Témánk

Test és lélek

Test és lélek

test és lélek

Test és lélek

 

Avagy 9 tipp, hogy az elhatározások valósággá váljanak

 

A test és a lélek egymásra hatása közismert tény. Az ‘Épp testben, épp lélek’ mondás is erről tanúskodik. Az idézet egy római költő Iuvenalis szatíráiból származó rövidített részlet. Az eredeti sor így hangzik: Azért kellene imádkozni, hogy ép testben ép lélek legyen (Szatírák 10, 356). A szatíra azokat a római polgárokat ostorozta, akik ostoba imádságokkal és kérésekkel fordultak isteneikhez. A költő úgy gondolta, hogy imádkozni legfeljebb testi és szellemi épségért érdemes. A hétköznapi életben pedig nem csak ‘imádkozni’ érdemes az ép testért és lélekért, hanem aktívan tenni is érte. És mit tehetünk, hogy a magunknak tett ígéretek valóra is váljanak? Hogyan érdemes fogadalmakat tenni és hogyan lehet elérni, hogy ki is tartsuk mellettük? Néhány egyszerű dologra emlékezve jelentősen növelhetjük elhatározásaink tartósságát és eredményét.

Tipp1: Fogalmazd meg konkrétan a céljaidat és az ehhez kapcsolódó viselkedést! Pl: „Ebben az évben sportolni fogok” helyett, „Minden második reggel testmozgással indítom a napot”!

Tipp2: Ne tegyél egyszerre csak egy-két fogadalmat! Ennél több cél elérése könnyen elérhetetlenné válik!

Tipp3: Ha rossz szokástól szeretnél megszabadulni, társíts alternatív viselkedést a magadnak tett ígérethez! PL: ” Nem fogok este nassolni” helyett, „Legkésőbb 19 órakor elfogyasztom a vacsorámat”!

Tipp4: Szánj időt a megvalósításra és jelölj ki mérföldköveket!

Tipp5: Jutalmazd meg magad, ha elértél egy adott mérföldkövet!

Tipp6: Kerüld el az olyan környezetet, amelyik visszahúz! Keress hasonló érdeklődésű csoportot, embereket!

Tipp7: Tartsd be a fokozatosság elvét! Pl: ne akard 1 hónap múlva lefutni a maratont, ha még sosem húztál futócipőt.

Tipp8: Lehet, hogy nem sikerül mindig maradéktalanul betartani a fogadalmaid, de egy kis visszaesést ne tekints kudarcnak. Kerüld a maximalizmust! Tartsd szem ellőtt célodat és térj vissza az elkezdett viselkedéshez!

Tipp9: Ha megtorpansz egy adott cél felé vezető úton, akkor érdemes megvizsgálnod a következőket!  Miben kell fejlődnöd, a cél eléréséhez? Mennyi időd van elérni az adott célt? Hogyan viszonyulsz az elhatározásodhoz? Biztosan ezt akarod? Sajátod volt-e a cél vagy úgy kaptad valahonnan és átmenetileg magadévá tetted? Ha az önértékelésed bizonytalan lábakon állt, bizony ez is előfordulhat.

 

A legfontosabb pedig a saját magunk iránt tanúsított szeretet és megértés. Nem vagyunk tökéletesek, de annál jobban fogjuk tudni érezni magunkat a bőrünkben, minél több megérést és elfogadást tudunk tanúsítani saját gyarlóságunk iránt.

 

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia