Témánk

Legyél a saját életmód tanácsadód!

Legyél a saját életmód tanácsadód!

életmód tanácsadó

Életmód tanácsadó

 

Jelen pillanatban ép ésszel feldolgozhatatlan mennyiségű információ áll rendelkezésünkre az élet bármely területéről – egészség, tudomány, családalapítás, nevelés, önismeret, kultúra, stb. Az integrál térkép azért született, hogy rendszerezze ezt a sok információt és megkeresse a mögötte lévő mintázatot. Átfogó szemléletet jelent, egy olyat, amely kiterjed az élet összetettségére és sokféleségére és ad ehhez egy eligazodási térképet. A térképpel a kezedben pedig önmagad életmód tanácsadója lehetsz. Egy előző bejegyzésemben már írtam az integrál szemléletről és annak az alap eleméről – a négy kvadránsról. Ebben a bejegyzésben kifejtem, miként tudjuk az integrál szemléleten alapuló életmódgyakorlatokkal felgyorsítani és megtámogatni a személyes fejlődésünket.

 

Az integrál életmódgyakorlatok célja az, hogy felismerd az egyedi képességeid teljes skáláját. Összesen 9 területet érintő gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítik a személyes növekedést, fejlődést és felébredést egyaránt. Ez a megközelítés is az integrál szemlélet sajátja, hogy látja, hogy nem elegendő törekedni a megvilágosodás (felébredés) felé, ahogy azt a keleti meditatív hagyományok teszik, hanem ezzel párhuzamosan dolgozni kell a fejlődésen és növekedésen, amire pedig a nyugati pszichológia dolgozott ki számos megközelítést és irányzatot. A kettő együtt teremti meg a teljes képet.

 

Az amerikai Integral Institute kidolgozott rövid egyperces gyakorlatokat minden területhez, és ezek kiterjesztett, teljesebb formáit is. Néhány ezek közül a gyakorlatok közül megtalálható a Ken Wilber által írt Integrál szemlélet könyvben is. Ebben a blogbejegyzésben az általános irányelveket szeretném ismertetni, amelyekre ráépíthetőek egyénileg is a gyakorlatok, mindenkinek saját világszemlélete szerint. Ehhez elegendő szem előtt tartani az integrál életmódgyakorlatok által megnevezett 9 területet és törekedni ezek folyamatos fejlesztésére. A javaslat az, hogy a 4 központi területről (test, elme, szellem, árnyék) válasszunk ki egy-egy gyakorlatot és ezeket párhuzamosan végezzük. A haladó szint az, ha ehhez a 4 alap területhez hozzáadjuk a többi modul gyakorlatait is.

 

A 4 központi modul a következőket célozza:

 • Test: Légy jelen!
  Erre a területre tartoznak olyan gyakorlatok, amelyek a testet célozzák, viszont az integrál szemléletben a test alatt nem csak annak fizikai mivoltát értjük. Az integrál életmódgyakorlatok mindhárom “testünk” fejlesztését javasolják: a fizikai test (aerobick, súlyemelés, futás….), a szubtilis vagy érzelmi test (tajcsi, csikung, jóga … ) és a kauzális test, amely az örökkévalósággal, végtelenséggel összefonódott testünk (jóga).
 • Elme: Nőj fel!
  A test és a  szellem közötti kapcsolatban az elme horgonyozza le a szellemet a testbe, és emeli fel a testet a szellemhez. Ha nincs olyan átfogó szemléletmódunk, amely a megfelelő helyre teszi a spirituális élményeinek, akkor azok nem lesznek maradandóak. Az elme nélkül a test elveszne a különböző pusztán érzékszervi benyomások világában. Az elme gyakorlatok közé tartozik az olvasás és tanulás, egyre átfogóbb hitrendszerek kialakítása, mentális tréning, több nézőpont felvétele és bármi, ami az elmét egyre átfogóbb gondolkodásra serkenti.
 • Szellem: Ébredj fel!
  A szellemünk fejlődését a meditáció vagy ima segíti, amelyeknek sok fajtája van. Ez a terület a következő képpen fejleszthető: belső ima, zen, kabbala, az együttérzés gyakorlata, vipasszaná és bármi más, ami a saját világszemléletünkbe belefér és a szellem kimunkálását segíti.
 • Árnyék: Tisztulj meg!
  Ha nem dolgozunk az árnyékunkkal, akkor az összes többi modul zátonyra fog futni. Az árnyék alatt a tudatalatti késztetéseinket értjük, tehát azt a pszichológiai anyagot, amit letagadunk, elfojtunk, lehasítunk vagy egyszerűen nem ismerjük el. Ezeket a tartalmakat fel kell tárni és megbarátkozni velük, ami elsősoran terápiában tud megtörténni. Ezt a területet tudja segíteni a Gestalt – terápia, kognitív terápiák, álommunka, pszichoanalízis, művészet- és zeneterápia és más terápiák, amelyek az árnyékkal dolgoznak.

 

A kiegészítő modulok a következő témakörökre irányulnak (mindegyikhez felsorolok néhány ötletet a fejlesztésre):

 • Erkölcs: önfegyelem, sportszerűség, fogadalmak és eskük. Alapszabályként szolgálhat az a nézet, miszerint egy cselekedet annál etikusabb, minél több szempontot vesz figyelembe
 • Szex: tantra, káma-szútra, kundalini-jóga és minden olyan út, amely a szexualitás szellemi és testi részével egyaránt dolgozik.
 • Munka: szakmai képzés, a pénzhez való viszony, közösségi szolgálat és önkéntes munka, a munka mint átalakulás
 • Érzelmek: érzeleminteligencia tréning, az érzelmi éberség gyakorlása, kreatív önkifejezés és művészetek
 • Emberi kapcsolatok: kommunikációs készségek, párterápia, tudatos házasság, spirituális kapcsolati gyakorlatok.

 

Az integrál életmód gyakorlása abban rejlik elsősorban, hogy miután ismerjük az alap térképet, folyamatosan éberek tudunk lenni arra, melyik területeket szorítjuk a háttérbe és melyeket részesítjük előnyben a többi kárára, vagy melyekkel nem foglalkozunk egyáltalán.

A négy alap modul és az ezeket kiegészítő modulok átfogó térképet adnak az élet kulcsfontosságú területeihez.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, vagy életmód tanácsadó vezetésével könnyebben túljutna problémáin! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia