Témánk

Hellinger terápia

Hellinger terápia

Balázs Tünde: egyéni terápia, párterápia, családterápia, családállítás - lelkidolgaink.hu

Hellinger terápia avagy a családállítást mozgató energetikai mező

A Hellinger terápia olyan módszer, amely a spiritualitás és a pszichoterápia határterületén helyezkedik el. Megtalálhatóak benne a pszichoanalízis, a hipnózis, a tranzakció analízis és a családterápia elemei. Kidolgozása Bert Hellinger, német pszichoterapeuta nevéhez fűződik, aki megfigyelte, hogy a család tagjait egy láthatatlan mező köti össze, amelyben minden fontos információ megtalálható. Ezt a mezőt morfogenetikus mezőnek nevezzük, családi léleknek, családi lelkiismeretnek, vagy szellemi mezőnek. Tudományosan csak nehezen mutatható ki a jelenléte, viszont számos tapasztalat támasztja alá a létezését.

Látszólag lehetetlennek tűnik, hogy miként tudják teljesen idegen emberek felvenni bizonyos családtagok energetikáját, akár gesztusait, mozdulatait, viselkedését, úgy hogy azzal az illetővel soha nem találkoztak. Az egyéni állítás során pedig szimpla tárgyak veszik fel ezeket a szerepeket és az állításban résztvevő képes átérezni a tárgyak által képviselt személyekhez kötődő dinamikákat.

Ezt a jelenséget az emberek többsége ismeri, és akkor beszélünk róla, amikor azt mondjuk “ahogy fent úgy lent, s ahogy lent, úgy fent.” A szöveg  a legrégebbi fennmaradt alkímiai szövegek egyike, amelynek forrása a Smaragdtábla. Az üzenete az, hogy minden gondolatnak és minden természeti dolognak ugyanaz a forrása. Ez azt jelenti, hogy

ami bennünk történik, az leképződik a külvilágban és fordítva.

Ezen az elven alapszik a Hellinger terápia is: ami leképződik “kint” a tárgyakban vagy emberekben (attól függően, hogy csoportos vagy egyéni családállításról van szó, de lehet szó akár vállalkozó szervezeteknél alkalmazott szervezetállításról is), ugyanaz van “bent” a kliensben is, valamint azt tud bent lenni a kliensben, amit megél kint a kapcsolataiban és az életében.

A morfogenetikus mező működésének kutatásával és bizonyításával többek között Rupert Sheldrake biológus foglalkozott, aki Az élet új tudománya című könyvében leírja, hogy minden rendszert az ismert anyagi tényezőkön túl láthatatlan szervező erők irányítanak, amik a viselkedésmintákat határozzák meg. Ezt a mezőt nevezte ő el morfogenetikus mezőnek és kijelentette, hogy a hatása időt és teret átível. Ezért lehetséges, hogy a Hellinger terápia során olyan szereplőkkel is lehetséges dolgozni a  családi rendszerből, akik már nem élnek.

Hasonlóan vélekedett a mező létezéséről Bert Hellinger is, aki a családállítás módszerét alkotta meg: “Ha összességében nézzük az élet valóságát, akkor azt látjuk, hogy átmeneti és mulandó. Mögötte azonban valami maradandó hat, bármi legyen is az. Nem tudom, és nem is akarom definiálni” (Bert Hellinger). Rupert Sheldrake és Bert Hellinger találkoztak az első Család- és Rendszerfelállító Konferencián 2003-ban és egyetértettek abban, hogy a Sheldrake által morfogenetikus mezőnek leírt jelenség megegyezik a Hellinger terápia által a családállításoknál használt szellemi mezőnek nevezett jelenséggel.

Hellinger ebben a szellemi mezőben uralkodó törvényeket figyelte meg és a Szeretet rendjei című művében fogalmazta meg. Három alap törvényről van szó, amelyeket a Hellinger féle családállítás c. bejegyzéseimben mutattam be. A Hellinger terápia módszere arra irányul, hogy a törvények sérülését helyrehozza és ezáltal gyógyulást idézzen elő a rendszerben. A mező önmagában nem tudja a keletkező hibákat “kijavítani” vagy helyreállítani a rendet, az egyik alap törvényszerűsége ugyanis az ismétlés. Az, ami már egyszer megtörtént hajlamos megismételni önmagát. A rendet új, kívülről jövő impulzus vagy szellemi erő tudja helyreállítani. Az ilyen impulzusokat szolgáltatja a családállítás.

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több: családállítás