Témánk

A terapeuta is ember

A terapeuta is ember

A terapeuta is ember

Gyakran idealizáljuk a terapeuta személyét, hogy bízni tudjunk benne

Az HBO saját gyártású sorozata “A terápia” nem csak a terapeutákhoz érkező emberek sorsait mutatja be, hanem a terapeuta emberi arcát is, aki adott esetben ugyanolyan elveszett, gondterhelt, kétségekkel teli és családi problémáktól terhelt, mint a kliensei. Amikor az emberek terapeutához fordulnak, sokszor szeretnék azt hinni, hogy a terapeuta már nem szenved az élet hétköznapi gondjaitól, hogy ő megtalálta a végső megoldást, hiszen a kliensek is titkon ezt keresik a terápián – a végső megoldást az élet fő kérdéseire.

Ha viszont a terapeuta is ugyanolyan ember, mint a hozzá érkező kliensek, akkor mégis mitől van ő a segítő szerepében?

A pszichológiai tudásán kívül a saját feldolgozott élettapasztalata és az ebből fakadó önismeret az, amelyeket eszközként tud használni. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy bejárta az önismereti útját az elejétől a végéig, pusztán csak annyit, hogy sok mindent az önismeret által megdolgozott és bőséges tapasztalata és tudása van arról, hogy milyen önismereti folyamatban lenni. Lehet, hogy ő is hasonló helyzetben volt, vagy van mint a hozzá érkező kliensek, viszont vannak megoldási tapasztalatai és ezért az empátiája és megtartása gyógyító hatásúak.

Vajon mikor rendelkezik egy terapeuta elég önismerettel ahhoz, hogy másokat tudjon kísérni? Ki mondja meg, hogy milyen fajta önismereti módszerek vagy eszközök a ‘jók’, melyik fajta terápia ér többet? Ezekre a kérdésekre csak individuális válaszok léteznek. Vannak életszakaszokhoz kötődő problémáink, amiket behatárolható időn belül képesek vagyunk megoldani, és vannak életfeladatok, amelyeken egy egész életen keresztül dolgozunk. Annak eldöntése, hogy egy terapeuta vajon képes-e segíteni a kliens problémáján jelentős mértékben függ attól, hogy mennyire vonódik be abba a bizonyos problémába, illetve milyen mértékben tud megmaradni kívülálló szemlélőnek. Megeshet, hogy pont

az életproblémák hasonlósága teszi őt jó segítővé egy kliens számára, vagy ellenkezőleg tőle távol eső témában tud segíteni, ahol értékes, független szempontokat tud megragadni.

Míg a Freud által megteremtett analitkus pszichoterápiában a terapeuta egy semleges felület volt és semmiképpen sem fedte fel a kliens előtt a saját sérülékenységét és hibáit, az azóta kifejlődött pszichológiai irányzatok ettől nem határolódnak el ennyire élesen. A terapeuta saját tökéletlensége is lehet hasznos terápiás eszköz, de csak akkor ha nem öncélúan használja, hanem a kliens érdekében, ha ez a fajta önfeltárás segíti a klienst a saját önismeretében és a folyamatai feldolgozásában vagy abban, hogy reálisabb képet tudjon alkotni a terapeutáról és ezáltal önmagáról is.

Ennek az esendőségnek a megmutatása szerintem azért (is) fontos, mert még mindig nagyon sokan vannak, akik azt hiszik, hogy a pszichológus az a valaki, aki egy fotelben szétfolyva osztja az észt, 30 perc alatt megoldja az életed és az arcodba üvöltve azt kérdezi tőled, hogy „bevállalod?!” Közben minden gesztusával azt sugározza, hogy fölötted áll, több, jobb és okosabb nálad. Te pedig kevés vagy.

Bátran ki merem jelenteni, hogy ennek semmi köze a valósághoz (sokkal inkább a valóságshow-hoz). Hogy mégis honnan veszem ehhez a bátorságot annak ellenére, hogy nem vagyok pszichológus? Onnan, hogy én nem abban a fotelben ültem éveken keresztül, amelyikben a Dargay Andrást alakító Mácsai Pál. Hanem vele szemben, a másikban.

Velem szemben pedig olyan szakemberek ültek, akik képesek voltak megteremteni egy végtelenül elfogadó, biztonságot jelentő, védett és ítélkezéstől mentes közeget, ahol nem volt helye a karcos iróniának, vagy gunyoros megjegyzéseknek – ordibálásnak meg pláne.

A velem szemben ülő emberektől én azt tanultam, hogy a terapeuta nem valaki, aki különb nálad, hanem ő tulajdonképpen egy hely, ahol összetörhetsz, ahol lehetsz gyenge, gyarló, őszinte, félhetsz, összességében csupa olyan dolgot csinálhatsz, ami azzá tesz, ami vagy: emberré.

(Forrás: Pszichoforyou)

Milyen a jó terapeuta?

  • Olyan terapeuta, aki szimpatikus és maximálisan el tudjuk fogadni, ahogy ő is minket, legyen az férfi vagy nő.
  • A legjobb terapeuta a kliens véleményét és igényeit mindig figyelembe veszi. Képzett és tapasztalt szakember, aki megkeresi az okokat, és segíti a terápia során a kommunikációt.
  • Olyan terapeutát válasszunk, aki feladat osztogatás helyett mederbe tereli a terápiát, feltárja a problémás területeket.
  • A terápiás folyamat mindig professzionális keretek között zajlik, mégis végső soron egy emberi kapcsolat. Az igazán jó terapeuta az első személyes találkozás, az első beszélgetés alkalmával bizalmat kell ébresszen a kliensben – ez a legfontosabb!

Hogyan válasszunk terapeutát?

  • A jó terapeuta szuper referenciákkal rendelkezik. Mindenképp olyan szakembert válasszunk, aki már többször sikerre vitt olyan terápiát, amiről már hallottunk, esetleg ismerjük is a klienst. Alaposan nézzünk utána mindennek (tanulmányi, szakmai háttér, referenciák, stb.) a döntés meghozatala előtt, mert nem biztos azonban, hogy az a személy lesz számunkra a legjobb terapeuta aki a barátnőnké volt. Napjainkban az internet óriási segítséget nyújt ebben.
  • Mivel rengeteg fajta terápiás módszer létezik, fontos az is, hogy választott terapeutánk olyan módszerrel dolgozzon, mely számunkra elfogadható. Ezen túlmenően fontos, hogy a terapeuta az adott módszert hogyan és milyen hatékonysággal tudja alkalmazni problémáink feltérképezésében és megoldásában.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi terapeuta segítségére van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Egyéni terápia

Párterápia

Nyitókép forrása: HBO