Témánk

Párkapcsolati szorongás

Párkapcsolati szorongás

Párkapcsolati szorongás

Szeret Nem szeret? Vagy mégis szeret??? A szerelem érzése sokszor bizonytalanságot vagy félelmet vált ki belőlünk. A bizonytalanság, a szorongás és így a párkapcsolati szorongás gyökerei mind gyermekkorban alapozódnak meg. A kisbaba születése előtt és után is tökéletesen egynek érzi magát az édesanyjával. Az anyától való elszakadás (bármilyen rövid időre is) minden kisbaba és kisgyermek számára szörnyű élmény, azonban időnként természetesen elkerülhetetlen. A kutatások mai állása szerint a korai kötődési minták óriási befolyást gyakorolnak a felnőttként kialakított párkapcsolatainkra. Vagyis az első két évben szüleinktől kapott figyelem minősége dönti el, mennyire leszünk később érzelmileg kiegyensúlyozottak, milyen a viszonyunk az érzelmi közelséggel, vagyis mennyire lesz saját mintánk az érzelmileg „biztonságosan kötődő minta”. Mivel a sikeres felnőtt párkapcsolat magában foglalja az elköteleződést, a tudatos érzelemfeldolgozást valamint a stresszkezelés képességét, ezért nagyon lényeges, hogy milyen kötődési minta alakult ki bennünk első éveinkben.

Biztonságos kötődési minta

Ez a fajta kötődési minta az alapja annak, hogy később akár már felnőttként ne féljünk sebezhetőnek mutatkozni mások előtt. Képesek legyünk kezelni az érzelmeinket akkor is, ha valamilyen probléma felmerül a kapcsolatunkban.

Bizonytalan kötődési minta mint a párkapcsolati szorongás okozója

Amikor a csecsemőt, kisgyermeket magára hagyják, teljesen védtelennek érzi magát, teljes bizonytalanságban. Ez időről időre azonban gyakran / kevésbé gyakran előfordul még a legjobb szülőkkel is, ha nem más miatt, csupán a kialakult mai rohanó életmódunk miatt.  Az efféle helyzet ismétlődése bizonytalan kötődési mintát alakíthat ki a gyermekben. A bizonytalanul kötődő gyermek, majd felnőtt hajlamosabb arra, hogy “rosszul működő mintákat” kövessen a kapcsolataiban, később a párkapcsolataiban. Ilyen lehet például az indokolatlanul megjelenő féltékenykedés, vagy az állandó megerősítés keresése. Megmutatkozhat a partner állandó ledegradálásában, vagy éppen abban, hogy semmi sem elég jó, amit a másik csinál.

Párkapcsolati szorongás avagy szorongás felnőttként

Ha a szorongás folyamatossá válik, beépülhet a személyiségbe. Gyakran éppen a párválasztás során jönnek elő a szorongásos problémák. A párválasztás, az ellenkező nemű partner aktiválja az anya-apa emlékeket, és azokat a megoldatlan konfliktusokat, amelyről azt hittük, többé már nem léteznek. Ilyenkor ismét előtörnek a rég elfeledettnek hitt szorongások, és könnyen beragadunk egy megismétlődő konfliktusba. Annak ellenére, hogy az apai-anyai kapcsolat egyáltalán nem volt probléma mentes, sokszor azt látjuk, hogy a lányok épp olyan férjet választanak, mint az apjuk, vagy a fiúk olyan feleséget, mint az anyjuk. Ezeket a konfliktusokat sem megoldani nem tudjuk, sem kilépni belőlük, hanem folyamatosan ismételgetjük őket. A szorongás jelei ettől tovább erősödhetnek, a szorongás pedig átalakulhat pánikká, depresszióvá, kényszerré, egyéb változatos testi tünetekké.

A párkapcsolati szorongás kezelése, oldása

  • A szorongásos tüneteket sokan “házilag kezelik”, jobb esetben zenehallgatással, nyugtató teákkal, relaxációval, vagy éppen sporttal, aktív kikapcsolódással. Sajnos előfordul az is, hogy még inkább alkoholhoz vagy cigarettához nyúlnak, mely hosszú távon káros az egészségre.
  • Gyógyszeres kezelés szintén alkalmazható, pszichiáter által felírt szorongáscsökkentő, illetve antidepresszáns szerekkel. Ezek a szerek viszonylag gyorsan hatnak, azonban káros mellékhatásaik lehetnek, illetve amint befejeződik a kúra, visszatérnek a tünetek.
  • A szorongás megszüntetésének leghatékonyabb módja, ha a probléma gyökerét megtaláljuk, ez pedig a terapeuta feladata. Különböző módszerek (pl. meditácó, autogén tréning, hipnoterápia, családállítás, stb.) segítségével, az okok feltárásával, a probléma gyökerét kezelve a terapeuta képes a jelenlegi szorongást megszüntetni.

A segítő beszélgetésben feltárjuk azt, hogy a problémás kapcsolatok hol szenvednek hiányt, mi okozza azt, hogy az ismétlődő konfliktus helyzetekből nem lehetséges a kitörés. Milyen hibás gyermekkorban beépült minta követése okozhatja a szorongásos tüneteket.

Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Párkapcsolati tanácsadás Budapest és vonzáskörzetében

Még több: Egyéni terápia

Párterápia

szorongás jelei