorongás leküzdése egyedül 1. lépés: Ismerd meg magad: tudd és vedd észre, hogy nálad mik a szorongás jelei, milyen szituációkban tör rád az érzés?

Ismered magad? Tudod hogyan reagálsz stresszes helyzetben? Mik a testi lelki reakcióid a szorongást előidéző helyzetben? Elönt a forróság, vagy inkább kiráz a hideg? Kimegy az erő a lábadból, vagy összerándulsz a görcsöktől? Szívdobogást kapsz, vagy zsibbadtság lesz úrrá rajtad? Teljesen egyéni, hogy ki milyen tüneteket tapasztalt ilyen helyzetben. Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban a szorongás jeleit, testi lelki érzeteit, amelyek kifejezetten rád jellemzőek. Önmagában a helyzet felismerése sokat segít.

Azt is elemezd ki, hogy pontosan milyen helyzetekben tör rád a szorongató érzés. Ha társaságban vagy és több ember előtt kell beszélned? Vagy inkább akkor, ha egyedül kell megoldanod egy problémát? Ha felelős döntést vagy kénytelen hozni, vagy inkább akkor, ha mások akarják megmondani, mit tegyél? Ahogy a szorongás jelei, az is teljesen egyéni, hogy kinél mi idézi elő a szorongásos állapotot.

Ha mindezzel tisztában vagy, ismered magad és reakcióidat, az már fél siker, de még nem elég…

Szorongás leküzdése egyedül 2. lépés: Állítsd le a folyamatot!

A szorongás ha beindul irracionálisan növekszik. A cél az, hogy ezt minél előbb állítsd le. Ez persze nem egyszerű dolog, mert adott hirtelen stresszes helyzetekben nem alkalmazható a szorongás csökkentésére általában javasolt módszerek nagy része, például nem kezdhetsz el hirtelen meditálni, nem hajthatsz le a nyugtató teát, nem rohanhatsz ki sportolni, kirándulni amikor nem otthon tör rád az érzés. Mégis van tipp ilyenkor is a szorongás leküzdésére:

Tippek a szorongás leküzdésére

 • Tudatosítsd magadban, hogy most szorongsz. Erre válaszként próbáld meg kiüríteni a stresszes negatív gondolatokat a fejedből. Ha nem megy, állíts fel magadnak egy 3 perces határidőt (időzítővel pl.)  és ne engedd meg magadnak, hogy időn túl is ezen agyalj.
 • Koncentrálj a légzésedre: ha van rá alkalmad, állj fel vagy sétálj kicsit.  Vegyél lassú, mély lélegzetet.
 • Ha van olyan magadnál tartható szer, melyről tudod, hogy jó hatással van rád, használd! Lehet ez pl. rágógumi, cukorka, illóolaj, nyugtató kenőcs, nyugi labda, vagy akár valamilyen játék a telefonodon például, nyugodtan használd!
 • Beszélj valakivel! Sokszor az is kizökkent, vagy éppen megnyugtat, ha akár csak a közeledben állóval váltasz pár szót. Ha nincs ilyen hívj fel valakit, beszélj vele, bármiről. Ez levezeti a feszültséget. Kibeszéled magadból a problémát, vagy a beszélgetés eltereli a gondolataidat egészen más irányba.

Szorongás leküzdése egyedül 3. lépés: Tartsd kézben a félelmeidet

Ne futamodj meg! A szorongást előidéző helyzetek félelmetesek lehetnek, de nem tudod ezeket mindig elkerülni. Ha simán megpróbálsz elfutni előlük, még rosszabb lesz, hisz már az is frusztráló érzés, hogy megint nem mertél szembenézni a félelemeddel. Ha azonban ismered magad, tudod, hogy mikor tör rád a szorongás érzése, és hogyan tudod azt kezelni, már nyert ügyed van. Nem lehetséges persze mindent egy csapásra megoldani. Lépésről lépésre haladva nézz szembe a félelmeddel.

Használd a fenti tippeket, alakíts ki egy rendszert és előzd meg, vagy enyhítsd a szorongásod a mindennapi stresszes helyzetekben.

Ha kipróbáltál mindent és a szorongás leküzdése egyedül mégsem megy,  vagy úgy érzed, túl erősen és rendszeresen szorongsz, fontos hogy kérj segítséget szakembertől!

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége a szorongás okainak feltárásában és a szorongás kezelésében! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni konzultáció

szorongás jelei