Témánk

Házassági krízis

Házassági krízis

párkapcsolati krízis

A gyermekszületés mint a házassági krízis kiváltó oka

A házassági krízis kiváltó oka az ismeretlen helyzet, a megoldása pedig az, hogy szembenézünk vele

Egy gyermek születése a családban óriási boldogság, ugyanakkor a párkapcsolati krízis kiváltó okává is válhat. Az ilyen jellegű krízist nevezünk normatív krízisnek, ami annyit jelent, hogy a krízis a normál életfolyamatok változásaiból adódik. A krízis természetesen kihat életünk minden napi kapcsolatainkra, így lesz belőle párkapcsolati vagy házassági krízis.

A krízist, a párkapcsolati krízist az az egyszerű tény is előidézheti, hogy az anya huzamosabb ideig nem tud sorozatosan végig aludni egy éjszakát sem, ami feszültséget okoz benne. Az első hetekben 1 vagy 1,5 óránként is fel kell ébrednie, esetleg egyáltalán nem tudja végig aludni az éjszakát sem ő, sem a csecsemő, és adott esetben az apuka sem. A helyzet reménytelennek tűnhet, olyannak, aminek soha nem lesz vége. Első gyermek születésénél különösen nehéz, mert a jó tanácsok és a felkészítés ellenére, a friss szülőpárosnak nincs megküzdési stratégiája a helyzetre, hiszen még soha nem voltak ilyen szerepben, nem tudhatják, hogy a csecsemő meddig fogja átsírni az éjszakákat. Az anyukákat olyan kérdések is gyötrik, amelyekre nem tudják a választ – Beteg? Valamije fáj? Valamit rosszul csinálok? Valamit elmulasztottam?

Amikor a friss szülőpáros megtapasztalja, hogy a baba egyre hosszabb időt tud végig aludni, és vele együtt ők is, megbizonyosodnak arról, hogy a kezdetleges állapot nem tart örökké, hogy egyszer elmúlik még a legnehezebb éjszaka is. Ezzel együtt fokozatosan kitapasztalják azt is, hogy miként tudnak működni a hétköznapokban az esetleges kialvatlanság ellenére és rájönnek, hogy elég jó szülők a gyermekük számára.

A párkapcsolati krízis feloldását tehát több tényező segíti. Egyrészt annak elfogadása, hogy teljesen rendben van és normális a krízis helyzet kialakulása, másrészt annak megtapasztalása, hogy a szülők képesek megküzdeni a helyzettel, harmadrészt pedig annak tudatosítása, hogy a változás nem feltétlenül rossz, hanem a fejlődést szolgálja. Az ilyen megtapasztalás a következő krízishelyzet lefolyását is jelentős mértékben pozitívan befolyásolja.

A krízis helyzet megoldásában segíthetnek az egyéni és csoportos terápiás ülések, amelyeken a pár közösen vesz részt, és/vagy a pár tagjai egyénileg. Az ülések hatását viszont nekik magunknak is meg kell támogatnunk a hétköznapi életünkben. Gyakran előfordul, hogy amíg a kliens a terapeutával szemben ül, a dolgok megoldhatónak tűnnek. Aztán kilép az ajtón, szembesül újra az életében lévő nehézségekkel és a terápiás ülés hatása elkezd lassan elhalványulni.

Ilyenkor segít feltenni magunknak a következő kérdéseket:

  • Milyen impulzus ért engem (minket), amitől meginogott a terápia alatt érzett hitem?
  • Milyen gondolatok jelentek meg bennem, amelyek a terapeutánál töltött idő alatt nem voltak jelen?
  • Mitől kezdett el visszaépülni a ‘szokásos’ tudatállapotom? Mi az, ami visszakapcsol engem (minket) a ‘krízis tudatba’?

Ezek a kérdések segítenek tudatossá tenni az addig tudattalan döntéseinket és viselkedésünket és így már képessé válunk nagyobb kontrollt gyakorolni felettük. Hasznos lehet a meditáció bármely formájának gyakorlása is, ugyanis a meditáció segít lenyugtatni a tudatot, összpontosítani azt és létrehozni a kapcsolatot a megértéssel és szeretettel önmagunkban.

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Párterápia