Témánk

Családterápia árak – miért ennyi?

Családterápia árak – miért ennyi?

Családterápia árak –  miért ennyi?

A családterápia ára 40.000 Ft, amely tartalmaz egy 75 perces konzultációt, melyen (általában) a család valamennyi tagja jelen van. Felméréseink alapján ez teljesen átlagos árnak felel meg Magyarországon. És hogy miért ennyi a családterápia ára?

Az családterápiás ülések időtartama hosszabb, mint egy átlagos konzultációs / pszichoterápiás óra, mivel a terapeutának folyamatosan figyelemmel lennie az összes családtagra és azok egymás közötti kommunikációjára.

Egy családterápiás folyamat általában 6 ülésben zajlik, kezdetben főleg  kéthetenkénti majd később havonkénti gyakorisággal. Ez azt jelenti, hogy a folyamat kb 5 hónap (Tehát az első félévben a teljes családterápia ára 240.000 Ft -ot tesz ki összesen) majd után követő ülések javasoltak 9 majd 12 hónappal a folyamat megkezdése után (további 40.000 Ft) Nagyságrendileg egy évre vetítve a családterápia ára nagyságrendileg 300.000 Ft körül mozoghat.

Családterápia árak – de mit is kapunk ezért?

Vajon megéri az árát? (Egy átlagos hosszúságú családterápia ára éves szinten tehát kb. 300.000 Ft, egy hónapra vetítve kb. 25.000 Ft körül van.) Családterápia akkor van szükség, ha valami nem jó értelemben szokatlan módon megváltozik a családban, és ez hatással van a család összes tagjára. Gyakran a családi zavar tüneteit a gyerekek hordozzák (hirtelen viselkedés változás az iskolában, tanulmányi eredmény romlása, nem szokványos agresszivitás, vagy éppen az ellenkezője, hogy őt bántalmazzák, bepisilés, étkezési zavarok, stb.) Tünetek megjelenhetnek az anyán is, például hogy pánikbeteg lesz, vagy az apa munkamániájában.

A családterápia mindig óriási energia befektetés az egész család számára. A szülők ezért sokszor igyekeznek az érintett gyerek problémáját a családé elé helyezni és egyéni terápiával megoldani azt. A család­terápia sokszor azonban jóval hatékonyabb eljárás mint az egyéb egyéni terápiák. Tipikusan például a gyermekeket érintő különböző evészavarok illetve viselkedési zavarok (például ADHD) esetében. Ezekben az esetekben nagyon jól alkalmazható módszer a családterápia, mert általában ilyenkor a gyerek viselkedése rendkívüli módon befolyásolja az egész család életét,  családi élet mindennapi dinamikáját is.

A fentiekből nyilvánvaló, hogy a családterápia ára nem csupán anyagiakban mérhető, hanem a család valamennyi tagjától komoly idő és energiaráfordítást igényel. Mert a változáshoz sok idő és energia kell. Ezt nem tudjuk megspórolni, türelem nélkül nem fog menni. Hiába szeretnénk – és a mai kor igénye (mindent azonnal) szintén ezt diktálja –  nem oldhatók fel azok az elakadások, konfliktusok 1-2 óra alatt, melyek sok esetben évek, évtizedek alatt alakultak ki a családban. Azonban éppen ez a módszer az, amely segítségével megállítható a család széthullása, visszaállítható a családi harmónia.

A családterápiás folyamat során ugyanis aktívan avatkozunk be a családtagok közti kommunikáció fejlesztésébe, a családtagok önismerete és önértékelése pedig jelentősen javulni fog.

Az aktív családterápiás beavatkozások lehetőséget teremtenek a belső emberi tartalékok feltárására és kifejlődésére, lehetőséget adnak az érzések tisztázására és kimondására.

Minden család képes lehet arra, hogy kiegyensúlyozottan működjön! Amennyiben úgy érzi tennének lépéseket a család harmonikus működésének irányába és  ehhez szakmai segítségre van szükségük, forduljanak hozzám bizalommal! Jelentkezzen be most!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde családterapeuta

Minden a családterápiáról: http://lelkidolgaink.hu/csaladterapia-lepesrol-lepesre/

Családterápia