Témánk

Szorongás tünetei

Szorongás tünetei

szorongás tünetei

A szorongás tünetei

 

Harcolj, menekülj vagy bújj el – a test és az elme felkészül a fenyegető veszélyre

Fenyegetés vagy mai modern szóval a stressz hatására a test készen áll arra, hogy reagáljon: felkészül a harcra, menekülésre vagy meglapulásra. A reakció ösztönös – túlélésünk alapját jelentette már az őskorban is, anélkül hogy tudtuk volna mi fenyeget bennünket, már a zsigereinkben készültünk harcra, menekülésre vagy megbúvásra. Mai modern korunk azonban rengeteg olyan stresszhelyzettel állít szembe minket, amikor nem lehet elfutni, vagy fizikailag megküzdeni a fenyegetéssel. Testünk tudat alatt, zsigerileg azonban reagál a fenyegetésre. Mindez bizonyos testi és érzelmi tüneteket okoz, ezek a szorongás tünetei.

 

Szorongás tünetei: A testi tünetek

 

Szívdobogás, túlzott izzadás, nyugtalanság – A légzés felgyorsul, a szív gyorsabban ver, izzadni kezdünk s kitágulnak a pupilláink, a test gondoskodik arról, hogy minél több oxigén jusson szervezetünkbe, izmainkhoz.

Alvási problémák, állandó fáradtság érzés – a szervezet folyamatos riadókészültséget tart fenn. Az éber figyelem fázisát fenntartani azonban óriási energiákat kíván szervezetünktől. Testünk és érzékeink éberen őrködnek sajnos még alvás helyett is.

Hasfájás, hasmenés, gyakori vizelés – stressz hatására szervezetünkben termelődik a kortikotropin-felszabadító anyag, ami fokozza a belek mozgását, alhasi vérbőséget okozhat.

Kényszeres mozgások, kéztördelés, körömrágás, izgatottság- Amikor nagyon izgulunk nem tudunk egy helyben maradni. Sajnos menekülni nem mindig tudunk, ezért a feszültségnek valahol le kell vezetődnie. Ilyen tevékenység lehet például a kényszeres kézmosás, rendrakás, stb.

Váll, derék és hátfájás – Stressz hatására izmaink megfeszülnek készülvén a harcra menekülésre. Ha sokáig elhúzódik a stressz szorongássá alakul, az izgalom a megfeszült izmok elkezdhetnek fájni, krónikus fájdalom alakulhat ki.

Pánikrohamok – A pánikrohamok igen ijesztők tudnak lenni, tehetetlenség érzés fog el minket, nem kapunk levegőt, zsibbadnak a végtagjaink, szédülés és mellkasi fájdalmak is előfordulhatnak. Ha ez a jelenség ismétlődik, pánikbetegségről beszélünk.

 

Szorongás tünetei: Lelki tünetek, érzelmi reakciók

 

Nyomasztó, rossz hangulat – Erős szorongás alatt képtelenek vagyunk élvezni a dolgokat és örömöt érezni. De hogyan lehet vidámnak maradni egy nyomasztó helyzetben? Sajnos nem mindenki optimista természetű, hogy a dolgok jó oldalát lássa meg minden helyzetben.

Ingerlékenység, feszültség, feszültség keltés – Egyre többet panaszkodunk, egyre többet veszekszünk, rossz a hangulatunk. Apróságokon felhúzzuk magunkat. Döntéshelyzet még fokozza a szorongást, mert minden áron meg kell próbálni elkerülni a bajt.

Koncentráció csökkenése- A szervezet már elfáradt az állandó éberségben, ezért csökkenhet az éberséged és a figyelmed. Ezzel együtt a munkahelyi vagy iskolai  teljesítmény is csökkenhet, ami miatt szintén elkezdsz aggódni és minden kezdődik előröl.

Hangulat ingadozások, fokozott érzékenység- Állandó és tartós szorongás hatására fokozottan érzékennyé válhatunk a negatív ingerekkel szemben. Apró bosszúságok esetében is úgy érezzük összedőlt a világ.

Aggodalmaskodás, állandó félelem valamitől – csak ezek járnak a fejünkben, minden gondolatunk a félelmünk tárgya körül mozog, semmi mással nem foglalkozunk

Maximalizmus – A maximalizmus kényszeres betegség, amelyet gyakran kísérhet szorongásos állapot. A beteg állandóan ellenőrzi önmagát vagy másokat, mindent jól csináltak-e.

A szorongás tünetei – és ami még normálisnak számít

 

Néha mindenki lehet ideges, feszült, például ha nyilvánosság előtt kell beszélnie, vagy ha magánéleti, pénzügyi, stb.  nehézségei vannak. Azonban a szorongás mértéke esetenként olyan nagy lehet, hogy teljesen meghatározza az életet. Nem könnyű megkülönböztetni a hétköznapi szorongást a szorongásos betegségtől, de aki a fenti tüneteket, a szorongás jeleit rendszeresen tapasztalja, nem árt, ha felkeresi az orvosát, vagy egy segítő terapeutát.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége a szorongás okainak feltárásában és a szorongás legyőzésében! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

szorongás jelei