Témánk

Családállítás hatásai

Családállítás hatásai

Családállítás hatásai

Családállítás hatásai

 

Számos kritika éri a családállítást, mivel hatása tudományosan nem igazolható és bizonyítható, mégis emberek sokasága számol be arról, hogy a változásokat megtapasztalták, átélték és a folyamatok érezhető hatást gyakoroltak az életükre. Hellinger, a módszer megalkotója, nem tudós volt, hanem gyakorlati ember. Megfigyelte az emberi kapcsolatokban jelen lévő törvényszerűségeket, és ezekkel kezdett el dolgozni. A tudományos bizonyíték talán még várat magára, ettől függetlenül a családállítás hatásai saját bőrön bárki számára megtapasztalhatók.

 

A családállítás hatásai

 

A családállítás egyik legfontosabb hatása, hogy megmutatja “AMI VAN”. Amennyire triviálisan hangzik ez, annyira sok eszközt használunk a nap 24 órájában, hogy ne lássuk meg azt, ami van, mert az túlságosan fájdalmas, félelmetes elszomorító, kiábrándító, pánikot keltő, értetlenséget ébresztő lenne, vagy más módon hatna ránk, amiről azt gondoljuk, hogy biztos nem lenne jó. Az, ami van viszont ettől nem tűnik el, sőt számos módon próbálja megmutatni magát. Hellinger úgy fogalmaz, hogy “néha könnyebb szenvedni, mint változtatni.”

A másik fontos hatás az energia áramlásának beindítása. Amikor valami fájdalmasat élünk át, trauma ér minket vagy egy hozzánk közel álló embert, akkor olyan mintha egy pillanatra “megállna az idő”. A lelkünk ilyenkor ugyanúgy reagál, mint amikor a testünket éri fájdalom – ösztönösen összehúzza magát. Az ösztönös reakció egészséges és segíti a túlélést, viszont ha a szükségesnél tovább áll fenn, akkor elkezdi gátolni az energia áramlást, és visszájára fordul. Nem is gondolnánk, hogy mennyi ilyen “görcsöt” hordozunk a lelkünkben, és milyen fárasztó ezeket fenntartani. A családállítás oldó mondatokkal, a fájdalmas pontok feltárásával segít újból helyreállítani az egészséges energia áramlást a rendszerben.

A harmadik hatás maga a kapcsolódás a szeretethez, amit Hellinger a szeretet Rendjének nevez. A családállítás fókuszában a rendszerben lévő rendellenességek – a szeretet Rendje ellen elkövetett mulasztások – helyreállítása áll. Visszaállítja a tiszteletet, annak a képességét, hogy meg tudjunk hajolni felmenőink és saját sorsunk előtt, és ezáltal megnyissuk az utat a gyógyulásnak. Annak ellenére, hogy a családállítás sokat dolgozik az ősökkel, a fókusz mindig a jelen pillanaton van, és az ősökkel való munka csak annyit szolgál, hogy minél inkább az itt és mostban tudjunk lenni.

Mivel minden emberi lény nagyon komplex rendszer, nem lehet előre meghatározni, hogy vajon az adott problémát képes megoldani egy családállítás, vagy ennél sokkal többre van szükség. Néha egy alkalom is látványos változást hoz, néha pedig csak több alkalom után lazul a bemerevedett struktúra, látszanak meg ezáltal a családállítás hatásai.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a klienssel a problémás terület tekintetében. Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi segítségre van szüksége, illetve családállítást szeretne.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Olvasson többet és tudjon meg mindent a családállításról: Családállítás lépésről lépésre

Még több: családállítás

Még több: Egyéni családállítás