Témánk

Krízis

Krízis

krízis

Krízis – nehézség és esély

A krízis arra szolgál, hogy megtisztítson téged, és helyet adjon valami újnak

Annak ellenére, hogy a krízis helyzeteket általában nehéznek éljük meg, a krízis igazából a változás előszobája és segíti a fejlődésünket. A krízis görög eredetű szó, melynek jelentése válság vagy fordulat.
A krízist két csoportba oszthatjuk:
1) normatív (élet szakaszhoz kapcsolódó, pl. identitás keresés, gyerek születés, szülő elveszítése)
2) nem normatív (hirtelen jövő, sorscsapás szerű, pl. váratlan szakítás, haláleset, stb.)

A krízisben úgy érezzük, hogy nem látunk ki a helyzetből, nem látjuk a lehetséges megoldásokat, vagy ha látjuk is őket, elérthetetlennek és teljes mértékben megvalósíthatatlannak érzékeljük őket. Érezhetjük azt is, hogy magával ragadott minket egy örvény, amelyben újból és újból szembetaláljuk magunkat ugyanazzal a nehézséggel és úgy tűnik, hogy ennek sohasem lesz vége.

Fontos tudni, hogy bármennyire reménytelennek is tűnik a krízis helyzet, van vége.
A krízis kiváltó oka lehet például a stressz felhalmozódása az életünkben, ami egy ponton elviselhetetlenné válik.. A stressz elkezd felhalmozódni, amikor észrevesszük, hogy valami nem stimmel az életünkben, de még nincs erőnk vagy bátorságunk kilépni a helyzetből, meghozni a szükséges döntéseket, vagy módosítani a megszokott kereteken. Hiába tudjuk, hogy valami nem jó, félelmet ébreszt az, hogy még nincs tervünk a következő lépésre, sem arra, ami azután vár ránk. Az ismeretlen félelmetes, de csak addig, amíg nem nézünk vele szembe. Ez hasonlít a haláltól való félelmünkhöz. Bár léteznek különböző elképzelések, azt nem tudhatjuk biztosan, hogy mi történik velünk halálunk után, amíg tényleg meg nem halunk. Félünk, hogy mi lesz ‘a másik oldalon’. Ugyanígy szoronghatunk attól is, hogy mi lesz a döntésünk ‘másik oldalán’. Jobb lesz-e egyedül, ha elválunk? Jobb lesz-e vajon egy új partner? Képesek leszünk-e megállni a helyünket egy új munkahelyen?

A krízis helyzetet és az abból való kilépést a Torony tarot kártya is szimbolizálja. A torony a magunk köré emelt szilárd falakat jelképezi, amelyek inogni kezdenek, mert túl szűkké váltak. A torony olyan minőséget jelképez, amelynek korábban jótékony, biztonságot nyújtó funkciója volt, de kinőttük. Mivel ebben az esetben a biztonságunkról és a hirtelen változásról van szó, a torony megrepedezését katasztrófaként éljük meg. Csak amikor elmúlik a sokkhatás vagyunk képesek érzékelni azt, hogy igazából régi és felesleges keretektől, terhektől szabadultunk meg. A kártya üzenete:

Bármi pusztul el vagy rázkódik meg benned, az arra szolgál, hogy megtisztítson, és helyet adjon valami újnak. Engedd!

“Olyan nincs, hogy az élet megrekedt, mert az élet folyamatosan áramlik. Olyan van, hogy valaki tiszta erővel ellenáll az áramlásnak. Meg lehet feszíteni az összes izmot, belekapaszkodni valamibe és úgy érezni, hogy elsodor a szélvihar. Mert minél nagyobb az ellenállás, annál nagyobb erővel érkezik az élet áradása, hogy kimozdítson abból a biztonságosnak tűnő állóvízből, amibe az ember beleragadt. Elkerülhetetlen felismerni, hogy nem az élet áll ellen, hanem az ember áll ellen az életnek.” (ism.)

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia