A családterapeuta és a Rend

A családterapeuta és a Rend

családterápia-családterapeuta - lelkidolgaink.hu

A családterapeuta a családdal együtt dolgozik a Rend visszaállításán

 

Még az elveszett családi harmónia is újból felépíthető, ha hajlandóak vagyunk ebben egy családterapeuta segítségét elfogadni

A családterápiában gyakran találkozunk a “tünethordozó” fogalmával. Ez alatt a család egészségének metaforikus módon megnyilvánuló zavarát, diszfunkcióját értjük. A tünethordozó az a családtag, akinek viselkedésében, lelki egyensúlyának látható kibillenésében tetten érhető a családi viszonyok állapota. A tünethordozók leggyakrabban a gyerekek, akik a családban lévő problémákra bepisiléssel, viselkedési zavarokkal, agresszív viselkedéssel az iskolában, stb. jelezhetnek vissza. A családterapeuta nem a gyerek problémájaként tekint ezekre, hanem azt vizsgálja, hogy milyen egyéb jelenségeket lehet megfigyelni a családi rendszerben és azok milyen dinamikákat okoznak. Bár a családterápia és a családállítás eltérő módokon és eszközökkel közelítik meg a családban megjelenő problémákat és a családi mezőt, abban mégis megegyeznek, hogy mindkettő a Rend visszaállítására törekszik.

 

A családterápia azt vallja, hogy a Rendhez minden családtag egyenlő részben járul hozzá, így bármelyik családtag boldogtalansága vagy ‘nem-jólléte’ képes kibillenteni a családi egyensúlyt.

 

A gyerekek 6-7 éves korukig reagálnak nagyon intenzíven a családi viszonyokra, hiszen ebben a korban még nincs teljesen kifejlődve a saját elkülönült identitás érzésük, amelynek csúcspontját a kamaszkor hozza. Egy bizonyos kor elérése után tehát átvállaljuk a felelősséget a saját életünkért, de ettől függetlenül a családi rendszerünk hat ránk, főleg akkor, ha továbbra is (tudattalanul) hordozzuk a családi batyujainkat – a gyerekkorban elszenvedett sérelmeket, traumákat, rossz emlékeket, a szülők hibáztatását elkövetett hibáikért. A további önismeretben a kérdés az, hogy mit csinálunk ezzel a batyuval?

 

A lelki sebek akkor tudnak elkezdeni gyógyulni, ha képesek vagyunk tudatosítani, hogy a legfontosabb (és legtöbb), amit anyánk és apánk megtett értünk, hogy életet adtak.  

 

Vég nélkül tudjuk sorolni, hogy anya vagy apa mit csináltak, vagy éppen mit mulasztottak el megtenni értünk. Ezek mélyén sokszor a hibáztatás van, mert az elszenvedett sérelmeket még képtelenek voltuk feldolgozni és megbocsátani. Annak tudatosításával, hogy a szülők igazából már megtették a legfontosabb dolgot értünk, képessé válhatunk megbocsátani akár alkoholista, bántalmazó vagy elhagyó szülőknek is. A szüleinket legtöbbször csak egy perspektívából ismerjük – a saját gyermeki szemszögünkből. A szüleinknek azonban szintén volt gyerekkora, ők is elszenvedtek sérüléseket a szüleiktől, így nagyon sokszor hiányos képet látunk róluk és nem ismerjük a teljes történetüket.

A családi és személyes történetek feldolgozása sokféle formában történhet meg. Az a fontos, hogy foglalkozzunk velük és ne tegyünk úgy, mintha nem léteznének, hiszen a történeteink megismerése és feldolgozása gyógyít minket. Ugyanúgy, ahogy gyerekkorban a mesék teszik.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a családdal a problémás terület tekintetében. Forduljanak hozzám bizalommal, ha úgy érzik segítségre van szükség, illetve felmerült, hogy család terápiát szeretnének.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több a családterápia szolgáltatásról: családterápia