Témánk

A betegségek lelki okai

A betegségek lelki okai valóban léteznek. Nem egyszerű azonban összekapcsolni a testi megbetegedés konkrét okát az adott lelki problémával. Rengeteg kutatás készül ebben a témában már jó ideje és mivel ismétlődő minták gyakran előfordulnak egyes betegségek esetén, az ok a genetikán és az életviteli tényezőkön túl a lelki problémákban keresendő.

Az egészségpszichológia az a tudományág, mely a fizikai betegségek lelki okait és pszichológiai tényezőit tanulmányozza, főként olyan problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a cukorbetegség, a rák, a szívkoszorúér-betegség. A pszichológiai tényezők közé tartozik az életmód, a személyiségjegyek és az egyén stressz szintje.

A stressz szintünk igen nagy hatással van a testre, a gondolatokra és az érzésekre, valamint a viselkedésre egyaránt. Olyan fizikai tünetekhez vezethet, mint a fejfájás, a gyomorpanaszok, emelkedett vérnyomás, mellkasi fájdalom és az alvászavarok. A kutatások szerint a stressz bizonyos tüneteket vagy betegségeket is előidézhet vagy súlyosbíthat. A kontrollálatlanul hagyott stressz, a rossz mentális állapot pszichoszomatikus zavarokhoz, de akár krónikus betegségekhez, depresszióhoz is vezethet.

A pszichoszomatikus zavar olyan pszichés állapot, mely fizikai tünetekben nyilvánul meg, általában más orvosi magyarázat vagy diagnózis nélkül. A test szinte bármelyik részét érintheti. A szomatikus tünetekkel küzdő emberek gyakran keresnek gyakori orvosi vizsgálatokat és kezeléseket.
A depressziót pedig számos krónikus betegséggel hozták összefüggésbe, például magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez, elhízáshoz és cukorbetegséghez járulhat hozzá.

Ha felismerjük saját stressztüneteinket, az már sokat segíthet azok kezelésében. Tanulmányok szerint a pozitív pszichológiai jólét csökkentheti depresszió, a szívroham és a stroke kockázatát.

A betegség kialakulását megelőzendő, vagy ha már kialakult a betegség akkor éppen azért fontos odafigyelni az egészséges életmódra, úgy mint az

 • étrend
 • testmozgás
 • elegendő alvás
 • relaxáció
 • lelki terápia
 • rendszeres szűrések

Ezek mind segítenek kiegyensúlyozni az idegrendszert. Ne feledkezzünk meg ugyanakkor a már kialakult betegség testi tüneteiről és azok kezeléséről sem. A lelki terápiában, segítő beszélgetésekben, eltöltött idő nem képes helyettesíteni azokat a dolgokat, amiket a testünk egészségéért saját magunknak kell megtennünk.

Ezen az oldalon a betegségek lelki okaival kapcsolatos cikkeinket, gyűjtöttük egy csokorba, mely folyamatosan bővül. Inzulinrezisztencia, PCOS, cukorbetegség, meddőség, szorongásos betegség, depresszió, stb:

Rólam mondták
 • “Tünde elfogadó, kedves, vidám, nyitott, minden alkalommal bensőséges légkör fogadott a találkozásaink során. A beszélgetéseink segítettek elindulni a kifelé vezető úton…”  Eszter

 

 • “…Tündét bátran, szívből ajánlom, mert nagyon felkészült, empatikus segítő, aki már a megjelenésével is bizalmat, odafigyelést és harmóniát áraszt.”  K.Kata

 

 • “Tünde kisugárzása első találkozásunkkor megfogott. Úgy éreztem, Ő tud nekem segíteni az engem aktuálisan foglalkoztató probléma megoldásában, így egyéni családállításra jelentkeztem be hozzá. Biztonságban, kényelmesen éreztem magam a terápia során…
  Azóta is ámulok rajta, hogy megfelelő “előhívással”, Tünde által a tudatalattimból éppen az a “story” jött fel, ami a megoldáshoz vezet.
  Hálát érzek. Sokat segítettél Tünde. Köszönöm!”  Ágnes, tréner és HR tanácsadó Szentendréről

 

 • “A kellemes légkörben eltöltött közös alkalmaink lehetővé tették önmagam jobb megismerésén keresztül a családi múltban való elmélyülést is. Lényeglátó szakértelemmel ügyesen tartotta a folyton elkalandozó gondolataimat helyes mederben. Segítségével mindennapjaim problémái emészthetőbbekké váltak.Tiszta szívből tudom ajánlani hozzáértő munkáját!” vzs.

 

Balázs Tünde

Keressen bátran! A változásokért közösen dolgozunk!

Tel.: +36 20 556 38 03

email:

balazstundeerika@gmail.com

Hívjon, vagy küldjön emailt, ha úgy érzi segíthetek önnek!

Tel: 36-20-5563803