Témánk

A terapeuta és kliens

A terapeuta és kliens

terapeuta és kliens

A terapeuta és kliens kapcsolata a fontos, nem a módszer

 

Alcím: Mitől alakul ki a jó kapcsolat a terapeuta és a kliens között?

 

Kutatások bizonyítják, hogy a terapeuta és kliens között létrejövő kapcsolat tízszer jobban hozzájárul a terápia kimeneteléhez, mint az alkalmazott terápiás módszer. Ez a kapcsolat pedig azért különösen gyógyító, mert a terapeuta mindent megtesz azért, hogy ez a kapcsolódás a lehető legtisztább, legőszintébb és legítéletmentesebb legyen. Hűen tükrözi a kliens érzéseit és segít neki bepontosítani, hogy mit is érez valójában, és ami a legfontosabb, mindezt szeretettel teszi. A technikákon és módszereken túl tehát főleg a szeretet gyógyít.

 

A kliens igazából egy védőfészekbe jön, aminek megtartó ereje van és amibe bele tud pihenni.

 

Itt legalitást nyer mindaz, ami a belsőjében történik. Ebben a bizalomban nem csak a terapeuta felé válik képessé megnyílni, hanem igazából önmaga felé is.

A terapeutának kettős jelenléte van – egyrészt a figyelmével kíséri a kliens érzéseit és gondolatait, másrészt saját magát figyeli, a saját felmerülő gondolatait és érzéseit. Megfigyeli, hogy mik az ő saját érzései és mik a kliens érzései és ezeket képes elkülöníteni egymástól, illetve terápiásan dolgozni velük. Az agyunkban lévő tükörneuronok teszik lehetővé, hogy nagyon sok mindent megfigyeléssel tanulunk meg. A terapeuta viselkedése tehát tudattalanul is hat a kliensre és megtanulja a terápia közben, hogy miként figyeljen önmagára ugyanolyan értő figyelemmel, ahogyan a terapeuta teszi.

 

A terápia közben mindkét fél fejlődik és hat egymásra – a kliens és a terapeuta is. A különbség abban van, hogy míg a kliens támogatásért és megtartásért fordul a terapeutához, a terapeuta nem kéri ugyanezt. A terapeuta figyel arra, hogy önmagát tartsa és ne terhelje rá magát a kliensre. Ez a hétköznapi kapcsolatainkban nem jellemző, azok ugyanis a kölcsönös megtartáson és viszonzáson alapulnak.

 

Honnan tudhatjuk, hogy érdemes volt elmenni egy terápiás találkozóra? Ha az ülés végén úgy érezzük, hogy kaptunk egy kis kapaszkodót az életünkhöz, akkor már érdemes volt.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi terapeuta segítségére van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

 

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

Párterápia

Nyitókép forrása: HBO