Témánk

Meddőség és párkapcsolat – a funkcionális meddőség

Meddőség és párkapcsolat – a funkcionális meddőség

Meddőség és párkapcsolat – a funkcionális meddőség

 

A gyermekvállalás egy család életének legfontosabb döntései közé tartozik, amely sok örömöt, ám egyben sok kihívást, új feladatokat is hordoz magában, különösen akkor, ha nem megy minden a terv szerint. Egy kapcsolat sok fejlődési lehetőséget biztosít két ember számára, személyiségünk ugyanis nem csak addig fejlődik, amíg felnövünk, hanem életünk végéig. Nagyon fontos személyiségformáló erő lehet az intimitás, mely optimális esetben összeköt egy párt, akik egymás számára a legfontosabbakká válnak mind testi, mind lelki szinten. Egy egyenrangú kapcsolatnak nagy önbizalom-erősítő hatása van, magabiztosságot jelent, hogy elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Amennyiben a párkapcsolat képes betölteni mindkét félnek a támogató hátország szerepét, ez az élet más területeire is teljesítményfokozó hatást gyakorol, motiváltabbá, céltudatosabbá válhatnak ezáltal. Ez azonban csak az összecsiszolódás következtében tud létrejönni, ezért a családterapeuták azt ajánlják, hogy 1-2 év együttélés után kezdjék el a párok tervezni a családbővítést.

 

Amennyiben a pár elhatározza, hogy utódot szeretne, de késik a gyerekáldás, a szeretkezés kötelező, célirányos tevékenységgé válik számukra. Idővel egyre elkeseredettebb lesz a küzdelmük az áldott állapotért, a csalódás pedig minden egyes sikertelen kísérlettel mélyebb lesz. Majd eljutnak oda, hogy végül egyetlen kérdés foglakoztatja őket: hogyan és mikor lehet gyermekük? Mindeközben a szex elveszíti számukra könnyedségét, örömteli voltát, olyanná válik, mint egyfajta teljesítménytúra, ami a férfiakra is egyre nagyobb testi és lelki nyomást gyakorol. Párterápiák tapasztalata alapján az erősebb nem képviselői a spontán együttléteket nagyobb számban kezdeményezik, a nők azonban feszélyezettebbek, rájuk nagyobb teherként nehezedik a cél, hajlamosak túlracionalizálni a szeretkezéseket és elsöprő érzéssé válhat bennük a „mindent megtenni a gyermekért” kényszere. A női ciklushoz igazodó, szigorú forgatókönyvet követő, ám sok estben egymásra hangolódást és kellő vágyat nélkülöző procedúrává szürkül a házasélet, és a gyermeknemzés kitűzött feladata miatt a gyermeknemzést éppen ez a stressz gátolja.

 

A meddőségre – szemben a fogamzással-, senki sem figyelmeztet, nem készít fel. Érthető tehát, ha valaki élete legnagyobb megrázkódtatásaként éli meg azt, ha nem képes teherbe esni ejteni, bármennyire is vágyik rá. Sokak számára olyan mély megdöbbenést jelent ez, hogy képtelenek használni a meddőség szót saját esetükre. Inkább említik a gyermekért való harcként a kezeléseket és mindazt a megpróbáltatást, amin át kell esniük. A meddőség ugyanakkor dinamikus állapot, nincs kizárva, hogy sikerül a teherbeesés. A legtöbb esetben a meddőség a párnak mégis véglegesnek tűnik. Ez a véglegesség érzet a legtöbb pár életében megteremti a krízist és a párnak gyakran kevés információ birtokában kell fontos döntést hoznia, és azt feldolgoznia.

 

Ha egyik félnél sem mutatható ki orvosi beavatkozást igénylő elváltozás, akkor beszélünk ismeretlen eredetű vagy funkcionális meddőségről. Emellett általában, a meddőség következtében kialakult krízishelyzet okozta stressz is jelentős mértékű pszichés megterhelést jelent a leendő szülők számára.

A gyermekvállalással próbálkozó párok pszichés állapota, megnövekedett stressz szintje és esetleges párkapcsolati problémáik további nehezítő tényezőként léphetnek fel a teherbeesést illetőleg, ami akár tönkre is teheti a párkapcsolatot. A segítő beszélgetés során főleg a funkcionális meddőség és a kísérő jelenségek lelki hátterével foglalkozunk és azok oldásával, megértésével, átdolgozásával.

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége!

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: Meddőség és lélek

Még több: Egyéni terápia