Témánk

Válás

Válás

válás

A válás

A válás szót a köznyelvben egyféle értelemben használjuk legtöbbször, mégpedig annak megjelölésére, amikor két ember úgy dönt, hogy jogilag is “megpecsételi” a házasságuk felbontását. Ebben az értelemben a házassággal kapcsolatos jogi kötelezettségek és felelősségek megszüntetését és/vagy átszervezését jelenti, az adott állam jogszabályai szerint. Pszichológiai szempontból viszont sokkalta több válást ismerünk és különböztetünk meg, amelyeket a továbbiakban röviden kifejtek, ugyanis ezek mutatják, mennyire komplex feladat két ember elválása egymástól.  

 

Létezik az érzelmi válás, amely gyakran sokkalta hamarabb megtörténik, mint a jogi válás. Ha a válás folyamatát terápiás segítség is kíséri, akkor az terapeutának elsősorban az a célja, hogy az érzelmi válásban segítse a feleket. Ahhoz, hogy az érzelmi válás meg tudjon történni, szükséges a szexuális válás is, amikor a felek megszakítják egymással a szexuális kapcsolatot. Ezeket a folyamatokat kíséri a szociális válás, amely a házasság alatt kialakult közös kapcsolódások (közös barátok, ismerősök, akár munkatársak és egyéb szociális kapcsolatok)  átalakulását jelenti. Ilyenkor előtérbe kerül az a kérdés, hogy a válás után vajon a barátok “kivel maradnak”?

 

Ha a házasságban gyermek is született, akkor a válással együtt járhat a szülőtársi válás is, aminek viszont ideális esetben nem szabadna bekövetkezni, ugyanis függetlenül a szülők kapcsolatától, ők változatlanul a gyermek szülei maradnak. Létezik pszichés válás, ami azt jelenti, hogy a válás után a felekben fel kell épülnie annak a bizonyossága, hogy a “párom nélkül is életképes egyén és ember vagyok” ugyanis a házasságban nagyon sok mindenben a felek együttműködnek, egymásra támaszkodnak, egymást egészítik ki, így a válás komoly szorongással is járhat, hogy vajon az eddig együtt végzett feladatokban, hogyan áll meg az egyén önmagában.

Nem utolsó sorban a válás gazdasági válást is jelent, amikor meg kell találni a módját, hogy a vagyon mindkét fél elégedettségére legyen szétosztva, hogy a közös kasszából egyéni kassza alakuljon ki, hogy a gyerekek eltartására szükséges anyagiak továbbra is rendelkezésre álljanak.

 

A válás pszichológiai nehézségei ellenére emlékezzünk arra, hogy számos pozitív dolgot is hozhat az életbe. Megtörténhet, hogy a válás után sokkalta intimebbé válik a szülő-gyerek kapcsolat és több minőségi idő eltöltésére nyílik lehetőség, a gyerek számára pozitív példaként szolgálhat a szülő, aki kilép egy nem működő kapcsolatból és kiáll a saját boldogságáért, ha ez már a kapcsolaton belül nem lehetséges. A szülők életébe belépő új kapcsolatok új mintákat hozhatnak a gyerekek életébe és rengeteg új dolgot tanulhatnak ezáltal, valamint mivel a mozaik családok működtetése nagyfokú alkalmazkodást igényel, a családtagok új szociális készségekre is szert tehetnek.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége a válás folyamatában vagy párterápiára lenne szükség! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Párterápia

Családterápia

Egyéni terápia