Témánk

Önismeret könyveken keresztül

Önismeret könyveken keresztül

Önismeret - könyvajánló

Önismeret könyveken keresztül

avagy Hogyan segítenek a könyvek az önismeret mélyítésében?

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az önismeret és spiritualitás, amelyek által képessé válhatunk mélyebben kapcsolódni önmagukhoz, a világhoz, családunkhoz, barátainkhoz és akár a földi hétköznapi dolgokat meghaladó mögöttes erőkhöz is. Ezek fontossága főleg a kiegyensúlyozott életvezetésben nyilvánul meg, hogy egyenlő mértékben kapjon életünkben hangsúlyt az önmagunk felé fordulás, amikor magunkra szánunk időt, önmagunknak adunk figyelmet és törődést és a másik oldalon, amikor a külvilág felé fordulunk, és kapcsolódásainknak szentelünk minőséges időt és figyelmet. Ha ez az egyensúly felborul, hiányt fogunk szenvedni vagy mi, vagy az életünk különböző területei.

Önmagunk mély ismerete tehát segíthet eligazodni a világban és megfejteni a minket hátráltató sémákat, játszmákat, elakadásokat, örökölt családi mintákat és ezáltal kiteljesedettebb életet élni. Az önismeret mélyítésében segíthetnek különböző spirituális hagyományok gyakorlatai, az egyéni terápiák különböző formái, a csoportos terápiák és nem utolsó sorban az önismeretet segítő könyvek is, amelyeket bárhová-bármikor magunkkal vihetünk és a saját tempónkban ismerhetjük fel általuk személyiségünk és életünk rejtett részeit. Szeretettel ajánlok néhány könyvet, amelyek segíthetnek az önismeret útján haladni.

Eric Berne: Emberi játszmák

Eric Berne, amerikai pszichiáter eredetileg szakembereknek szánta a könyvet, de a könyv végül a laikusok körében is nagyon ismertté vált, részben érdekfeszítő tartalma miatt, részben pedig közérthető nyelvezetének köszönhetően. Izgalmas, letehetetlen olvasmány, hiszen hétköznapi játszmáinkról szól, amelyekről nagyon sokszor nem is tudjuk, hogy műveljük őket a párkapcsolatban, a szülőkkel, gyerekeinkkel, barátainkkal, főnökeinkkel …

Irvin D. Yalom, Ginny Elkin: Minden nappal közelebb

Vajon mi történik a pszichológus fejében, miközben a klienssel beszélget? És mi történik a kliens fejében, miközben a terápián ül? Sok mindent kimondanak mindketten és nagyon sok minden kimondatlanul marad. A könyv valós történet alapján íródott. A könvy felét Ginny terápiás feljegyzései alkotják, a könyv másik felét pedig Yalom doktor ugyanazokról az alkalmakról írt saját megélései.

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában

Egy fiatal amerikai nő felkeresi a Venezuela dzsungeleiben, ma is kő korszaki körülmények között élő jekána indiánokat és két évet tölt a megfigyelésükkel. A jekána indiánok szemmel láthatóan sokkalta boldogabbak, mint a modern civilizáció emberei. Amire Jean elsőre felfigyel az a ‘munka’ szó hiánya a szótárukból, a másik nagyon markáns vonás pedig az, ahogy a csecsemőkkel bánnak. A könyv pszichológus szerzője megfigyelései alapján írja le a kontinuum-elvet, amelyben a boldogság nem egy elérendő cél, hanem egy természetes állapot.

Eva-Maria és Wolfram Zurhorst: Szeresd Önmagad, és mindegy kivel élsz

Nagyon sok esetben a párkapcsolatunk, a párunk, a férjünk, a szeretőnk számlájára írjuk, hogy valamit kényelmetlennek élünk meg a kapcsolódásban. De valóban bennük van a hiba? A könyv a szerző házaspár élő példáin is bemutatva vezet végig azon az úton, amelyiken nem a másik hibás a saját boldogtalanságunkért.

Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok

Clarissa Pinkola Estés a meséken keresztül tanít arra, hogyan lehet helyreállítani a megbomlott egyensúlyt, újra megtalálni a női vitalitást és a korlátlan tudást, mely ott rejtőzik minden asszony tudatának ősi rétegeiben.

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Szolgáltatásaimról itt olvashat bővebben: http://lelkidolgaink.hu/szolgaltatasok/