Témánk

Testi betegségek lelki okai

Testi betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Nem elegendő tudni a testi betegségek lelki okait

A test és a lélek kölcsönösen hatnak egymásra, ezért kizárólag a lelki okokat kezelni a betegségek mögött ugyanolyan “féloldalas”, mint csak a testet kezelni a lelki okok vizsgálata nélkül. A különböző terápiák elterjedése sokakban azt a benyomást keltheti, hogy elég a lelki okokkal foglalkozni és a testi tünetek megszűnnek. A betegségek lelki okai valóban léteznek, de közben fontos, hogy ne feledkezzünk meg a betegség testi tüneteiről és azok kezeléséről sem.

Lehetséges, hogy valaki már tökéletesen érti, hogy mi a testi tünetének lelki háttere, mégis ugyanúgy szenved tőle. Ez jelentheti azt, hogy elmulasztott kifejezetten a test szükségleteivel foglalkozni.

A terápiában, segítő beszélgetésekben, családállításokban töltött idő nem képes helyettesíteni azokat a dolgokat, amiket a testünk egészségéért kell megtennünk. Ezekből pedig a legfontosabbak egy betegség kialakulása után az étrend módosítása, több mozgás beiktatása és a meditáció, vagy relaxáció, a pozitív pszichológia, amelyek segítenek kiegyensúlyozni az idegrendszert. A lelki okok “kitakarítsa” előtt, vagy azokkal párhuzamosan tehát szükség van a testi okok kezelésére is.

Kizárólag a testi okok kezelése viszont önmagában szintén nem képes megszüntetni a lelkükben hordozott traumák hatásait, amelyeket “nem gyógyít be az idő sem”, ahogy egy ismert dal mondja. A mély lelki sérülések ugyanis meghatározott pontossággal újra és újra felbukannak és kifejtik a hatásukat, a lélek pedig újabb és újabb védekezési mechanizmusokat vet be, hogy megvédje magát a fájdalmas területek hatásától.

Egy táplálkozási tanácsadónál vagy az orvosnál ülve, akinél főleg a testünk kezelése  van fókuszban, könnyen azt a benyomást kaphatjuk, hogy ha odafigyelünk ételeink minőségére és összetételére, vagy használjuk a felírt gyógyszert, ez megalapozza majd a jólétünket. Egy terapeutával szemben ülve, ahol pedig a lelki sérüléseink vannak fókuszban és az azokon való munka, az az érzésünk támadhat, hogy ha kioldjuk a fájdalmas és terhelő kapcsolatunkat anyánkkal, vagy apánkkal, akkor az életünk helyrebillen. Saját életünk holisztikus szakértője elsősorban mi magunk vagyunk és az a dolgunk, hogy-e két szakember tudását összekapcsoljuk magunkban és egyenlő mértékben szenteljünk nekik figyelmet és fontosságot, ha valamilyen testi betegséggel kell éppen megküzdenünk az életünkben.

Ha úgy érzed segítségedre tudnék lenni a betegséged lelki okainak átbeszélésében, várlak szeretettel.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia