Témánk

Meditáció

Meditáció

meditáció

Meditáció – avagy miért tanítom meg meditálni a klienseket?

 

A meditáció végső célja a megvilágosodás, vagy felébredés, ami valójában kapcsolódást jelent a legbensőbb, isteni önvalónkhoz. A keleti tanítások azt tartják, hogy csak a meditáción keresztül tudjuk elérni az igazi belső békét. Ebben az értelemben a meditáció egy spirituális út, ezért a tanítók helytelennek tartják, ha valaki azért kezd bele a meditációba, hogy elmeneküljön a világtól, önmagától és a fájdalmaitól. Ha azért kezdünk bele egy spirituális útba, mert frusztráltak vagyunk, akkor fennáll a veszélye, hogy könnyen letérünk erről az útról, amikor az nem elégíti ki a vágyainkat. A keleti tanok szerint tehát a meditáció útja komoly elköteleződést jelent én mégis előszeretettel ajánlom klienseimnek, ugyanis a meditációnak áldásos “mellékhatásai” vannak az életre, akkor is, ha nem spirituális útként tekintünk rá.

 

Valóságosan megtapasztalni Önmagadat annyit jelent, mint megtapasztalni a Létet vagy magát az Istent… Innen nézve ébredhetsz rá arra, hogy az élet nem képes meghalni, ezért minden félelem alaptalan. – Feldmár András

 

Viszonylag elterjedtek a meditáció mellett más technikák is, amelyek a belső csend és nyugalom előállítását célozzák. Ilyenek például az autogén tréning vagy különböző relaxációs technikák. Ezekkel összehasonlítva elkezdeni meditálni nagyon egyszerű – csak le kell ülni és csinálni.

 

Mindegyik kliensemet, akinél érzem, hogy magas a stressz szintje, sokat szorong vagy nehézséget jelent számára az elengedés, megtanítom meditálni, azaz megfigyelni az érzéseit és érzeteit. Ennek az egyszerű gyakorlatnak a hatására:

  • Az idegrendszer megpihen
  • Felkészültebbek leszünk a nap kihívásaira
  • Összekapcsolódunk a belső intelligenciánkkal, az igaz természetünkkel és az egyetemest tudattal (vagy Istennel, az Univerzummal, a lélekkel – mindenki a saját hitvilága szerint határozza ezt meg)

 

A meditáció nem kapcsolódik valláshoz, bár sok vallás spirituális hagyománya építette be a gyakorlatába. Meditálni akkor is lehet, ha valaki nem hisz Istenben.

 

Olyan esetekben is ajánlom a meditációt, amikor valakinek gondja van az elalvással vagy nyugtalanul alszik. A nyugtatót és altatók szedése még jobban elmélyíti a kialakult helyzetet, ráadásul a gyógyszerek leterhelik a testet is, ami ismét visszahat a pszichére. A meditáció mély pihenési forma – az éber és alvó tudatállapot határán tartja a tudatot és mivel pihenteti az elmét és testet egyaránt, gyakran kevesebb óra alvás is elegendő ahhoz, hogy regeneráltnak érezzük magunkat. Pozitív hatása van különböző testi tünetekre is, mint például a fejfájásra, a magas vérnyomásra, keringési zavarokra, migrénre, emésztésre, refluxra, szabálytalan pulzusra, valamint jótékony hatással van a depresszióra, szorongásra és fokozza a kreativitást és hálózatos gondolkodást. A meditációt bárki képes gyakorolni, akár még a gyerek is.

 

Legjobb, ha a meditációt beépítjük a napi rutinunkba. Biztosan nem lesz könnyű mindig betartani, de a legfontosabb az igyekezet, kitartás és sok türelem önmagunkkal szemben, amikor próbáljuk kialakítani az új szokást.

 

A meditációhoz nem kell más, csak egy nyugodt sarok, ahol senki sem zavar minket. Később, ha a rutin kialakult, akár zajosabb helyen is képesek leszünk lecsendesíteni magunkat, eleinte viszont egyszerűbb a befelé figyelés zavartalan környezetben. A meditációhoz nem kell tanár. Csak te kellesz hozzá és az elhatározásod. A meditációs technikák mindig valaminek a megfigyelésére irányulnak. Leggyakoribbak a légzésfigyelés, testérzetek figyelése vagy a gondolatok figyelése. A lényeg mindig az, hogy ezeket a jelenségeket CSAK megfigyeljük, és nem gondolkodunk rajtuk. Felengeded, megengeded, átengeded.

 

A meditáció nagyon jó eszköz arra, hogy az ember számára megnyíljon a saját tudatalattijának kapuja és így tudata kitáguljon. A félelem ezzel éppen ellentétesen hat, beszűkíti a tudatot. Ha hagyom, hogy a félelmeim eluralják az életemet, ha hagyom, hogy átvegyék felettem az irányítást, akkor egyre dühösebb leszek magamra, hiszen idővel bezárul körülöttem a félelmeim börtönének súlyos vaskapuja.

Valóságosan megtapasztalni Önmagadat annyit jelent, mint megtapasztalni a Létet vagy magát az Istent… Innen nézve ébredhetsz rá arra, hogy az élet nem képes meghalni, ezért minden félelem alaptalan.

~Feldmár András

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia