Témánk

Párkapcsolati terapeuta

Párkapcsolati terapeuta

párkapcsolati terapeuta

Milyen családi / párkapcsolati problémák esetén jelent hatékony segítséget a párkapcsolati terapeuta?

Van az a helyzet, amikor egyszerűen tudjuk hogy nincs tovább együtt, vagy nincs már “így” tovább együtt. Ekkor szerencsés esetben legalább az egyik félben megfogalmazódik: ne dobjunk el csak úgy annyi közösen megélt évet, adjunk magunknak még egy esélyt, kérjünk segítséget! Forduljunk párkapcsolati terapeutához, hátha az ő segítségével vissza tudjuk idézni a korábban együtt megélt pozitív, boldog emlékeket. Mert igenis voltak ilyenek, még akkor is ha a mindennapok sodrában erre már nem emlékszünk. S amint ezeket a terapeuta segítségével újra elő tudjuk hívni, szinte azonnal rádöbbenünk, lehet, hogy még sincs minden veszve? Lehet, hogy újra megtaláljuk az alapokat amire újra felépíthetjük a közös életünket és újra élvezzük majd az együtt eltöltött időt? Lehet hogy nem maradunk és hagyjuk a másikat a hullámvölgy fenekén, hanem van belőle kiút?

A kutatók a hosszabb távú intim kapcsolatoknak 5 szakaszát különböztetik meg: Vonzalom – Építkezés – Folytatódás – Hanyatlás – Befejezés. Nagyon fontos megkülönböztetni egy pár életében, hogy a ‘befejezés’ nem feltétlenül jelenti a párkapcsolat teljes felbomlását. Jelentheti egy régi minta befejezését is, vagy valaminek az elengedését, ami gátolja a továbblépést egy még teljesebb fázisba. Sokszor előfordul, hogy ezt a pár nem ismeri fel. Véglegesnek, visszafordíthatatlannak éli meg azt, hogy valami megváltozott közöttük. Ilyen esetben könnyen lehet, hogy a ‘befejezést’ szakításban vagy válásban élik ki, miközben egy belső működés megváltoztatása, elhagyása, befejezése lenne a cél. Ennek feltérképezésében segít a párkapcsolati terapeuta. Ha pedig végül mégis a szakítás vagy válás a megoldás, a párkapcsolati terapeuta segíthet a döntés meghozásában, a gyász feldolgozásában és a kapcsolat lezárásában.

 

Milyen konkrét problémákat “kezel” tehát a párkapcsolati terapeuta?

 • Félelem az elköteleződéstől, érzelmi sérülések
 • Megbocsátás hiánya
 • Önbizalomhiány a párkapcsolatban
 • Kommunikációs problémák, állandó veszekedések, őszinte kommunikáció hiánya
 • Cikizés, gúnyolódás, minősítés, túlzott kritika
 • Világnézetbeli különbségek
 • Bizalomvesztés, megcsalás, hűtlenség, féltékenység
 • Nehézségek a gyermekvállalással, gyermek születése utáni konfliktusok
 • Gyermeknevelésből eredő nézeteltérések
 • Eltérő szexuális igények, szexuális élet megromlása
 • Anyós/após egyéb családi kapcsolatokban felmerülő problémák
 • Házimunkák, feladatok, rend/rendetlenség
 • Válás előtt, alatt, után

 

Milyen hosszú időt töltünk el általában a párkapcsolati terapeutával?

 1. és a 2. alkalom során a pár mindkét tagja jelen van a tanácsadáson.

További alkalmak, amennyiben szükségesek: 3. és a  4. alkalom: beszélgetés külön a pár női – és külön a férfi tagjával, vagy folytatjuk a párkapcsolati tanácsadást.

 1. alkalom:Közös, párkapcsolati programot lezáró beszélgetés.

Az ülések kb. hetente követik egymást, kivétel, ha a 3. és a 4. alkalom egyéni.

Ülések időtartama kb. 75 perc.

A házasságban jelen lévő problémák nem feltétlenül fenyegetőek, hiszen ezek a problémák adnak lehetőséget a fejlődésre, változásra. A házassági tanácsadás segít a kapcsolat jobb megértésében, a tiszta és nyílt kommunikáció megvalósításában, a kapcsolat újraértékelésében és a konfliktus körök megszakításában.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde párkapcsolati terapeuta

Párkapcsolati tanácsadás Budapest és vonzáskörzetében

Még több: Párterápia