Témánk

Az egészséges életmód a testet és a lelket is emeli

Az egészséges életmód a testet és a lelket is emeli

egészséges életmód

Az egészséges életmód a testet és a lelket is emeli

Az utóbbi években nagyon sok fórumon téma az egészséges életmód, a testi betegségek lelki okainak felderítése és a pusztán gyógyszeres kezelések kiegészítése különböző más, nem gyógyszeres eszközökkel. A holisztikusan gondolkodó szakemberek az életünk egy másik nagyon fontos területére hívják fel a figyelmet a betegségek gyógyítása közben, mégpedig az étkezésre. Az étel lehet gyógyszer és méreg is, attól függően hogyan használjuk és milyen az az étrend, amelyet előszeretettel követünk.

Az egészséges életmód és a táplálkozás kapcsolata

A magunkhoz vett étek táplálékként szolgál, fűtőanyag a testünk számára, de ugyanakkor bizonyos rezgésű energia is, amely hatással van pszichénkre. Ezért egyáltalán nem mindegy,  hogy milyen ételeket viszünk be a testünkbe, ahogyan az sem, hogy ezt hogyan tesszük. Tudunk az étkezésre időt szánni vagy általában ‘futtában’ bekapunk valamit? Hányszor szánunk az étkezésre naponta időt? Ehhez a kérdéshez kapcsolódó válaszok utalhatnak arra, mennyi minőséges időt vagyunk képesek megadni önmagunknak, és mennyire hagyunk időt arra, ami szó szerint életbevágóan fontos.

Egyedül szoktunk enni, vagy párban, társaságban? Az, hogy kivel szeretjük elfogyasztani az ételt és megosztani a közös étkezés örömét sokat elárul kötődéseinkről. Az étkezés intim tevékenység, általában nem mindegy, kivel osztozunk ebben az élményben és milyen körülmények között. A minőséges közös étkezés erősíti a kapcsolódást a családban, vagy a párkapcsolatban.

Előkészítjük az ételt magunknak vagy megvesszük? Mi etetjük önmagunkat vagy “mások etetnek”? Természetesen nem arra gondolok, hogy ki emeli a kanalat a szánkhoz, hanem hogy ki rakta bele az energiát, hogy elkészítse az ételt, ami aztán elénk kerül. Nincs is annál jobb, mint a nagymama lepénye, vagy anya húslevesének ismerős íze. Ezekben az ételekben nem csak a tápanyagok azok, amik számítanak, hanem a gondos kezek, amik elkészítették és a szeretet, amit ezek a kezek  belefőztek az ételbe. Mennyire vagyunk képesek megadni önmagunknak ezt a szeretet? Van erre időnk?

Milyen motivációból eszünk? A kedélyállapotunk hat arra, hogy mit eszünk meg, vagy fordítva? Örömünkben eszünk vagy bánatunkban, vagy csak azért eszünk mert tudjuk, hogy a testünknek szüksége van az ételre az életbenmaradáshoz?

A testünk éhes vagy a lelkünk, amikor egy étel után nyúlunk?

A táplálkozási zavarok mögött, az allergiák és étel intolerancia mögött is általában lelki okok állnak. A cukortól pont ugyanannyira lehet függeni, mint a drogoktól vagy az alkoholtól, a függőségek pedig mindig egy kibillent életvitelre mutatnak rá, amelyben nem csak a test, de főleg a lélek nem kapja meg a szükséges “tápanyagokat” és szenved ettől, vagy múltbéli szenvedéseket ismétel újra és újra.

Az étkezési szokások mögött gyerekkori emlékek is állhatnak. Például gyerekként megszoktuk hogy a jó teljesítményért édesség jár, ezért felnőtt korban is a jó teljesítményünket, vagy örömünket elsősorban édességgel ünnepeljük – sütemény, csokoládé, Nutella, stb. Ördögi körforgás alakulhat ki abból is, hogy a stresszt próbáljuk oldani az édes ételekkel. Fontos tudni, hogy az étel nem szünteti meg a stresszt, csak átmenetileg enyhíti. A “nyomott” kedélyállapotok, erőtlenség, enerváltság a vércukorszint ingadozásának hatására is előállhatnak. Ha ezeket akarjuk ismét cukor bevitettel “kezelni”, akkor  bezárjuk magunkat egy ördögi körbe.

Egészséges táplálkozás = egészséges életmód , de mi a megoldás?

Elsősorban az étkezésnek szánt nagyobb figyelem és tudatosság. Ahelyett, hogy gondolkodás nélkül vennénk ki valamit a hűtőből otthon, vagy vennénk meg a boltban, gondoljuk végig, hogy mit is akarunk ezzel az étellel, és hogy milyen motiváció hajt annak elfogyasztására. Ez nem azt jelenti, hogy vonjuk meg magunktól gondolkozás nélkül az egészségtelennek ítélt ételeket, csupán annyit, hogy szenteljünk szokásainknak nagyobb figyelmet és ennek fényében döntsünk. Kiváló tippeket találhatunk az “Egészséges étkezés, koplalás nélkül” c. cikkben.

Lehet, hogy csak a szeretetet próbáljuk pótolni az elfogyasztott sütivel. Ha ezzel tisztában vagyunk, tudatosan választhatunk mást: felhívunk egy barátunkat, társaságba megyünk, meditálunk vagy kimegyünk a friss levegőre sétálni.

Egészséges életmód, vagyis ép testben ép lélek tartja  a bölcs mondás:

Úgy ahogy a testi betegségek mögött lelki okok húzódnak meg, ez fordítva is igaz. A lelki okok mögött is húzódhatnak meg testi tünetek. Például a hangulatzavarok vagy depresszió mögött állhatnak étel allergiák, cukorbetegség, amelyek súlyos esetekben akár gyógyszeres kezelést is igényelhetnek. Ebben az esetben nem eredményes a lelki zavart kezelni kizárólag gyógyszeresen. Mindig egészlegesen kell rátekintenünk a fennálló helyzetre.

Ha szeretnél pontosabb képet alkotni az étkezési szokásaid mögött meghúzódó lelki okokról, vagy a kialakult betegségek mélyebb jelentéséről, várlak szeretettel egy egyéni beszélgetésre.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia