Feltétlenül kell a pszichológus?

Feltétlenül kell a pszichológus?

pszichológus

Feltétlenül kell a pszichológus?

A belső önismereti munka egy részét pszichológus nélkül is elvégezhetjük

Az egyik első önismereti módszer, amit megismertem önismereti utam elején, Byron Katie 4 kérdés módszere volt, amit ‘The Work’ -nek nevez (Munka). Mivel önsegítő módszer, önmunkának is fordíthatjuk. A pszichológus hosszútávú, stabil, kiszámítható és megtartó teret tud biztosítani a belső munkánkhoz, a heti vagy kétheti alkalom viszont nagyon kevés ahhoz képest, amennyi helyzettel szembesülünk a mindennapi életben. Tudatosan, önmagunkért dolgozva is tennünk kell azért, hogy az életünkben valóban változások álljanak be. A 4 kérdés egyszerű, de mégis mélyreszántó módszer, ami segíthet ebben.

 

Katie a harmincas éveiben súlyos depresszióban szenvedett. A következő 10 évben egyre csak mélyült a betegsége és az utolsó két évben már szinten ki sem lépett otthonról, állandóan az ágyban feküdt és az öngyilkosság gondolata is felmerült benne. Egy napon, legmélyebb kétségbeesésében hirtelen megváltozott az élete. Rájött, hogy gondolatai sugallatára hitte az addig, hogy a dolgoknak másként kellene lenniük, mint ahogy VANNAK. Úgy érezte, hogy a férjének jobban kellene őt szeretnie és jobban gondoskodnia róla, a gyerekeinek pedig jobban kellene tisztelniük őt. Azon a bizonyos napon viszont rájött, hogy

 

nem a depressziótól szenved, hanem ezektől a gondolatoktól és azért, mert elhiszi őket.

 

Megvilágosodott számára, hogy a szokásos módszerek, amelyekkel a boldogságunkat próbáljuk elérni nem hatásosak és eleve kudarcra vannak ítélve. Próbáljuk megváltoztatni a világok magunk körül, hogy olyan legyen, amilyennek mi akarjuk és azt képzeljük, hogy ha ez megtörténne, akkor végre boldogok lennénk. Katie munkája arra hív, hogy ezeket az elképzeléseinket és gondolatainkat felülvizsgáljuk, mert amikor képesek vagyunk találkozni a világgal, ahogyan valóságosan létezik, nem várt boldogságban és békességben lesz részünk. Az új felfedezés által az ágyban fekvő, öngyilkos gondolatoktól szenvedő Katie egyre több szeretettel tudott fordulni a világ és a körülötte lévők felé.

 

1986 óta Katie emberek millióinak mutatta be a módszerét és segített nekik egy kiteljesedettebb életet teremteni önmaguknak. Katie szerint a szenvedésnek csak egyetlen módja létezik: amikor elhiszünk egy gondolatot, amely harcba száll azzal, ami van.

 

A gondolatok teljesen ártalmatlanok, egészen addig, amíg nem hiszünk nekik.

 

Nézzük tehát a négy kérdést, amelyek által könnyen megkérdőjelezhetjük saját gondolatainkat és harmóniába kerülhetünk az élettel és önmagunkkal.

 

Vegyük példának a következő gondolatot: Az anyám nem törődik velem.

 • Igaz ez? – Vizsgáljuk meg, hogy az általunk megnevezett feltételezés tényleg igaz-e. A válasz csak “nem”, “igen” vagy “nem tudom” lehet. A “nem” esetében ugorjunk a 3.-ik kérdésre.
 • Teljesen biztos lehetek abban, hogy ez igaz? Itt érdemes megvizsgálni, hogy tényleg úgy érezzük-e többet tudunk mint az Isten/Univerzum/Valóság ebben a kérdésben, vagy hogy tényleg biztosak vagyunk-e abban, hogy hosszútávon tudjuk, mi a legjobb nekünk, illetve hogy biztosak vagyunk-e abban, hogy jobb lenne az életünk, ha a vágyott dolgot megkapnánk.
 • Hogyan reagálok, mit érzek, mi történik, amikor elhiszem ezt a gondolatot? Figyeljük meg, hogy milyen érzelmeket és testi érzeteket okoz bennünk a gondolat.
  • Hogyan bánok az adott személlyel, amikor elhiszem a gondolatomat?
  • Hogyan élem az életemet, amikor elhiszem a gondolatomat?
  • Kinek a dolgával foglalkozok, amikor elhiszem a gondolatomat?
  • Mitől félek,mi történne, ha nem hinném el többé ezt a gondolatot?
 • Ki lennék e nélkül a gondolat nélkül? Csukjuk be a szemünket és figyeljünk befelé, majd próbáljuk megválaszolni a következő kérdéseket: Hogyan élnék e nélkül a gondolat nélkül? Miben változna meg az életem, ha képtelen lennék többé hinni ebben a gondolatban?

 

A négy kérdés megválaszolása után fordítsuk meg az alap gondolatot, mivel ha szenvedünk az azt jelenti, hogy a gondolatunk eleve ki van fordítva. Ezzel az utolsó lépéssel tehát a helyére billentjük.

Ha a példa mondatnál maradunk, akkor ezek a variációk jöhetnek létre a megfordításból:

Alap mondat: Az anyám nem törődik velem.

Megfordítás1: Én nem törődök anyámmal.

Megfordítás2: Az anyám törődik velem.

Megfordítás3: Én nem törődök magammal.

 

Ha megvannak a megfordított mondatok, akkor a következő lépésben megvizsgáljuk, hogy :

 • Van ez a megfordítás legalább olyan igaz vagy igazabb, mint az eredeti állítás?
 • Hol tapasztalható már most is ez a megfordított mondat az életemben?
 • Ha elfogadnám igazságnak a megfordított mondatot, mit tennék, mennyiben lenne más az életem?

A 4 kérdéssel közelebb juthatunk önmagunk tiszta természetének megismeréséhez és minél többször, több helyzetre applikáljuk őket, annál több boldogságot és szeretet fogunk megélni a hétköznapjainkban.

Keressen bátran, ha kérdése van, vagy jelentkezne egyéni beszélgetésre. A változásokért közösen dolgozunk. Ha megtisztel bizalmával, én egyenrangú partnerként támogatom fejlődését.

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve felmerült, hogy egyéni terápiát szeretne!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több az egyéni terápiáról