Témánk

A sikeres párkapcsolat titka

A sikeres párkapcsolat titka

sikeres párkapcsolat titka

Hogyan küzdhetők le a párkapcsolat nehézségei

Férfi és nő. A két nem, két ember, azonban két világ, eltérő múlttal és tapasztalatokkal. A férfi a hódító, birtokló: Megy előre, minden újat meg akar ismerni, mindent meg akar hódítani, birtokolni, irányítani. A nő a megtartó: nem csupán összetartja családot, hanem “megtartja” az otthont: összehangolja a munkát, a háztartást, a gyereknevelést, a családi programokat, megóvja azt, amit az évek alatt sokszor kemény munkával közösen létrehoztak. Mégis: A párkapcsolat kilátásai a kezdetekkor mindig csodásak: Hajlamosak vagyunk párunkat tökéletesnek látni, és minden olyan gyorsan és természetesen történik velünk. Kötődünk  a másikhoz olyan erősen, mintha egyek lennénk. Úgy érezzük, a mi szerelmük feltétlenül egy életen át fog tartani.

Azután lassan elkövetkezik a keserű kiábrándulás, mert ez a fajta – regényekből megismert – szerelem sajnos nem létezik. Mit tehetünk hogy ne érjen minket keserű csalódás? Mitől lesz tartósan boldog és harmonikus a párkapcsolatunk?

A “szerelemnek múlnia kell” avagy a párkapcsolat kihívásai

Tegyük a szívünkre a kezünket: Láttunk már vajon örökké tartó szerelmet?? Talán létezik, de legtöbben nem láttunk ilyet. Mondjuk inkább azt hogy a szerelem a leghosszabb ideig akkor őrizhető meg, ha

  • a párkapcsolatban körülbelül párhuzamosan, azonos ütemben és egy irányban fejlődünk
  • kapcsolatunk határai rugalmasak, de egyben biztonságosak
  • különbözőségeik ellenére tudunk együtt élni, bizalommal vagyunk egymás iránt, szabadon tudunk együtt működni
  • elég személyes teret és szabadságot tudunk adni magunknak és a párunknak is
  • egyaránt elfogadjuk saját és partnerünk igényeit és korlátait

Azonban ilyen szerencsés esetben is a szerelemet idővel felváltja a kölcsönös szeretet, megbecsülés, a család érdekében felvállalt kompromisszumok: vagyoni közösség és gyermekeinkért vállalt közös felelősség.

Az ilyen érett fázisban lévő kapcsolatokban is vannak természetesen konfliktusok, veszekedések, de függés, rivalizálás helyett önállóság és szabadság, együttműködés jellemző.

A sikeres párkapcsolat titka a hatékony konfliktuskezelés

 

Az ember társas lény, együtt él embertársaival, együtt él párjával családjával. Az együttélés során pedig folyamatosan keletkeznek konfliktusok, melyeket meg kell oldanunk. Folyamatosan ezen dolgozunk. Mert ha nincs konfliktus, az azt jelenti, hogy a párkapcsolatban az egyik fél feladta az egyéniségét. A konfliktus tehát természetes dolog a házasságban, kapcsolatban. Az itt jelen lévő problémák nem feltétlenül fenyegetőek, hiszen ezek a problémák adnak lehetőséget a fejlődésre, változásra. A legtöbb párkapcsolat tehát nem azért romlik meg, mert konfliktusok adódnak benne, hanem azért, mert nem tudjuk a konfliktusokat megfelelően kezelni. Nem láttuk senkitől például, hogy hogyan kezelték ezeket. Nem tanított meg rá minket senki.

Szerencsés esetben magunk keressük és meg is találjuk az utat. Azonban ha ez nem sikerül, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A párterápia megoldást jelenthet arra, hogy megtörjük a folyamatosan ismétlődő konfliktus köröket. A terápia során megismerjük és végre megértjük partnerünk álláspontját, vagy azt, hogy kinek a viselkedése okozza a konfliktust és hogyan lehet elérni azt hogy másképpen viselkedjünk, reagáljunk egy adott helyzetben.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Párterápia