Témánk

Megmenthető-e a párkapcsolat házassági terapeuta segítségével?

Megmenthető-e a párkapcsolat házassági terapeuta segítségével?

Megmenthető-e a párkapcsolat házassági tanácsadó segítségével?

 

A házassági terapeuta célja elsősorban az, hogy megmaradjon párkapcsolat. A párkapcsolatok körülbelül kétharmada megmenthető egy profi házassági tanácsadó segítségével.

 

Hogyan tud segíteni a házassági terapeuta?

Amennyiben a pár huzamosabb ideje úgy érzi, elhidegültek egymástól, vagy túlságosan gyakran veszekednek, már nincs közöttük más érdemi kommunikáció vagy éppen nem ketten, hanem hárman vannak a kapcsolatban, akkor eljött annak az ideje, hogy felismerjék: változtatni kell! Szerencsés esetben a pár mindkét tagja őszintén szeretné  a párkapcsolat megmentését. Ha ezt mindketten felismerik, érdemes mielőbb szakemberhez, házassági tanácsadóhoz fordulni, mert a fenti problémákat kettesben általában már képtelenek megbeszélni egymással veszekedés nélkül. A házassági terápián első alkalommal elmesélik, milyen problémáik vannak, hogy látják benne önmagukat és a másikat és a harmadik ember, a házassági terapeuta semleges nézőpontjából kerül megvilágításra a pár helyzete. A terápia során egy  meghatározott struktúra mentén haladva beszélget a pár és a terapeuta. Ennek célja az, különböző módszerek és eszközök segítségével a lehető legpontosabban megfogalmazzuk, mi a probléma és mi az elérendő cél. Ha ez megvan, a házassági terápia során a párok egyszerűen alkalmazható mégis rendkívül hatékony módszereket sajátíthatnak el, melyek rendszeres gyakorlásával javítható az egymás közötti kommunikáció és a konfliktuskezelés. A módszerek segítségével az érzések, gondolatok átalakíthatók. Ami több munkát igényel, az mindig a különböző értékrendekből kialakult elvárások , igények összehangolása. Sajnos sok pár évtizedes együttlét után sem mindig tudja, mi a másik szeretetnyelve, igénye mert nem ismerik igazán a saját társukat.

 

Mennyi idő alatt érhető el eredmény?

Általában 5 alkalom után már határozottan érezhető a változás, de mindig az adott problémakör és helyzet határozza meg, hogy pontosan hány ülés szükséges. Egy találkozó kb. 90 percet vesz igénybe, általában heti rendszerességgel találkozunk. Az üléseken a házassági tanácsadóval eltöltött idő nagyon sokat segít, mégis az otthon, a mindennapokban végzett munka során derül csak ki, hogy a változásokért dolgozni nem egyszerű, mert minden egyes nap mindkettőjüknek aktívan tenniük kell a változásért.

 

Mikor nem tud segíteni a házassági terapeuta?

  • Ha csak az egyik fél szeretné a változást
  • Ha túl gyorsan várunk eredményt, beletett munka nélkül
  • Ha csak azért vállalja valamelyik fél, hogy kipipálhassa: “Megpróbáltam, de nem ment.”
  • Ha a házassági tanácsadás folyamata során tovább folyik egymás hibáztatása, múltbéli sérelmek felemlegetése

 

Hogyan válasszunk házassági tanácsadót ?

Ha végre elszántuk magunkat arra, hogy házassági terapeutához fordulunk, mindenképp olyan házassági tanácsadót válasszunk, aki mindkét félnek egyaránt szimpatikus és mindketten elfogadják, aki mindkét fél véleményét és igényeit figyelembe veszi. Képzett és tapasztalt szakembert, aki megkeresi az okokat, és segíti a kommunikációt a felek között, aki feladat osztogatás helyett mederbe tereli a terápiát, közvetítőként van jelen a problémás területek feltárásánál, megoldásánál. Kérdéseivel lehetővé teszi a felek között az értelmes, előre mutató kommunikációt, melynek oly régóta hiányát érezték már mindketten. A jó házassági terapeuta olyan módszerrel dolgozik, mely a pár mindkét tagja számára egyaránt elfogadható. Mindenképp olyan szakembert válasszunk, aki már többször, sikerrel mentett meg házasságokat, párkapcsolatokat. Ne feledjük, ez az utolsó esélyünk! Ha rosszul választunk, nem marad több!

 

 

A segítő beszélgetésben fel tárjuk azt, hogy a problémás párkapcsolatban a felek pontosan hol és miben szenvednek hiányt. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége! Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel. Adjon esélyt párkapcsolatának, hívjon most!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde házassági terapeuta

Párterápia