Témánk

Integrál pszichológia – egyensúly a test és lélek számára

Integrál pszichológia – egyensúly a test és lélek számára

test és lélek

Integrál egyensúly a test és lélek számára

 

Hogyan igazodjak el az önfejlesztésben és az egészséges életmódot hirdető irányzatok útvesztőjében? Hogyan figyeljek jól a gyerekemre, férjemre, magamra? Hol van az egyensúly – én, család, párkapcsolat, feltöltődés, munka, fejlődés, stb. között? Létezik egyáltalán annyi idő, hogy mindezekre jusson elegendő? Ezek a kérdések a test és lelek érzékeny egyensúlyáról szólnak és gyakran fejtörést, feszültséget és stresszt képesek generálni az ember életében. Merre van a kiút ezekből? Mi a megoldás? Annyi biztos, hogy konzerv válaszok nincsenek, hiszen a megoldásnak mindig illeszkedni kell az egyéni életúthoz. Mégis van egy szemléletmód, amely térképként szolgálhat a keresésben, ez pedig az integrál pszichológia szemlélete és az ebből fakadó integrál életmód.

 

Az integrál pszichológia és életmód a tudatosságra épül és arra, hogy minél mélyebb és átfogóbb szinten legyünk képesek érzékelni a minket körülvevő jelenségeket és azokat rendszerben látni, nem pedig egymástól elkülönülten. Az integrál szemlélet segítségünkre lehet, ha teljes képet akarunk alkotni az életben felmerülő jelenségekről. Az integrál szemlélet alapját a 4 kvadráns elmélet alkotja, amely szerint minden jelenségnek a világban 4 alapvető aspektusa (vagy tulajdonsága van): egyéni belső, egyéni külső, kollektív külső és kollektív belső. Ezek nem redukálhatóak kevesebb szempontra, ha pedig valamelyiket figyelmen kívül hagyjuk, akkor már nem látjuk a teljes képet.

 

Nézzünk erre egy konkrét példát. Ha el akarjuk dönteni, hogy áttérünk-e a gluténmentes étkezésre, akkor ahhoz, hogy mindenre kiterjedően meg tudjuk vizsgálni ezt a kérdést segítségül hívhatjuk a 4 kvadráns elméletét. A gluténmentes étrendnek ez a négy alapvető aspektusa van azok alapján, amit feljebb említettem:

  • Egyéni belső: Hogyan hat a gluténmentes étrend a bensőmre? A következő témakörök tartoznak ide: Hogyan gondolkodom erről a kérdésről? Milyen érzéseket kapcsolok hozzá? Milyen félelmek vagy aggályok merülnek fel bennem ezzel kapcsolatban? Ezek mind olyan belső megélések, amiket ha én nem kommunikálok ki valamilyen módon, a világ nem fog róluk tudni, ha pedig nem vizsgálom meg behatóan ezt a kérdést, akkor a gluténmentes étrend betartása belső akadályokba ütközhet. Minél jobban nem akarunk figyelni a belső félelmekre, azok annál nagyobb méretet fognak ölteni. Amikor egy orvos vagy más szakember javasolja a gluténmentes étrended, általában nem szokott foglalkozni ezzel a területtel, pedig az étrend sikere nagyban függ a beteg/kliens belső érzelmi világától és attól, hogy miként reagál arra.
  • Egyéni külső: Hogyan hat a gluténmentes étrend a testemre? Ez az étrend külső fizikai megnyilvánulása. Ide tartozik az étrend konkrét megvalósítása: milyen ételeket ehetek, hogyan készítsem el, hol szerezzem be? Ezt a kvadránst könnyen észben tartjuk, mert kívülről látható és “megfogható”. Ebből az okból kifolyólag történik meg gyakran a “kvadráns redukció”, ami azt jelenti, hogy elfeledkezünk a többi kvadránsról és leredukáljuk a teljes képet a külsőleg látható és megfogható aspektusokra.
  • Kollektív belső: Hogyan hat a gluténmentes étrend a kapcsolataimra? Ide tartoznak azok a témakörök amik a kollektív, tehát közös szempontokat érintik. Hogyan reagál a családom/párom az étrendemre? Milyen módon “borítja” ez meg az ő életüket? Hogyan reagál az egyéb számomra fontos szociális közeg? Képes támogatni engem a környezetem? Hogyan vélekednek erről a szüleim? Ez a kérdés kiemelten fontos, ugyanis sokszor nem vagyunk tudatosak arra, hogy mennyire sok hiedelmet hozunk az eredendő családunkból, amelyek visszanyúlnak nem csak a szülők, de nagyszülők és dédszülők generációira is. És ezek a hiedelmek nem szűnnek meg létezni a szülők/nagyszülők halálával, ugyanis a kollektív tudatmezőben gyökereznek. Ezeken egyéni munkával tudunk módosítani és nagyon sok tudatossággal.
  • Kollektív külső: Hogyan vélekedik a gluténmentes étrendről a társadalom, a világ? Ebbe a témakörbe tartozik például az, hogy a betegbiztosítás vagy egyéb biztosítás (tehát itt társadalmi struktúrákról beszélünk) bármilyen módon fedi-e vagy támogatja az étrendemet? A munkahelyem nyitott-e arra, hogy meg tudjam valósítani az egyéni igényeimet? Ebben a kvadránsban a közös, külsőleg is látható és érzékelhető szempontok kerülnek előtérbe. És ide tartozik a családi struktúra érintettsége is – nem a hiedelmek, amik az előző kvadránsban voltak, hanem a konkrét közös logisztikai kérdések. Hogyan módosulnak a közös bevásárlás vagy közös étkezések ennek fényében? Történnek-e olyan módosítások, amelyek az egész családra / közösségre hatással lesznek? Ez a kvadráns is rendkívüli módon fontos, ugyanis társas lények vagyunk és bár a felelősség az életünkért a saját kezünkben van, kapcsolatokban élünk és azokban tudjuk megvalósítani az egyéni utunkat.

 

Az integrál pszichológia szemléletmódja számomra a harmóniát, a békét és kiegyensúlyozottságot képviseli, mert tanít figyelni és számításba venni az alapvető szempontokra, amelyekből ha bármelyik sérül, számíthatunk a nehézségekre. Az integrál szemlélet számomra egy lehetséges válasz az élet sűrű megéléseire és kihívásaira és ebben a szemléletben kezelem a hozzám érkező kliensek életkérdéseit is.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia