Témánk

A szeretetnyelv

A szeretetnyelv

szeretet nyelv

Beszéled a szeretet nyelvét?

 

A bejegyzés címét kétféle képen lehet értelmezni. A “Beszéled a szeret nyelvét?” jelentheti azt, hogy beszéled-e úgy általában, másrészt pedig azt, hogy beszéled-e a számodra fontos ember szeretet nyelvét, ami rá jellemző, ami hozzá áll közel, amiből ő tudja, hogy te szereted őt. Bár mindkettő felvetés érdekes és sokat lehetne róla írni, ebben a bejegyzésben a második felvetést fogom körbejárni, ugyanis a szeretetnyelvek lesznek előtérben, amelyek Gary Chapman nevéhez fűződnek.

 

Gary Chapman amerikai iró, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó, aki megalkotta az Öt szeretetnyelv fogalmat. Azt gondolhatnánk, hogy a szeretet nyelve univerzális, mindenki érti és mindenki beszéli. A szeretet energiája valóban univerzális, de az, hogy milyen formába öntjük ezt az energiát és ez hogyan hat másokra, valamint hogy ezt az üzenetet miként értelmezik, egyáltalán nem univerzális, hanem nagyon egyedi. A kapcsolódásaink nagy része főleg arról szól, megy megtanuljuk egymást “jól” szeretni, ami azt jelenti, hogy olyan módon szeretjük a másikat, hogy azt ő is szeretetnek érzi, és a másik is olyan módon szeret minket, hogy valóban szeretve érezzük magunkat. És ez gyakran nagyon rögös út, sok tanulással, csiszolódással, felfedezéssel és egyeztetéssel.

 

Gary Chapman több könyvet is írt a témában. Íme közülük néhány:

  • Egymásra hangolva – Az életre
  • A szeretet esszenciája – Az öt szeretetnyelv ajándéka
  • Gyerekekre hangolva – Szeresd úgy, hogy érezze!
  • Kamaszokra hangolva – Szeresd feltétel nélkül!
  • Végre egy nyelvet beszélünk – Kommunikáció és intimitás a házasságban

 

Gary Chapman által megnevezett 5 szeretetnyelv a következő:

 

  • Testi érintés
  • Minőségi idő
  • Szívességek
  • Ajándékozás
  • Elismerő szavak

 

 

Ha elkezdjük megismerni közelebbről ezeket a szeretet nyelveket, magunk is észre fogjuk venni, hogy minden ismerősünknél, szerzettünknél be tudjuk azonosítani, hogy melyiket részesíti előnyben, melyiket szereti a legjobban kapni és ugyanúgy magunknál is megfigyelhetjük, hogy melyik szeretet nyelv által érezzük magunkat a legjobban szeretve. A pici gyerekek nagyon intenzíven “beszélik” mind az ötöt és nagyon sok figyelmet, törődést igényelnek. 6-7 év körül kezd kialakulni a preferenciájuk valamelyik irányába. Ugyanígy van ez a felnőtteknél is. Mindegyiket értik és beszélik, de vannak határozott preferenciáik. A csavar az, hogy amelyik nyelvet a legjobban szeretjük, abban érezzük magunkat a legotthonosabban és azt érezzük a legszeretettelibbnek, tehát első sorban ezen keresztül fejezzük ki szeretetünket mások felé. Csakhogy a szerettünk nem biztos, hogy ugyanazt a szeretetnyelvet részesíti előnyben, és így alakulnak ki a “Te nem is szeretsz engem!” beszélgetések.

 

A segítő beszélgetésben fel tárjuk azt, hogy a problémás kapcsolataid hol szenvednek hiányt. Tudod, mi a másik fél szeretet nyelve és képes vagy neki ezt megadni? Ismeri ő a te szeretet nyelveded? És te a sajátodat? Képes vagy kérni, amire szükséged van? Lehet, hogy a szeretet közöttetek megvan, csak éppen meg kell tanulnotok beszélni egymás szeretnyelvét és elismerni, hogy az, ami neked jó, nem feltétlenül jó a másiknak is, még akkor sem, ha nagy szeretetből adod.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

Párterápia