Témánk

Család terápia

Család terápia

család terápia

A család terápia, mint családi rituálé

 

avagy a rituálék fontossága a családban: hogyan segíthet a családi rituálék megtartásában a család terápia?

A múltban sokkalta nagyobb hangsúlyt kaptak a családi rituálék, hagyományok és ünnepek. Ezek határozták meg a családi élet ciklusait, ismétlődésük biztonságot és stabilitást adott, valamint összekovácsolta az egyes családtagokat. A rituálékon keresztül ismerjük meg, hogy mi fontos a család számára, hogy mik az értékek és ezeken keresztül épül fel a családi identitás tudat is. A rituálék és hagyományok közvetítik a szabályokat, és elveket, amelyek betartása rendet, következetességet és nyugalmat biztosít a családi rendszerben. A rituálék hiányával csökken az összetartozás a családban és kialakulhat az az érzet, hogy csak együtt lakunk, de nem törődünk igazán egymással, vagy csak felszínesen. A család terápia olyan közeget teremet a család részére, ahol ismét találkozhatnak egymással a családtagok. Maga a család terápia ismétlődése is bizonyos fajta rituálévá válhat, amely által elkezd visszaépülni a stabil struktúra.

Az egyik legfontosabb közös rituálé a közös evés

A mai rohanó világban, ahol nagyon nagy stresszel és terheléssel kell napi szinten megbirkózni, egyre elterjedtebbek a ‘tálcás családok’. Aki éhes, az egyszerűen felpakol minden elfogyasztani kívánt ételt egy tálcára, majd leül vele a TV elé, vagy felviszi a szobájába. Ha többen összejönnek a TV előtt, az sem biztosít igazán teret a kommunikációra, hiszen nem egymással beszélgetnek, hanem egy virtuális ember beszél hozzájuk, vagy azt nézik, hogy mások beszélgetnek egymással. A harmonikus családi működéshez fontos, hogy legyenek közös találkozási pontok, lehetőségek az együtt töltött időre, amelyeknek főleg a

  • családi ünnepek,
  • a családi hagyományok és a
  • mindennapi rituálék adnak teret

A legjelentősebb családi ünnepek közé tartoznak a karácsony és a húsvét. Ezekről mind van egy egyezség a családon belül: hogyan ünnepeljük, mit csinálunk ezen a napon, mit csinálunk közösen, hová megyünk ilyenkor, hogyan történik a fa/lakás díszítése, ki gondoskodik az ételről?

A családi hagyományok közé tartozik a szülinapok és egyéb ünnepek közös megünneplése, vagy megemlékezés róluk, a nyaralások megtervezése, a szabadidő eltöltésének módjai.

A mindennapi rituálék közé tartozik az étkezés módja, az estéket keretező rituálék vagy a hétvégi elfoglaltságok. A tálcás családokról már esett szó, de rajtuk kívül napjainkban megjelentek a ‘motel típusú’ családok is, ahol a családtagok annyira elfoglaltak, hogy jóformán csak aludni járnak haza. Az anya és az apa a nap nagy részét ledolgozzák, a gyerek pedig az iskolán kívül számos szakkört látogat, tehát gyakorlatilag mintázza a szülők életmódját.

A családok áttételesen a közös rituálék eltűnése miatt kerülnek abba a helyzetbe, hogy család terápia válhat szükségessé

Számos család ezeknek a rituáléknak és hagyományoknak az elferdülése vagy eltűnése miatt kerül olyan helyzetbe, hogy családterapeutához kell fordulniuk a harmónia visszaállítása érdekében. A család terápia pedig pont azt teremti meg számukra, ami otthon kimarad az életből – a rendszerességet és a minőséges egymással eltöltött időt, amikor el lehet egymásnak mondani a gondolatokat és érzéseket, és ahol ezeket meg is hallja valaki. A közösen eltöltött minőségi idő pozitív hatással van a lelkünkre.

A rituálék nem csak akkor fontosak, amikor már vannak a családban gyerekek is. Pont ugyanolyan sarokkövei a párkapcsolatoknak is, hiszen ezek alapozzák meg a későbbi családi életet.

A rituálék értékeket közvetítenek és normákat adnak. Segítenek az identitás és világnézet kialakításában, könnyebbé teszik a problémákkal való megküzdést. Erősítik a családi egységet és segítik növelni a családtagok önbecsülését. Nem fontos, hogy ugyanazokat a rituálékat tartsuk fontosnak, amit a szüleink, vagy hogy pontosan ugyanúgy csináljunk mindent. Az a fontos, hogy megtaláljuk a saját családunk vagy kapcsolatunk számára fontos rituálékat és általuk minőséges időt töltsünk egymással. Ebben segíthet a család terápia.

 

Minden esetben egyéni egyeztetés történik a családdal a problémás terület tekintetében. Forduljanak hozzám bizalommal, ha úgy érzik segítségre van szükség, illetve felmerült, hogy család terápiát szeretnének.

Balázs Tünde, Telefon: 36-20-5563803

Szerző: Balázs Tünde terapeuta

Még több: családterápia